Je huis verduurzamen? Dit zijn de opties!

Europa is in de bespaarmodus als het aankomt op energie. De prijzen zijn ontzettend hoog en dat heeft de nodige gevolgen voor bedrijven en consumenten. Iedereen probeert zo veel mogelijk energie te besparen, bijvoorbeeld door de verwarming een graadje lager te zetten of korter te douchen.

okt 10, 2022

Daarnaast zijn zonnepanelen en warmtepompen op dit moment erg in trek. Zo kun je deels je eigen energie opwekken. Door de hoge energieprijzen van dit moment zijn dergelijke investeringen heel interessant. De terugverdientijd is immers korter dan ooit. 

Er zijn verschillende mogelijkheden om energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, een warmtepomp, dubbel glas of isolatie mee te financieren in je hypotheek. Dit geldt zowel bij de aankoop van een huis als bij een verbouwing. De regels hiervoor verschillen vaak per geldverstrekker. 

Deze energiebesparende maatregelen kun je vaak financieren: 

  • Warmtepomp
  • Zonnepanelen
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • HR++ beglazing 

106 procent lenen

Bij steeds meer geldverstrekkers kun je energiebesparende maatregelen meefinancieren in je hypotheek. Normaal gesproken kun je bij een reguliere hypotheek maximaal honderd procent van de waarde van de woning lenen. Als je je huis gaat verduurzamen, kun je tot 106 procent van de waarde van de woning lenen. Het extra bedrag komt dan in een bouwdepot. De geldverstrekker controleert of je dit bedrag echt hebt gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Heb je nog budget over in het bouwdepot? Dan wordt dat gebruikt als extra aflossing op de hypotheek.  

Inkomensafhankelijke lening

Als je bruto gezinsinkomen boven de €33.000 per jaar is, kun je extra lenen voor verduurzamende maatregelen. Het gaat in de meeste gevallen om een bedrag tot €9.000. Maak jij van je huis een nul-op-de-meter-woning? Dan kun je meer lenen. Met energieprestatiegarantie kan het bedrag oplopen tot €25.000, zonder deze garantie gaat het om maximaal €15.000. 

Bij dergelijke leningen moet je van tevoren bij de geldverstrekker aangeven welke maatregelen je gaat nemen en wat de verwachte kosten daarvan zijn.  

Rentekorting

Bij sommige geldverstrekkers kun je rentekorting krijgen als je een energiezuinig huis hebt. Dit wordt bepaald op basis van het energielabel van je woning. Als je huis een hoger energielabel krijgt naar aanleiding van verduurzamende maatregelen, dan kun je in aanmerking komen voor rentekorting.  

NHG

Kom je in aanmerking voor een hypotheek met NHG? Dan kun je ook kiezen voor het Energiebespaarbudget. Je kunt dan extra lenen zonder dat je van tevoren aan hoeft te geven welke energiebesparende maatregelen je precies gaat nemen. Dit is ideaal als je nog twijfelt over de maatregelen die je wil nemen of als je nog in gesprek bent met experts op dit gebied. Het geld komt in een bouwdepot. Binnen twee jaar moet je het besteed hebben aan energiebesparende maatregelen. Sommige geldverstrekkers bieden het Energiebespaarbudget ook aan als de hypotheek zonder NHG wordt afgesloten.

Ook het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SvN) biedt verschillende leningen en subsidies aan voor energiebesparende maatregelen. Op de website vind je een overzicht van de mogelijkheden.  

Bestaande woning

Wil je energiebesparende maatregelen nemen in je huidige woning? Ook daar zijn mogelijkheden voor. Heb je een woning met overwaarde dan kun je wellicht je hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen. Mocht je geen overwaarde hebben, dan kun je nog steeds je bestaande hypotheek verhogen tot 106 procent van de vrije verkoopwaarde als je de verhoging gebruikt voor verduurzaming.  

Meer weten

Meer weten over de mogelijkheden wat betreft je hypotheek en het verduurzamen van je woning? Neem dan contact met ons op. We adviseren je graag.

Ons laatste nieuws

Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!
Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!

Tegels eruit, groen erin. Dat is de nieuwe trend. We worden immers altijd vrolijk van een groene tuin met kleurrijke bloemen. Maar dat is niet het enige argument. Een groene tuin zorgt er ook voor dat we de gevolgen van klimaatverandering beter kunnen doorstaan.

Lees meer
Houd je leningen tegen het licht
Houd je leningen tegen het licht

Iedereen merkt de stijgende prijzen in de portemonnee. Bijna alles is immers duurder geworden, van stroom en gas tot eten en kleding. Door je financiën eens onder de loep te nemen, kun je misschien wat besparen. Zo houd je meer over voor de leuke dingen in het leven.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?