Je nalatenschap: dit moet je weten

Je testament, het is geen leuk en gezellig gespreksonderwerp. Toch is het ontzettend belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Want hoe zijn de zaken geregeld als er onverhoopt iets met jou gebeurt? Bij de notaris kun je al je wensen vast laten leggen. Dat geeft een gerust gevoel voor jezelf en het zorgt ervoor dat je nabestaanden weten waar ze aan toe zijn.

dec 14, 2023

Een testament is niet verplicht. Heb je geen testament, dan is de verdeling van de erfenis bij wet geregeld. De langstlevende echtgenoot of geregistreerd partner krijgt dan de erfenis. Wil je iets anders vastleggen? Of heb je aanvullende wensen als het gaat om nalatenschap? Dan kun je dat vastleggen in een testament.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen een testament op willen stellen. Zo kun je namelijk veel meer vastleggen dan de vaststaande regels volgens de wettelijke verdeling in het erfrecht. We zetten een aantal belangrijke redenen voor je op een rij.

Samenwonen

Woon je samen maar ben je niet getrouwd en heb je geen geregistreerd partnerschap, dan ben je volgens de wet geen erfgenamen van elkaar. Je nalatenschap gaat dan naar de erfgenamen volgens de wettelijke bepaling. In een testament kun je vastleggen dat je toch elkaars eerste erfgenaam bent.

Soms worden er ook al afspraken over bijvoorbeeld een woning vastgelegd in een samenlevingscontract. Om alles in jouw persoonlijke situatie zo goed mogelijk te regelen, kan het handig zijn om persoonlijk advies in te winnen. Wij stellen samenlevingscontracten voor u op.

Schenking

Wil jij een mooi sieraad met emotionele waarde nalaten aan een goede vriend of vriendin, een mooi kunstwerk weggeven aan een museum of een bedrag schenken aan een goed doel? Dan kun je dat legaat – zoals een dergelijke schenking genoemd wordt – vastleggen in je testament. Maar ook een belastingvrije schenking voor je kleinkinderen.

Eigen bedrijf

Na overlijden wordt je bedrijf vaak automatisch eigendom van je erfgenaam. De exacte invulling hiervan is afhankelijk van de soort onderneming. Wil je hier iets anders over vastleggen? Dan kan dat in een testament. Wij stellen hiervoor testamenten op en zijn daar deskundig in.

Afwikkelen erfenis

In een testament kun je iemand aanwijzen die de afwikkeling van de erfenis in goede banen leidt. De zogenoemde testamentair executeur kan een familielid of vriend zijn, maar ook een externe deskundige.
Ook daarvoor kunt bij ons terecht. Wij zijn immers Register Executeurs.

Met een duidelijk testament kun je onenigheid in je familie rond de erfenis zo veel mogelijk voorkomen.

Erfbelasting

De ontvanger van een erfenis moet hierover belasting betalen. In een testament kun je bepaalde afspraken en voorwaarden opnemen om ervoor te zorgen dat de erfbelasting zo gunstig mogelijk uitpakt.
Ook voor de verzorging van aangifte erfbelasting kunt u bij ons terecht.

Wettelijke bepalingen

Naast alle zaken die je zelf kunt vastleggen in een testament is een aantal zaken bij wet geregeld. Overlijdt een van de ouders, dan krijgen de kinderen hun erfdeel niet direct. Zij krijgen een vordering in geld, ter grootte van hun erfdeel. Dit bedrag kunnen zij pas opeisen als beide ouders zijn overleden. Daarnaast is sinds 2018 vastgelegd dat erfenissen en schenkingen niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen vallen.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer
Nieuw systeem voor schadevrije jaren
Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?