Je zorgverzekering in 2023

De zorgverzekering is voor veel mensen onderwerp van gesprek aan het einde van het jaar. Waarvoor verwacht je dekking nodig te hebben komend jaar? En ga je overstappen naar een andere verzekeraar of niet? Ook in 2023 wordt er naast een premiestijging nog een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd. Welke?

nov 14, 2022

Zorgverzekeraars maken in november altijd de premies voor het volgende jaar bekend. Ook doen zij bestaande klanten een aanbod voor de dekking en premie van volgend jaar. Het is belangrijk om goed te kijken of deze dekking nog bij je past of dat je liever over gaat naar een uitgebreidere of minder uitgebreide verzekering.  

Premie omhoog

De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont en werkt. De dekking in de basisverzekering is voor iedereen hetzelfde, waar je ook verzekerd bent. De hoogte van de premie kan wel per verzekeraar verschillen. De premie van de basisverzekering gaat in 2023 ongeveer 10 euro per maand omhoog. De exacte prijsstijging is per verzekeraar verschillend.  

Kijk en vergelijk

Daarnaast heb je de mogelijkheid om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Daar betaal je maandelijks extra premie voor. De premies en de precieze dekking veranderen per verzekeraar. Daarom loont het om de aanvullende verzekeringen van verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken, let daarbij extra op de voorwaarden bij verzekeraars. Het helpt daarbij om van tevoren duidelijk voor jezelf vast te stellen waar je graag dekking voor wil hebben.  

Eigen risico blijft gelijk

Het eigen risico blijft in 2023 gelijk aan het bedrag in 2022, namelijk 385 euro. Bij sommige verzekeraars kun je ervoor kiezen om dit bedrag maandelijks te betalen boven op je premie. Zo heb je geen onverwachte kosten mocht je het eigen risico op een bepaald moment nodig hebben. Als je het eigen risico aan het einde van het jaar niet of niet helemaal hebt gebruikt, dan krijg je het resterende bedrag terug.

Zorgtoeslag omhoog

De zorgtoeslag gaat komend jaar omhoog. De exacte bedragen worden eind van het jaar bekend gemaakt. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van verschillende factoren zoals het inkomen, de samenstelling van het huishouden en het vermogen. Wil je weten of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag? Check dan de site van de belastingdienst. Hier vind je alle informatie over de inkomensgrens en andere voorwaarden voor het ontvangen van zorgtoeslag.

Belangrijke wijzigingen

Hieronder zetten we een aantal belangrijke wijzigingen in de zorgverzekering voor je op een rij.   

 • De regeling omtrent paramedische herstelzorg voor coronapatiënten is verlengd
  Mensen die na hun herstel van COVID-19 nog ernstige klachten ervaren, kunnen uit de basisverzekering een vergoeding krijgen voor paramedische zorg. Hieronder valt bijvoorbeeld fysiotherapie, ergotherapie en diëtiek. Er zit wel een belangrijke voorwaarde aan de regeling: patiënten moeten bereid zij  om mee te doen aan een onderzoek naar de effecten van de herstelzorg. De regeling is vooralsnog verlengd tot 1 augustus 2021.
 • Vitamine D wordt niet meer vergoed uit het basispakket
  Vanaf 1 januari 2023 wordt vitamine D niet meer vergoed via de zorgverzekering. Alleen Alfacalcidol, calcitriol en dihydrotachysterol – bepaalde vormen van vitamine D – worden nog vergoed. Deze stoffen zijn geregistreerd als medicijn voor andere aandoeningen dan een vitamine D-tekort.
 • Verandering van vergoeding van screening ongeboren kind
  De Niet Invasieve Prenetale Test (NIPT) bij een medische indicatie wordt per 1 januari 2023 vergoed uit de basisverzekering. Hiervoor geldt geen eigen risico. Het eerste kwartaal van 2023 geldt nog een eigen bijdrage van €175, die verdwijnt ook per 1 april 2023.
 • Vergoeding voor immunotherapie met Nivolumab bij zeldzame kankervorm
  Bij een zeldzame tumor met het type DMMR of MSI wordt het medicijn Nivolumab toegediend in de vorm van immunotherapie. Omdat dit middel effectief bleek bij een relatief grote groep mensen, is deze behandeling sinds juli 2022 toegevoegd aan de basisverzekering.

Advies:
Reeds enkele jaren geleden hebben wij besloten om in deze verzekering geen advies meer uit te brengen. Er zijn goede tools beschikbaar op internet om een vergelijk op premie en inhoud te maken op basis van jouw eigen zorgbehoeften. Iedere ziektekostenverzekeraar is voor de basis verzekering verplicht jouw aanvraag te accepteren. Dat geldt niet voor aanvullende verzekeringen. Daarbij worden extra voorwaarden gesteld.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?