Je zorgverzekering in 2021

Het nieuwe aanbod van je zorgverzekering voor 2021 heb je inmiddels ontvangen. Heb je het concrete aanbod van de verzekeraar al ingezien? Behalve een premiestijging is er ook een aantal belangrijke wijzigingen. Bijvoorbeeld de herstelzorg voor COVID-patiënten. Daarnaast doen we je een aantal bespaartips aan de hand. Wil je weten welke?

nov 12, 2020

De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont en werkt. De inhoud van deze verzekering is bij elke verzekeraar hetzelfde. De premie ervan stijgt dit jaar met ongeveer vijf euro per maand. Iedere zorgverzekeraar mag zelf de hoogte van de premie bepalen. De basispremie en eventuele premie voor aanvullende verzekeringen (bijvoorbeeld tandarts) bepalen je maandelijkse premie.

Meer zorgtoeslag

In je maandbudget moet je dus rekening houden met de premie voor je zorgverzekering. Misschien kom je in aanmerking voor zorgtoeslag? Komend jaar stijgt de maximale toeslag met 44 euro per jaar voor alleenstaanden. Voor een huishouden met meerdere personen stijgt de maximale toeslag met 99 euro per jaar.

Bespaartips

Vergelijk de premie voor je basisverzekering met andere aanbieders van zorgverzekeringen. Daarmee kun je al een eerste besparing maken. Ook premies van aanvullende verzekeringen kun je met elkaar vergelijken. Dat vergt wel iets meer uitzoekwerk omdat dekkingen en voorwaarden per verzekeraar kunnen verschillen.

Zet bij het uitzoeken en vergelijken vooraf je belangrijkste punten op een rij. Is de aanvullende tandartsverzekering wel nodig als je alleen twee keer per jaar op controle gaat? Of een aanvulling voor fysiotherapie? Je bent immers topfit. Veel mensen doen dit zoekwerk op een herfstachtige zondagmiddag. Het kost wat tijd, maar het kan ook premievoordeel opleveren.

Eigen risico blijft gelijk

Het verplichte eigen risico bedraagt volgend jaar opnieuw 385 euro.

Wijzigingen in 2021

Vanaf komend jaar vergoedt de basisverzekering de dagbehandeling in groepsverband voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Tot die tijd is er een subsidieregeling beschikbaar.

Voor COPD-patiënten in subcategorie B2 wordt in 2021 het maximaal aantal behandelingen in het eerste jaar verhoogd naar 70. Daarna heb je recht op 52 behandelingen per jaar. Behoor je als patiënt tot subcategorie B1 dan is de huidige vergoeding van 27 behandelingen in het eerste jaar en maximaal 3 in de daaropvolgende jaren.

Herstelzorg na corona

Voor patiënten die herstellen van COVID-19 (corona) is vanuit de basisverzekering een vergoeding voor paramedische zorg (fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie en diëtetiek). Deze vergoedingen lopen tot zeker 18 juli 2021.

In de tweede helft van volgend jaar wordt de 13-weken-echo opgenomen in de basisverzekering. Deze echo komt naast de bestaande termijnecho en de 20-weken-echo.

Opzeggen
Let op: Besluit je over te stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar, vergeet dan niet vóór 1 januari je huidige verzekering op te zeggen. 

Reeds enkele jaren geleden hebben wij besloten om in deze verzekering geen advies meer uit te brengen. Er zijn goede tools beschikbaar op internet om een vergelijk op premie en inhoud te maken op basis van uw eigen zorgbehoeften. Iedere ziektekostenverzekeraar is voor de basis verzekering verplicht uw aanvraag te accepteren. Dat geldt niet voor aanvullende verzekeringen. Daarbij worden extra voorwaarden gesteld. 

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?