Is je huis klaar voor de komst van koning winter?

Koud, regen en wind. Je huis heeft het zwaar te verduren in de winter. Daarom is het belangrijk om het onderhoud goed bij te houden en alert te zijn op mogelijke lekkages en andere problemen. Zo voorkom je problemen en kun je heerlijk genieten van de feestelijke maanden en de gezelligheid.

nov 13, 2023

Verwarming onder de loep

Laat je cv-ketel jaarlijks inspecteren door een professional. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je systeem efficiënt werkt en grote problemen uitblijven.

Buitenkranen uitschakelen

Sluit de watertoevoer naar buitenkranen af en laat de leidingen leeglopen om bevriezing en daarmee mogelijke lekkages te voorkomen.

Schoorsteeninspectie

Voordat je de open haard weer regelmatig gaat gebruiken, is het belangrijk deze te laten inspecteren en reinigen door een expert. Vraag ook altijd om een bewijs van de werkzaamheden. De verzekeraar kan hierom vragen in het geval van brandschade.

Dakinspectie

Haal het vuil, zoals bladeren en mos, uit je dakgoot. Als het regenwater niet goed wegloopt, kan dat lekkages veroorzaken. Daarnaast kan de dakgoot scheuren als het water bevriest.

Als je toch bezig bent met de dakgoot, controleer dan ook even je dak op beschadigingen. Door kleine beschadigingen op tijd te repareren, kun je erger voorkomen.

Wees alert op lekkages

Kijk binnen ook regelmatig of er tekenen van beginnende lekkages zijn. Zie je ergens schade ontstaan door water, bijvoorbeeld op de plafonds of muren, ga dan meteen op zoek naar de oorzaak. Hier kun je eventueel professionele hulp bij inschakelen. Door problemen op tijd te verhelpen, kun je erger voorkomen.

Naast het onderhoud aan je huis, is het ook belangrijk om een fijne leefomgeving te creëren. In de winter zijn we over het algemeen vaker thuis dan in de zomer. Lekker met familie en vrienden eten of de kaarsjes aan voor een gezellig avondje op de bank. Naast de warmte is energiebesparing nog steeds een belangrijk thema. Ook hiervoor hebben we een aantal handige tips.

Isoleer met zorg

De isolatie van je huis is de eerste verdedigingslinie tegen koude lucht en hoge energierekeningen. Controleer of je dak, muren en vloeren goed geïsoleerd zijn. Het verbeteren van de isolatie is vaak een grote klus, maar daarna heb je jaren plezier van het resultaat.

Naast de grote oppervlakten zoals de muren, kun je ook kijken naar kleinere kieren die tocht veroorzaken. Zo kun je tochtstrips gebruiken bij de deuren en kieren bij de ramen dichtkitten. Dat zorgt voor meer warmte en minder energiekosten.

Een slimme thermostaat

Overweeg de aanschaf van een slimme thermostaat. Met dit handige apparaat kun je de temperatuur in je huis plannen op basis van je dagelijkse routines, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen.

Ventilatie voor frisse lucht

Om de warmte binnen te houden en energie te besparen, wil je ramen en deuren natuurlijk zo goed mogelijk dicht houden. Toch is het belangrijk om regelmatig te ventileren. Zo zorg je voor een goede luchtkwaliteit – dat is beter voor je gezondheid – en voorkom je vochtproblemen in huis. Af en toe even een raampje open is dus heel goed voor jou en je huis, zelfs als het koud is buiten.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?