Is je mailadres gestolen?

Cybercriminaliteit. De politie heeft haar handen vol aan het bestrijden ervan. Inbraken in computers of computernetwerken is – ondanks alle opsporingssuccessen – nog steeds dagelijkse kost. Zijn je gegevens nog veilig? Controleer daarom regelmatig je e-mailadres. Hoe je dat doet?

feb 10, 2021

Specialistische politie-eenheden hebben de afgelopen periode opnieuw softwarerobots opgespoord en ontmanteld. Deze zogeheten botnets breken in op computers om onder meer e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden te stelen. De gelegenheid maakt immers de dief!

Check op website

De politie neemt bij de ontmanteling van zo’n netwerk de gestolen gegevens in beslag.
Inmiddels heeft de politie tienduizenden e-mailadressen in bezit die gebruikt zijn bij cybercriminaliteit. Mogelijk zitten jouw gegevens hier ook tussen? Op een speciale website kun je checken of ook jouw e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden in deze database voorkomen. Het is goed mogelijk dat deze gegevens inmiddels zijn doorverkocht aan criminelen.

Belangrijke tips

Hoe werkt deze database? Vul op deze website van de politie je e-mailadres in en ontvang een bericht als je persoonlijke gegevens zijn misbruikt door criminelen. Je krijgt ook belangrijke tips over wat te doen bij misbruik van gegevens. Deze check geldt alleen voor gegevens die door de politie in beslag zijn genomen.

Wees op je hoede

Wees op je hoede en blijf alert. Het oprollen van een crimineel cybernetwerk houdt namelijk niet in dat gegevens veilig zijn. Het doorverkopen van deze gegevens aan andere criminelen gebeurt nog dagelijks. Volgens de politie is het daarom ook verstandig om je gegevens ook te checken op de website haveibeenpwnd.com.

Wachtwoord

Naast een e-mailadres hebben cyberdieven vaak nog een wachtwoord nodig. Gebruik daarom voor iedere website en App een ander wachtwoord. Verander deze regelmatig, dat scheelt in ieder geval een hoop ellende.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?