Je zorgverzekering in 2022

Het nieuwe aanbod van je zorgverzekering voor 2022 heb je inmiddels ontvangen. Heb je het concrete aanbod van de verzekeraar al ingezien? Behalve een premiestijging is er ook een aantal belangrijke wijzigingen. Daarnaast doen we je een aantal bespaartips aan de hand. Wil je weten welke?

nov 9, 2021

De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont en werkt. Die verzekering is voor iedereen hetzelfde, waar je ook verzekerd bent. Na een moeilijk coronajaar zal je premie ongetwijfeld enkele euro’s stijgen. Hoeveel dat is mogen de verzekeraars zelf bepalen. Sluit je daarnaast nog aanvullende verzekeringen af, dan betaal je maandelijks meer premie.

Zorgtoeslag stijgt

De maandelijkse premie voor je zorgverzekering is een flinke hap uit je maandelijkse budget. Misschien kom je in aanmerking voor zorgtoeslag. Voor alleenstaanden stijgt de maximale toeslag komend jaar met 36 euro. Heb je een huishouden dat uit meerdere personen bestaat dan stijgt de maximale toeslag met 40 euro.

Zoek en bespaar

Sommige mensen maken er een sport van om premies van verschillende basis- en aanvullende verzekeringen met elkaar te vergelijken, inclusief de voorwaarden en dekkingen. Een regenachtige zondagmiddag is daar misschien wel het meest geschikte moment voor. Het uitzoekwerk merk je volgend jaar meteen in je portemonnee. Maak vooraf een lijstje met punten die voor jou belangrijk zijn. Het zoekt gerichter en je verzandt niet in de grote brij van voorwaarden.

Goed nieuws

Het eigen risico blijft in 2022 gelijk: 385 euro

Wat wijzigt er in 2022?


Herstelzorg corona

De uitbreiding van de basisverzekering met herstelzorg na corona blijft minstens tot augustus 2022 in stand. Mensen met een ernstige vorm van corona kunnen gebruikmaken van:

  • maximaal 50 behandelingen fysiotherapie
  • maximaal 10 uur extra ergotherapie
  • maximaal 7 uur extra dieetadvisering
  • logopedie (geen limiet)


De elektriciteitskosten bij ademhalingsondersteuning declareren

Patiënten die thuis gebruikmaken van mechanische ademhalingsondersteuning kunnen de elektriciteitskosten hiervan rechtstreeks declareren bij hun zorgverzekeraar.

Vergoeding verblijf in omgeving ziekenhuis bij CAR-T-celtherapie

Vanaf 2022 is er vergoeding voor het verblijf vlakbij een ziekenhuis na CAR-T-celtherapie. Bij de behandeling kunnen ernstige complicaties optreden. Patiënten moeten daarom de eerste twee weken na behandeling in een expert-ziekenhuis blijven.

De twee volgende weken moeten patiënten op een locatie verblijven die maximaal één uur van het expert-ziekenhuis is verwijderd. Dat kan hun eigen huis zijn. Wonen patiënten verder weg, dan mag dat op een locatie zijn die maximaal één uur van het expert-ziekenhuis is verwijderd, bijv. hotel of vakantiewoning.

De kosten van het verblijf in de buurt van het expert-ziekenhuis worden vergoed uit de Zorgverzekeringswet.

Medicatie migraine

Aan het basispakket worden waarschijnlijk drie nieuwe migrainemedicijnen toegevoegd. De nieuwe medicijnen zijn zogenaamde GRP-remmers. Erenumab, fremanezumab en galcanezumab zijn speciaal ontwikkeld om migraine te voorkomen. Aan het gebruik ervan worden wel voorwaarden gesteld.

Opzeggen

Let op: Besluit je over te stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar, vergeet dan niet vóór 1 januari je huidige verzekering op te zeggen. 

Reeds enkele jaren geleden hebben wij besloten om in deze verzekering geen advies meer uit te brengen. Er zijn goede tools beschikbaar op internet om een vergelijk op premie en inhoud te maken op basis van uw eigen zorgbehoeften. Iedere ziektekostenverzekeraar is voor de basis verzekering verplicht uw aanvraag te accepteren. Dat geldt niet voor aanvullende verzekeringen. Daarbij worden extra voorwaarden gesteld.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?