Je huis verduurzamen? Dit zijn de opties!

Europa is in de bespaarmodus als het aankomt op energie. De prijzen zijn ontzettend hoog en dat heeft de nodige gevolgen voor bedrijven en consumenten. Iedereen probeert zo veel mogelijk energie te besparen, bijvoorbeeld door de verwarming een graadje lager te zetten of korter te douchen.

okt 10, 2022

Daarnaast zijn zonnepanelen en warmtepompen op dit moment erg in trek. Zo kun je deels je eigen energie opwekken. Door de hoge energieprijzen van dit moment zijn dergelijke investeringen heel interessant. De terugverdientijd is immers korter dan ooit. 

Er zijn verschillende mogelijkheden om energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, een warmtepomp, dubbel glas of isolatie mee te financieren in je hypotheek. Dit geldt zowel bij de aankoop van een huis als bij een verbouwing. De regels hiervoor verschillen vaak per geldverstrekker. 

Deze energiebesparende maatregelen kun je vaak financieren: 

  • Warmtepomp
  • Zonnepanelen
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • HR++ beglazing 

106 procent lenen

Bij steeds meer geldverstrekkers kun je energiebesparende maatregelen meefinancieren in je hypotheek. Normaal gesproken kun je bij een reguliere hypotheek maximaal honderd procent van de waarde van de woning lenen. Als je je huis gaat verduurzamen, kun je tot 106 procent van de waarde van de woning lenen. Het extra bedrag komt dan in een bouwdepot. De geldverstrekker controleert of je dit bedrag echt hebt gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Heb je nog budget over in het bouwdepot? Dan wordt dat gebruikt als extra aflossing op de hypotheek.  

Inkomensafhankelijke lening

Als je bruto gezinsinkomen boven de €33.000 per jaar is, kun je extra lenen voor verduurzamende maatregelen. Het gaat in de meeste gevallen om een bedrag tot €9.000. Maak jij van je huis een nul-op-de-meter-woning? Dan kun je meer lenen. Met energieprestatiegarantie kan het bedrag oplopen tot €25.000, zonder deze garantie gaat het om maximaal €15.000. 

Bij dergelijke leningen moet je van tevoren bij de geldverstrekker aangeven welke maatregelen je gaat nemen en wat de verwachte kosten daarvan zijn.  

Rentekorting

Bij sommige geldverstrekkers kun je rentekorting krijgen als je een energiezuinig huis hebt. Dit wordt bepaald op basis van het energielabel van je woning. Als je huis een hoger energielabel krijgt naar aanleiding van verduurzamende maatregelen, dan kun je in aanmerking komen voor rentekorting.  

NHG

Kom je in aanmerking voor een hypotheek met NHG? Dan kun je ook kiezen voor het Energiebespaarbudget. Je kunt dan extra lenen zonder dat je van tevoren aan hoeft te geven welke energiebesparende maatregelen je precies gaat nemen. Dit is ideaal als je nog twijfelt over de maatregelen die je wil nemen of als je nog in gesprek bent met experts op dit gebied. Het geld komt in een bouwdepot. Binnen twee jaar moet je het besteed hebben aan energiebesparende maatregelen. Sommige geldverstrekkers bieden het Energiebespaarbudget ook aan als de hypotheek zonder NHG wordt afgesloten.

Ook het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SvN) biedt verschillende leningen en subsidies aan voor energiebesparende maatregelen. Op de website vind je een overzicht van de mogelijkheden.  

Bestaande woning

Wil je energiebesparende maatregelen nemen in je huidige woning? Ook daar zijn mogelijkheden voor. Heb je een woning met overwaarde dan kun je wellicht je hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen. Mocht je geen overwaarde hebben, dan kun je nog steeds je bestaande hypotheek verhogen tot 106 procent van de vrije verkoopwaarde als je de verhoging gebruikt voor verduurzaming.  

Meer weten

Meer weten over de mogelijkheden wat betreft je hypotheek en het verduurzamen van je woning? Neem dan contact met ons op. We adviseren je graag.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?