Je huis verduurzamen

Steeds meer potentiële huizenkopers en huisbezitters kiezen voor een duurzaam huis of een huis waaraan ze meteen een aantal energiebesparende maatregelen kunnen doorvoeren. Hoe zit het dan met je hypotheek? Verduurzamen is immers niet goedkoop? Wat zijn de mogelijkheden? We zetten het voor je op een rij.

nov 9, 2021

Je oog is gevallen op een leuke, wat oudere, woning in een fijne buurt. Alle voorzieningen in de omgeving, dichtbij natuurgebieden en je wandelt het centrum van de stad in. Eén nadeel: je droomhuis is niet het meest energiezuinige. Waar nieuwe woningen voldoen aan de laatste energienormen, moet je voor een oudere woning zelf aan de slag om je huis te verduurzamen.

Meefinancieren

Steeds meer geldverstrekkers bieden hypotheken aan waarbij je de energiebesparende ingrepen kunt meefinancieren. Waar moet je op letten?

Bij een reguliere hypotheek kun je maximaal honderd procent van de waarde van je woning lenen. Ben je van plan om je huis te verduurzamen en energiebesparende maatregelen toe te passen, dan kun je tot 106 procent van de vrije verkoopwaarde lenen. Het extra bedrag komt in een bouwdepot. De geldverstrekker controleert of je het bedrag hebt besteed aan energiebesparende maatregelen. Het overblijvende saldo moet je gebruiken als extra aflossing op je hypotheek. Helaas werken nog niet alle geldverstrekkers aan deze regeling mee.

Deze energiebesparende maatregelen kun je vaak financieren:

  • Warmtepomp
  • Zonnecellen
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • HR++ beglazing

Inkomensafhankelijke lening

Om voor een (duurzame) hypotheek in aanmerking te komen wordt je inkomen getoetst. Is je bruto gezinsinkomen 33.000 euro of meer dan kun je een extra bedrag lenen voor investeringen in energiebesparende maatregelen tot 9.000 euro. Bij een nul-op-de-meter woning is dat bedrag 25.000 euro met energieprestatiegarantie en 15.000 euro voor een energieneutrale woning.

NHG

Twijfel je nog over de energiebesparende maatregelen aan je huis en kom je in aanmerking voor een hypotheek met NHG, dan kun je kiezen voor het Energiebespaarbudget. Je kunt dan extra lenen zonder dat je vooraf hoeft aan te geven welke maatregelen je gaat nemen. Binnen twee jaar moet je wel het budget hebben besteed aan energiebesparende maatregelen.

Rentekorting

Heb je een energiezuinige woning dan geven sommige geldverstrekkers een rentekorting. Stijgt je huis op het energielabel door energiebesparende maatregelen, dan kom je ook in aanmerking voor een rentekorting.

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SvN) biedt voor verschillende energiebesparende maatregelen leningen en/of subsidies aan. Op deze website vind je of je daarvoor in aanmerking komt.

Bestaande woning

Heb je een woning met overwaarde dan kun je wellicht je hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen. Heb je geen overwaarde? Ook een bestaande hypotheek kan verhoogd worden tot 106 procent van de vrije verkoopwaarde als je de verhoging gebruikt voor verduurzaming.

Meer weten

Meer weten over het verduurzamen van je woning in combinatie met het afsluiten of verhogen van je hypotheek? Of wil je jouw overwaarde benutten voor energiebesparende maatregelen? Neem dan contact met ons op. We adviseren je graag.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?