Keert je lijfrente uit?

Voor veel mensen komt komend jaar het langverwachte pensioen in zicht. Naast het pensioen en AOW-uitkering hebben veel pensioengerechtigden nog eens extra geld opzijgezet voor een financieel zorgeloze oude dag, bijvoorbeeld in de vorm van een lijfrenteverzekering. Deze verzekering gaat de komende tijd wellicht uitkeren. Wat staat je te wachten?

dec 10, 2020

Aan het begin van deze eeuw was het zeer populair om een fiscaal aantrekkelijke lijfrenteverzekering af te sluiten als aanvulling op je pensioen en AOW-inkomen. Veel mensen hebben destijds een of meerdere lijfrenteverzekeringen afgesloten. Mede omdat het, vanwege de (gedeeltelijke) aftrekbaarheid, ook fiscaal een aantrekkelijke spaarvorm was. Bij het afsluiten leek je pensioen nog een eeuwigheid te duren, maar het moment van uitkeren is nabij. Wat zijn je mogelijkheden?

Aantrekkelijke alternatieven

Keert je lijfrenteverzekering uit dan moest je in het verleden een lijfrente aankopen. Dat hoeft inmiddels niet meer, het mag nog wel. Ondertussen zijn er aantrekkelijke alternatieven op de markt die beter passen in deze tijd en bij uw huidige levensstijl.

Wel belasting maar lager tarief

Na de einddatum van de verzekering krijg je een maandelijks lijfrente uitgekeerd. Dat is een vast bedrag per maand. Waar je bij de inleg nog een fiscaal voordeel had, moet je over de uitkering wel belasting betalen. Ben je of ga je met pensioen, dan val je mogelijk wel in een lager belastingtarief.

Tijdelijk of levenslang

Je lijfrenteverzekeraar geeft je twee keuzes: een tijdelijke of levenslange lijfrente-uitkering. Bij de eerste mogelijkheid ontvang je bijvoorbeeld tien of vijftien jaar een uitkering. De hoogte van deze uitkering is afhankelijk van de huidige rentestand. Let op: door de lage rentestand kan je uitkering lager uitvallen. Bij het uitkeren hoef je geen gebruik te maken van het aanbod. Sterker: je mag je lopende verzekering zelfs verlengen. En je mag zelfs van verzekeraar wisselen of een andere spaarvorm kiezen. Vaak valt de keuze dan op banksparen.

Lagere kosten, hogere uitkering

Banksparen levert meer rendement op dan de uitkering van je lijfrenteverzekering. Bij deze spaarvorm worden ook minder kosten berekend, waardoor je uitkering hoger uitvalt. Banksparen verschilt op twee punten van een lijfrenteuitkering. Zo ontvang je vanaf je AOW-leeftijd maximaal twintig jaar een uitkering. Kom je te overlijden, dan stopt deze uitkering. Het tegoed gaat dan naar je nabestaanden.

Oude regime

Sommige lijfrenteverzekeringen vallen nog onder het oude regime. Het gaat om lijfrenteverzekeringen die voor 1992 zijn afgesloten en premiebetalende lijfrenteverzekeringen van vóór 16 oktober 1990. Ook bij deze verzekeringsvorm hoef je geen lijfrente aan te kopen. Je mag het gespaarde bedrag zelfs aan iemand schenken. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Meer weten?

Keer je lijfrente binnenkort uit? Wil je meer advies over de mogelijkheden, bijvoorbeeld over banksparen? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!
Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!

Tegels eruit, groen erin. Dat is de nieuwe trend. We worden immers altijd vrolijk van een groene tuin met kleurrijke bloemen. Maar dat is niet het enige argument. Een groene tuin zorgt er ook voor dat we de gevolgen van klimaatverandering beter kunnen doorstaan.

Lees meer
Houd je leningen tegen het licht
Houd je leningen tegen het licht

Iedereen merkt de stijgende prijzen in de portemonnee. Bijna alles is immers duurder geworden, van stroom en gas tot eten en kleding. Door je financiën eens onder de loep te nemen, kun je misschien wat besparen. Zo houd je meer over voor de leuke dingen in het leven.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?