In deze periode neemt de zon al rond vijf uur afscheid van de dag. Ten minste als hij die dag te zien is geweest. Want dagen met veel wind, regen of sneeuw zijn eerder regel dan uitzondering. Niets lekkerder dan thuiskomen in een behaaglijk huis. Met een handige thermostaat regel je het dag- en nachtritme van je verwarmingsketel.
Tip 1: schone dakgoot
Er gaat niets boven een schone dakgoot. Daardoor blijft er geen water op je dak of in de goot staan. Bevriest het water dan kunnen er scheuren – en dus lekkages – ontstaan.
Plaats bladvangers, het water kan daardoor gemakkelijker afgevoerd worden.
Tip 2: een graadje minder
Zet de thermosstaat ’s avonds op tijd lager. Je spaart het milieu én met de huidige gasprijzen scheelt het ook nog eens flink in je portemonnee.
Tip 3: sluit de buitenkraan tijdig af
Als het vriest ben je al te laat. Veel mensen vergeten op tijd hun buitenkraan af te sluiten of te isoleren. Het water in de leiding zet bij vorst uit, waardoor deze kan springen. Je voorkomt hiermee waterschade!
Tip 4: jaarlijks onderhoud
Een goedwerkende cv-ketel gaat langer mee. Met een jaarlijkse onderhoudsbeurt door een vakman kun je er weer een winter tegen. Neem je een onderhoudscontract dan wordt je cv-ketel elk jaar onder de loep genomen. Eventuele mankementen worden vroegtijdig de kop ingedrukt.
Tip 5: alert zijn op lekkages
Check regelmatig je verwarmingsradiatoren. De monteur neemt dat natuurlijk ook mee bij het onderhoud. Maar het kan geen kwaad om zelf af en toe een inspectieronde te lopen. Met voldoende water in de radiatoren en geen lekkages is je huis veel sneller opgewarmd.
Tip 6: neem een schoorsteenveger
Laat je schoorsteen elk jaar vegen door een expert. Vraag wel naar een bewijs, veel verzekeraars vragen hierom in geval van brandschade.
Tip 7: ga tocht te lijf
In de wintermaanden is tocht in je huis een vervelende spelbreker. Controleer daarom op tijd je ramen en deuren. Met tochtstrippen, tochtborstels voor de brievenbus en een deurdranger houd je de vervelende tocht uit huis. Sluit op tijd je gordijnen, maar hang ze niet voor de radiator. Je verwarming kan anders de kamer niet opwarmen.