Is jouw mailadres nog veilig?

Cybercriminelen zitten vaak niet zelf de hele dag achter de computer om gegevens afhandig te maken van mensen en bedrijven. Zij ontwikkelen hier softwarerobots voor. Deze zogenoemde botnets kunnen ontzettend snel veel gegevens verzamelen.

mrt 11, 2024

De softwarerobots zoeken bijvoorbeeld naar e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden. Deze gegevens worden dan weer doorverkocht aan andere criminelen.

Opsporing

Met grote regelmaat sporen speciale eenheden van de politie criminelen en robots op die data stelen van bedrijven en particulieren. De politie neemt bij de ontmanteling van zo’n netwerk de gestolen gegevens in beslag. Inmiddels heeft de politie tienduizenden e-mailadressen die gebruikt zijn bij cybercriminaliteit in bezit.

Controleer je mailadres

Wil jij weten wat de politie tegen botnets doet? Dat kun je lezen via een speciale website. Kijk eens op de website van de politie. Je krijgt ook belangrijke tips over wat je moet doen als jouw gegevens zijn gebruikt door criminelen.

Het is erg belangrijk om op je hoede te zijn. Je kunt via de website haveibeenpwnd.com controleren of jouw gegevens onrechtmatig gebruikt zijn.

Wachtwoorden wijzigen

Wat kun je doen om te zorgen dat criminelen niks kunnen doen met je gegevens? Gebruik in ieder geval voor elke website en app een ander wachtwoord. Daarnaast is het belangrijk om je wachtwoorden regelmatig te veranderen. Maak, indien mogelijk, ook gebruik van tweestaps-verificatie. Zo maak je het cybercriminelen moeilijker.

Ons laatste nieuws

Heb jij last van hooikoorts? Dit moet je weten!
Heb jij last van hooikoorts? Dit moet je weten!

Niesmarathons, voortdurend gesnotter en rode, jeukende ogen. Hooikoorts houdt veel mensen bezig in de lente. Als je hooikoorts hebt, dan reageert je immuunsysteem extra heftig op de pollen van grassen, planten en bomen. Vaak zorgt dit voor een verkouden gevoel en in sommige gevallen kan het zelfs leiden tot benauwdheid en extreme vermoeidheid.

Lees meer
Eigen laadpaal? Vergeet dit niet!
Eigen laadpaal? Vergeet dit niet!

Auto’s op benzine of diesel verdwijnen langzaam uit het straatbeeld. Steeds meer mensen stappen over op elektrische rijden. Een eigen oplaadmogelijkheid is daarbij voor veel mensen een must. Het is wel zo handig als je thuis je auto kan opladen voor de volgende dag.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?