Is je mailadres gestolen?

Cybercriminaliteit. De politie heeft haar handen vol aan het bestrijden ervan. Inbraken in computers of computernetwerken is – ondanks alle opsporingssuccessen – nog steeds dagelijkse kost. Zijn je gegevens nog veilig? Controleer daarom regelmatig je e-mailadres. Hoe je dat doet?

feb 10, 2021

Specialistische politie-eenheden hebben de afgelopen periode opnieuw softwarerobots opgespoord en ontmanteld. Deze zogeheten botnets breken in op computers om onder meer e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden te stelen. De gelegenheid maakt immers de dief!

Check op website

De politie neemt bij de ontmanteling van zo’n netwerk de gestolen gegevens in beslag.
Inmiddels heeft de politie tienduizenden e-mailadressen in bezit die gebruikt zijn bij cybercriminaliteit. Mogelijk zitten jouw gegevens hier ook tussen? Op een speciale website kun je checken of ook jouw e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden in deze database voorkomen. Het is goed mogelijk dat deze gegevens inmiddels zijn doorverkocht aan criminelen.

Belangrijke tips

Hoe werkt deze database? Vul op deze website van de politie je e-mailadres in en ontvang een bericht als je persoonlijke gegevens zijn misbruikt door criminelen. Je krijgt ook belangrijke tips over wat te doen bij misbruik van gegevens. Deze check geldt alleen voor gegevens die door de politie in beslag zijn genomen.

Wees op je hoede

Wees op je hoede en blijf alert. Het oprollen van een crimineel cybernetwerk houdt namelijk niet in dat gegevens veilig zijn. Het doorverkopen van deze gegevens aan andere criminelen gebeurt nog dagelijks. Volgens de politie is het daarom ook verstandig om je gegevens ook te checken op de website haveibeenpwnd.com.

Wachtwoord

Naast een e-mailadres hebben cyberdieven vaak nog een wachtwoord nodig. Gebruik daarom voor iedere website en App een ander wachtwoord. Verander deze regelmatig, dat scheelt in ieder geval een hoop ellende.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer
Nieuw systeem voor schadevrije jaren
Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?