Kan je hypotheekrente omlaag?

De hypotheekrente bestaat meestal uit twee delen, de basisrente en de risico-opslag. De hypotheek wordt ingedeeld in een bepaalde risicoklasse en op basis daarvan wordt de opslag bepaald. Je krijgt hier vaak mee te maken als je meer dan vijftig procent van de waarde van de woning gaat lenen. Al verschilt de exacte invulling per geldverstrekker.

nov 20, 2024

Risico

De risico-opslag is in het leven geroepen omdat de geldverstrekker een bepaald risico loopt bij het verstrekken van een hypotheek. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je een deel van de hypotheek uiteindelijk niet terug kunt betalen. Valt jouw hypotheek inmiddels in een lagere risicoklasse, dan is hier misschien een lagere rente aan gekoppeld.

Hogere woningwaarde

Er zijn twee veelvoorkomende situaties waarin het goed is om te kijken of de risico-opslag lager wordt. Ten eerste: als de waarde van je woning flink is gestegen. Het bedrag dat je hebt geleend is dan een kleiner deel van de waarde van de woning, hierdoor kan in sommige gevallen de risicoklasse omlaag. Hetzelfde geldt voor mensen die een flink deel van hun hypotheek hebben afgelost, bijvoorbeeld na een financiële meevaller of omdat ze al lange tijd in dezelfde woning wonen.

Aanpassen

Sommige geldverstrekkers kijken automatisch of de hypotheek in een andere risicoklasse valt en passen dit eventueel aan. Je kunt ook zelf de gestegen woningwaarde aantonen, bijvoorbeeld met een WOZ-beschikking of een taxatierapport. Bij sommige geldverstrekkers kan de risico-opslag tussentijds worden aangepast, bij anderen kan dit alleen bij het aflopen van de rentevaste periode.

Rentevaste periode

Na de rentevaste periode kijkt de geldverstrekker of de hypotheek in een lagere risicoklasse valt en past de rente daarop aan. Op dat moment kun je ook zonder boete overstappen naar een andere geldverstrekker. Dat kan voordelig zijn als je hypotheek bij de nieuwe geldverstrekker in een lagere risicoklasse valt.

Kijk en vergelijk

De regels omtrent het verlagen van de risico-opslag zijn namelijk per geldverstrekker verschillend. Ook kunnen geldverstrekkers zelf bepalen met welke risicoklassen zij werken. Daarom loont het om de verschillende geldverstrekkers met elkaar te vergelijken. Let op: bij een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) geldt de rentekorting niet.

Een lagere risico-opslag klinkt heel gunstig, maar dat is het niet altijd. Heb jij bijvoorbeeld een (bank)spaarhypotheek? Daar bouw je vermogen op door een rentevergoeding op je spaarverzekering of spaarrekening. Die rekening is gekoppeld aan de hypotheekrente.

Persoonlijk advies

Heb je vragen over de risico-opslag van je hypotheek? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag met een persoonlijk advies.

Ons laatste nieuws

Nieuwe hypotheekregels in 2025
Nieuwe hypotheekregels in 2025

Op 1 januari proosten we op het nieuwe jaar. Daarnaast is het vaak een moment waarop wijzigingen worden doorgevoerd in de hypotheekregels. Ben jij van plan om in 2025 een huis te kopen of een verandering door te voeren in je huidige hypotheek, dan is het belangrijk om stil te staan bij de aankomende wijzigingen.

Lees meer
Hoe veilig is jouw kerstverlichting?
Hoe veilig is jouw kerstverlichting?

Een kerstboom, kaarsjes en kerstverlichting. Veel mensen houden ervan om hun huis leuk aan te kleden rondom de feestdagen. Hoewel het ontzettend gezellig is, kan kerstverlichting ook gevaarlijk zijn. Om ervoor te zorgen dat jouw feestdagen niet alleen sfeervol, maar ook veilig verlopen, hebben we de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij gezet.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?