Je schadevrije jaren: Hoe werkt het?

Je snijdt een bocht net iets te scherp aan en raakt een paaltje. Of je dacht bij het achteruitrijden iets meer ruimte te hebben, maar raakte toch de geparkeerde auto van je buurman. Het claimen van autoschade bij je verzekeraar heeft invloed op de premie. Hoe werkt dat precies?

mei 12, 2019

No-claimkorting, schadevrije jaren en het bonus-malussysteem. Met deze begrippen krijg je over het algemeen te maken als je autoschade hebt gereden of schade hebt veroorzaakt. Toch is de betekenis ervan niet altijd even duidelijk. Wat zijn schadevrije jaren? Hoe bouw je schadevrije jaren op? Wat gebeurt er als je schade rijdt?

Claim je geen schade bij je autoverzekeraar, dan krijg je als tegenprestatie jaarlijks één extra schadevrije jaar. Voor elk schadevrij jaar krijg je een extra premiekorting. Daar is wel een maximum aan verbonden. Overigens kun je ook terugvallen in premie als je schade rijdt. Deze regeling heet het bonus-malussysteem.

Premieladder

Door een autoschade te claimen bij je verzekeraar zak je echter 5 schadevrije jaren. Je krijgt dus minder korting. Voorheen verschilde de terugval per verzekeraar, maar sinds drie jaar hanteren alle verzekeraars dezelfde terugval. Hoeveel korting je voor jouw schadevrije jaren krijgt, bepaalt elke verzekeraar nog steeds zelf. Dat kan afhankelijk zijn van je leeftijd of het aantal gereden kilometers per jaar.

Opbouw schadevrije jaren

Door geen schade te claimen – soms is het lucratiever om kleine schades voor eigen rekening te nemen – bouw je schadevrije jaren op. Van je verzekeraar krijg je jaarlijks een overzicht met het aantal schadevrije jaren. Verander je van verzekeraar dan kun je daarmee jouw opgebouwde schadevrije jaren aantonen. Overigens is er ook een centrale database waarin verzekeraars het aantal schadevrije jaren kunnen controleren. Bij een scheiding of overlijden kan jouw partner deze schadevrije jaren eveneens overnemen. 

Verklaring
Verander je van werkgever en stap je over van een leaseauto naar een eigen auto? In dat geval is een verklaring van je leasemaatschappij of werkgever vaak voldoende om je schadevrije jaren te behouden bij je nieuwe verzekeraar. Je moet dan wel de enige bestuurder van de leaseauto zijn geweest.

Heb je vragen over je autoverzekering of je schadevrije jaren? Overweeg je de overstap naar een andere verzekeraar? Rijd je schade en wil je een advies over de afhandeling? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?