Je schadevrije jaren: Hoe werkt het?

Je snijdt een bocht net iets te scherp aan en raakt een paaltje. Of je dacht bij het achteruitrijden iets meer ruimte te hebben, maar raakte toch de geparkeerde auto van je buurman. Het claimen van autoschade bij je verzekeraar heeft invloed op de premie. Hoe werkt dat precies?

mei 12, 2019

No-claimkorting, schadevrije jaren en het bonus-malussysteem. Met deze begrippen krijg je over het algemeen te maken als je autoschade hebt gereden of schade hebt veroorzaakt. Toch is de betekenis ervan niet altijd even duidelijk. Wat zijn schadevrije jaren? Hoe bouw je schadevrije jaren op? Wat gebeurt er als je schade rijdt?

Claim je geen schade bij je autoverzekeraar, dan krijg je als tegenprestatie jaarlijks één extra schadevrije jaar. Voor elk schadevrij jaar krijg je een extra premiekorting. Daar is wel een maximum aan verbonden. Overigens kun je ook terugvallen in premie als je schade rijdt. Deze regeling heet het bonus-malussysteem.

Premieladder

Door een autoschade te claimen bij je verzekeraar zak je echter 5 schadevrije jaren. Je krijgt dus minder korting. Voorheen verschilde de terugval per verzekeraar, maar sinds drie jaar hanteren alle verzekeraars dezelfde terugval. Hoeveel korting je voor jouw schadevrije jaren krijgt, bepaalt elke verzekeraar nog steeds zelf. Dat kan afhankelijk zijn van je leeftijd of het aantal gereden kilometers per jaar.

Opbouw schadevrije jaren

Door geen schade te claimen – soms is het lucratiever om kleine schades voor eigen rekening te nemen – bouw je schadevrije jaren op. Van je verzekeraar krijg je jaarlijks een overzicht met het aantal schadevrije jaren. Verander je van verzekeraar dan kun je daarmee jouw opgebouwde schadevrije jaren aantonen. Overigens is er ook een centrale database waarin verzekeraars het aantal schadevrije jaren kunnen controleren. Bij een scheiding of overlijden kan jouw partner deze schadevrije jaren eveneens overnemen. 

Verklaring
Verander je van werkgever en stap je over van een leaseauto naar een eigen auto? In dat geval is een verklaring van je leasemaatschappij of werkgever vaak voldoende om je schadevrije jaren te behouden bij je nieuwe verzekeraar. Je moet dan wel de enige bestuurder van de leaseauto zijn geweest.

Heb je vragen over je autoverzekering of je schadevrije jaren? Overweeg je de overstap naar een andere verzekeraar? Rijd je schade en wil je een advies over de afhandeling? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Een hypotheek na je 57e: dit moet je weten
Een hypotheek na je 57e: dit moet je weten

De huizenmarkt zit weer in de lift, en dat brengt uitdagingen met zich mee. Niet alleen voor starters, die worstelen met hoge huizenprijzen en beperkte keuze, maar ook voor senioren is het vinden van een passende hypotheek niet altijd vanzelfsprekend. Toch zijn er voor 57-plussers nog voldoende opties. Welke mogelijkheden heb jij?

Lees meer
Boek je een vakantie? Vergeet dit niet
Boek je een vakantie? Vergeet dit niet

Het boeken van een vakantie is spannend en leuk, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Denk aan onverwachte medische kosten, gestolen bagage of een annulering door onvoorziene omstandigheden. Een goede reisverzekering biedt niet alleen financiële zekerheid, maar ook gemoedsrust.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?