Je zorgverzekering in 2020

Onlangs heb je van jouw zorgverzekeraar een nieuw aanbod ontvangen voor je zorgverzekering in 2020. Behalve een premiestijging voor de basisverzekering is er ook een aantal wijzigingen. We zetten de wijzigingen op een rij en geven bespaartips. Wil je weten welke?

nov 12, 2019

De premie voor de basisverzekering stijgt dit jaar met ongeveer 3 euro per maand. Iedere zorgverzekeraar mag zelf de hoogte van de premie bepalen De basispremie en eventuele premie voor aanvullende verzekeringen (bijvoorbeeld tandarts) bepalen je maandelijkse premie. De inhoud van de basisverzekering is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde.

Maak je gebruik van een collectieve zorgverzekering, bijvoorbeeld via je werkgever, dan zal je premie waarschijnlijk extra stijgen. De maximale korting op een collectieve zorgverzekering wordt verplicht verlaagd van 10 naar 5 procent.

Zorgtoeslag

Misschien kom je in aanmerking voor zorgtoeslag? Komend jaar stijgt de maximale toeslag met 67 euro per jaar voor alleenstaanden. Voor een huishouden met meerdere personen stijgt de maximale toeslag met 95 euro per jaar.

Even puzzelen

Door de premie voor je basisverzekering te vergelijken bij de verschillende aanbieders, kun je al een eerste besparing maken. Ook de premies voor de aanvullende verzekeringen kun je per verzekeraar naast elkaar leggen. Let op: de dekkingen en de voorwaarden kunnen per aanbieder verschillen. Het is even puzzelen, maar het kan je ook premievoordeel opleveren.

Dit zijn de wijzigingen in de basisverzekering 2020:

Het verplichte eigen risico bedraagt volgend jaar opnieuw 385 euro. Besluit je in 2020 deel te nemen aan het programma ‘Stoppen met roken’, dan betaal je daarvoor géén eigen risico.

De zorg door een specialist ouderengeneeskunde of een arts voor mensen met een verstandelijke beperking zit vanaf 2020 in de basisverzekering.

Nieuwe medicatie

In de basisverzekering zijn ook nieuwe medicijnen opgenomen. Het gaat om Durvalumab en Abemaciclib die gebruikt worden bij specifieke vormen van longkanker. Voor mensen met multiple sclerose is het medicijn Fampyra toegevoegd. Dit geldt overigens al sinds 1 september 2019.

Bij een behandeling in een ziekenhuis kun je in plaats van reiskosten ook logeerkosten vergoed krijgen met een maximum van 75 euro per nacht. Voorwaarde is dat je niet opgenomen wordt in het ziekenhuis en dat de behandeling minimaal drie aaneengesloten dagen duurt.

Sinds 1 oktober 2019 zitten fysiotherapiebehandelingen voor mensen met reumatoïde artritis (RA) en axiale spondyloartritis (SpA) voorwaardelijk in het basispakket. De behandelingen worden vier jaar vergoed. In deze periode wordt het effect van de behandelingen op deze vormen van reuma onderzocht. Het Zorginstituut Nederland adviseert uiteindelijk of de behandelingen definitief in het basispakket komen.

Opzeggen
Besluit u over te stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar, vergeet dan niet vóór 1 januari uw huidige verzekering op te zeggen.

Reeds enkele jaren geleden hebben wij besloten om in deze verzekering geen advies meer uit te brengen. Er zijn goede tools beschikbaar op internet om een vergelijk op premie en inhoud te maken op basis van uw eigen zorgbehoeften. Iedere ziektekostenverzekeraar is voor de basis verzekering verplicht uw aanvraag te accepteren. Dat geldt niet voor aanvullende verzekeringen. Daarbij worden extra voorwaarden gesteld.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?