Keert je lijfrente uit?

Voor veel mensen komt komend jaar het langverwachte pensioen in zicht. Naast het pensioen en AOW-uitkering hebben veel pensioengerechtigden nog eens extra geld opzijgezet voor een financieel zorgeloze oude dag, bijvoorbeeld in de vorm van een lijfrenteverzekering. Deze verzekering gaat de komende tijd wellicht uitkeren. Wat staat je te wachten?

dec 10, 2020

Aan het begin van deze eeuw was het zeer populair om een fiscaal aantrekkelijke lijfrenteverzekering af te sluiten als aanvulling op je pensioen en AOW-inkomen. Veel mensen hebben destijds een of meerdere lijfrenteverzekeringen afgesloten. Mede omdat het, vanwege de (gedeeltelijke) aftrekbaarheid, ook fiscaal een aantrekkelijke spaarvorm was. Bij het afsluiten leek je pensioen nog een eeuwigheid te duren, maar het moment van uitkeren is nabij. Wat zijn je mogelijkheden?

Aantrekkelijke alternatieven

Keert je lijfrenteverzekering uit dan moest je in het verleden een lijfrente aankopen. Dat hoeft inmiddels niet meer, het mag nog wel. Ondertussen zijn er aantrekkelijke alternatieven op de markt die beter passen in deze tijd en bij uw huidige levensstijl.

Wel belasting maar lager tarief

Na de einddatum van de verzekering krijg je een maandelijks lijfrente uitgekeerd. Dat is een vast bedrag per maand. Waar je bij de inleg nog een fiscaal voordeel had, moet je over de uitkering wel belasting betalen. Ben je of ga je met pensioen, dan val je mogelijk wel in een lager belastingtarief.

Tijdelijk of levenslang

Je lijfrenteverzekeraar geeft je twee keuzes: een tijdelijke of levenslange lijfrente-uitkering. Bij de eerste mogelijkheid ontvang je bijvoorbeeld tien of vijftien jaar een uitkering. De hoogte van deze uitkering is afhankelijk van de huidige rentestand. Let op: door de lage rentestand kan je uitkering lager uitvallen. Bij het uitkeren hoef je geen gebruik te maken van het aanbod. Sterker: je mag je lopende verzekering zelfs verlengen. En je mag zelfs van verzekeraar wisselen of een andere spaarvorm kiezen. Vaak valt de keuze dan op banksparen.

Lagere kosten, hogere uitkering

Banksparen levert meer rendement op dan de uitkering van je lijfrenteverzekering. Bij deze spaarvorm worden ook minder kosten berekend, waardoor je uitkering hoger uitvalt. Banksparen verschilt op twee punten van een lijfrenteuitkering. Zo ontvang je vanaf je AOW-leeftijd maximaal twintig jaar een uitkering. Kom je te overlijden, dan stopt deze uitkering. Het tegoed gaat dan naar je nabestaanden.

Oude regime

Sommige lijfrenteverzekeringen vallen nog onder het oude regime. Het gaat om lijfrenteverzekeringen die voor 1992 zijn afgesloten en premiebetalende lijfrenteverzekeringen van vóór 16 oktober 1990. Ook bij deze verzekeringsvorm hoef je geen lijfrente aan te kopen. Je mag het gespaarde bedrag zelfs aan iemand schenken. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Meer weten?

Keer je lijfrente binnenkort uit? Wil je meer advies over de mogelijkheden, bijvoorbeeld over banksparen? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?