Is schade aan zonnepanelen verzekerd?

Op steeds meer huizen liggen zonnepanelen. Op die manier draagt u een steentje bij aan een schoner milieu. Maar wat als (hagel)stenen uw panelen beschadigen? Of als een van uw panelen losraakt bij een stormachtige wind? Wie betaalt dat? Hoe zit dat met de verzekering?

apr 16, 2019

Zonne- en windenergie leveren een flinke bijdrage aan een schoner milieu. Veel mensen beseffen dat en schaffen zonnepanelen aan. De subsidie voor zonnepanelen is inmiddels afgeschaft, maar wist u dat u de btw (21%) kunt terugvragen? Hier zijn sinds 1 januari 2019 wel extra regels aan verbonden. 

Gemiddeld liggen deze zonnepanelen ongeveer 25 jaar op het dak van uw huis. Weer of geen weer. Steeds vaker krijgen we te maken met uitersten in het weer: extreem hoge of lage temperaturen, sneeuw, ijs, hagel en herfststormen. De kans op schade is dan altijd aanwezig.

Vastgeschroefd of vastgeklikt
Hoewel de kwaliteitsnormen van zonnepanelen en omvormers flink zijn opgeschroefd, kunnen slechte installatie of een ondeugdelijke afvoer van warmte tot schade of brand leiden. Ook is goed onderhoud van groot belang.

Dekt uw verzekering dan de schade? Niet altijd, luidt het antwoord op deze vraag. Heeft u een eigen huis? Dan is de schade aan vastgeschroefde panelen in principe gedekt binnen uw opstalverzekering. Zijn uw zonnepanelen vastgeklikt op het dak? Let dan goed op, want niet elke verzekering dekt deze schade.

Schade, diefstal of noodweer
Niet alle verzekeraars beoordelen deze zonnepanelen namelijk als onderdeel van het onroerend goed. U kunt mogelijk wel een beroep doen op uw inboedelverzekering. Ook de definitie van noodweer verschilt per verzekeraar en is diefstal niet altijd verzekerd. Vraag ons daarom altijd om advies over het wel of niet vergoeden van deze schades.

Plaatst u zonnepanelen op uw dak, dan is het raadzaam om ons daarvan op de hoogte te brengen. Wellicht moet het verzekerde bedrag worden aangepast. Hiermee voorkomt u dat u onderverzekerd bent.

Bent u huurder en heeft u zonnepanelen, dan kunt u de zonnepanelen mogelijk ook verzekeren via uw inboedelverzekering. Als huurder heeft u namelijk een belang bij deze vastgemaakte panelen. Soms moet u een extra verzekering afsluiten.

Advies

Wilt u een goed advies over het verzekeren van uw zonnepanelen? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?