Je huis verduurzamen

Steeds meer potentiële huizenkopers en huisbezitters kiezen voor een duurzaam huis of een huis waaraan ze meteen een aantal energiebesparende maatregelen kunnen doorvoeren. Hoe zit het dan met je hypotheek? Verduurzamen is immers niet goedkoop? Wat zijn de mogelijkheden? We zetten het voor je op een rij.

nov 9, 2021

Je oog is gevallen op een leuke, wat oudere, woning in een fijne buurt. Alle voorzieningen in de omgeving, dichtbij natuurgebieden en je wandelt het centrum van de stad in. Eén nadeel: je droomhuis is niet het meest energiezuinige. Waar nieuwe woningen voldoen aan de laatste energienormen, moet je voor een oudere woning zelf aan de slag om je huis te verduurzamen.

Meefinancieren

Steeds meer geldverstrekkers bieden hypotheken aan waarbij je de energiebesparende ingrepen kunt meefinancieren. Waar moet je op letten?

Bij een reguliere hypotheek kun je maximaal honderd procent van de waarde van je woning lenen. Ben je van plan om je huis te verduurzamen en energiebesparende maatregelen toe te passen, dan kun je tot 106 procent van de vrije verkoopwaarde lenen. Het extra bedrag komt in een bouwdepot. De geldverstrekker controleert of je het bedrag hebt besteed aan energiebesparende maatregelen. Het overblijvende saldo moet je gebruiken als extra aflossing op je hypotheek. Helaas werken nog niet alle geldverstrekkers aan deze regeling mee.

Deze energiebesparende maatregelen kun je vaak financieren:

  • Warmtepomp
  • Zonnecellen
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • HR++ beglazing

Inkomensafhankelijke lening

Om voor een (duurzame) hypotheek in aanmerking te komen wordt je inkomen getoetst. Is je bruto gezinsinkomen 33.000 euro of meer dan kun je een extra bedrag lenen voor investeringen in energiebesparende maatregelen tot 9.000 euro. Bij een nul-op-de-meter woning is dat bedrag 25.000 euro met energieprestatiegarantie en 15.000 euro voor een energieneutrale woning.

NHG

Twijfel je nog over de energiebesparende maatregelen aan je huis en kom je in aanmerking voor een hypotheek met NHG, dan kun je kiezen voor het Energiebespaarbudget. Je kunt dan extra lenen zonder dat je vooraf hoeft aan te geven welke maatregelen je gaat nemen. Binnen twee jaar moet je wel het budget hebben besteed aan energiebesparende maatregelen.

Rentekorting

Heb je een energiezuinige woning dan geven sommige geldverstrekkers een rentekorting. Stijgt je huis op het energielabel door energiebesparende maatregelen, dan kom je ook in aanmerking voor een rentekorting.

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SvN) biedt voor verschillende energiebesparende maatregelen leningen en/of subsidies aan. Op deze website vind je of je daarvoor in aanmerking komt.

Bestaande woning

Heb je een woning met overwaarde dan kun je wellicht je hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen. Heb je geen overwaarde? Ook een bestaande hypotheek kan verhoogd worden tot 106 procent van de vrije verkoopwaarde als je de verhoging gebruikt voor verduurzaming.

Meer weten

Meer weten over het verduurzamen van je woning in combinatie met het afsluiten of verhogen van je hypotheek? Of wil je jouw overwaarde benutten voor energiebesparende maatregelen? Neem dan contact met ons op. We adviseren je graag.

Ons laatste nieuws

Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!
Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!

Tegels eruit, groen erin. Dat is de nieuwe trend. We worden immers altijd vrolijk van een groene tuin met kleurrijke bloemen. Maar dat is niet het enige argument. Een groene tuin zorgt er ook voor dat we de gevolgen van klimaatverandering beter kunnen doorstaan.

Lees meer
Houd je leningen tegen het licht
Houd je leningen tegen het licht

Iedereen merkt de stijgende prijzen in de portemonnee. Bijna alles is immers duurder geworden, van stroom en gas tot eten en kleding. Door je financiën eens onder de loep te nemen, kun je misschien wat besparen. Zo houd je meer over voor de leuke dingen in het leven.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?