Is je mailadres gestolen?

Cybercriminaliteit. De politie heeft haar handen vol aan het bestrijden ervan. Inbraken in computers of computernetwerken is – ondanks alle opsporingssuccessen – nog steeds dagelijkse kost. Zijn je gegevens nog veilig? Controleer daarom regelmatig je e-mailadres. Hoe je dat doet?

feb 10, 2021

Specialistische politie-eenheden hebben de afgelopen periode opnieuw softwarerobots opgespoord en ontmanteld. Deze zogeheten botnets breken in op computers om onder meer e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden te stelen. De gelegenheid maakt immers de dief!

Check op website

De politie neemt bij de ontmanteling van zo’n netwerk de gestolen gegevens in beslag.
Inmiddels heeft de politie tienduizenden e-mailadressen in bezit die gebruikt zijn bij cybercriminaliteit. Mogelijk zitten jouw gegevens hier ook tussen? Op een speciale website kun je checken of ook jouw e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden in deze database voorkomen. Het is goed mogelijk dat deze gegevens inmiddels zijn doorverkocht aan criminelen.

Belangrijke tips

Hoe werkt deze database? Vul op deze website van de politie je e-mailadres in en ontvang een bericht als je persoonlijke gegevens zijn misbruikt door criminelen. Je krijgt ook belangrijke tips over wat te doen bij misbruik van gegevens. Deze check geldt alleen voor gegevens die door de politie in beslag zijn genomen.

Wees op je hoede

Wees op je hoede en blijf alert. Het oprollen van een crimineel cybernetwerk houdt namelijk niet in dat gegevens veilig zijn. Het doorverkopen van deze gegevens aan andere criminelen gebeurt nog dagelijks. Volgens de politie is het daarom ook verstandig om je gegevens ook te checken op de website haveibeenpwnd.com.

Wachtwoord

Naast een e-mailadres hebben cyberdieven vaak nog een wachtwoord nodig. Gebruik daarom voor iedere website en App een ander wachtwoord. Verander deze regelmatig, dat scheelt in ieder geval een hoop ellende.

Ons laatste nieuws

Prinsjesdag 2024
Prinsjesdag 2024

Tijdens Prinsjesdag zijn alle ogen gericht op het nieuwe kabinet, dat net voor de zomer is beëdigd. Zij presenteren hun plannen en de begroting voor het komende jaar. Wij zetten de belangrijkste wijzigingen – met name op het gebied van hypotheken en verzekeringen – voor je op een rij.

Lees meer
Waterschade? Wat vergoedt de verzekering?
Waterschade? Wat vergoedt de verzekering?

Vorig jaar was het natste jaar sinds het begin van de metingen en ook dit jaar is er al veel regen gevallen. Dat zorgt voor overlast, denk aan ondergelopen straten en kelders. Daarnaast zorgt het ook voor schade aan gebouwen. Meer mensen hadden te maken met lekkende daken of ramen. Waterschade is ontzettend vervelend, water kruipt immers overal naartoe.

Lees meer
Wat kun je doen met de overwaarde?
Wat kun je doen met de overwaarde?

Na een rustigere periode stijgen de huizenprijzen inmiddels naar nieuwe records. De woningmarkt blijft oververhit. Mensen die al een langere tijd een woning bezitten, hebben daarom inmiddels vaak een flinke overwaarde. De overwaarde is het verschil tussen de actuele verkoopwaarde van een woning en de hypotheek die ervoor is afgesloten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?