Is je huis in waarde gestegen?

Veel geldverstrekkers brengen een risico-opslag in rekening boven op de basis-hypotheekrente. Maar wat als je ondertussen extra aflost of als je huis flink in waarde is gestegen? Er zijn mogelijkheden minder rente te betalen. Daarmee bespaar je duizenden euro’s. Hoe je dat doet?

mrt 9, 2021

Je krijgt met deze opslag te maken als de hypotheek die je afsluit relatief hoog is ten opzichte van de woningwaarde. Daarmee dekt je geldverstrekker het risico af als je onverhoopt de hypotheeklasten niet meer kunt betalen en het huis gedwongen wordt verkocht.

Geldverstrekkers lopen bij de ene hypothecaire lening meer risico dan bij de andere. De geldverstrekkers bepalen zelf welke en hoeveel risicoklassen zij hanteren. Geldverstrekkers gaan hier heel verschillend mee om.

Onnodig veel rente?

Heb je een risico-opslag bij je hypotheek, dan betaal je misschien wel te veel rente. De hoogte van de opslag wordt bepaald door het verschil van de waarde van je woning en de hypotheekschuld. Hoe kleiner het verschil, des te hoger de risico-opslag.

Zoals wellicht bekend zijn huizen de laatste jaren flink in waarde gestegen. Misschien heb je met spaargeld ook nog eens extra afgelost? Het verschil tussen de waarde van je woning en hypotheekschuld is alleen maar groter geworden. Hierdoor kom je mogelijk voor rentekorting in aanmerking. Overigens geldt de rentekorting niet voor hypotheken met NHG (Nationale Hypotheek Garantie).

Aanpassing risico-opslag

Geldverstrekkers gaan verschillend om met de risico-opslag. Soms blijven banken de hoge opslag doorberekenen, terwijl andere banken de rente automatisch verlagen. En sommige geldverstrekkers passen de risico-opslag pas aan als je er zelf om vraagt. Daarnaast zijn er geldverstrekkers waarbij de aanpassing niet mogelijk is tijdens een rentevastperiode.

Overigens is het tussentijds verlagen van de rente-opslag niet altijd gunstig. Bijvoorbeeld bij een (bank)spaarhypotheek. Daar bouw je vermogen op door een rentevergoeding op je spaarverzekering of spaarrekening. Die rekening is gekoppeld aan de hypotheekrente.

Deskundig advies

Voor het omgaan met de risico-opslagen verschilt het beleid per geldverstrekker. Neem daarom contact met ons op voor een deskundig advies.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer
Nieuw systeem voor schadevrije jaren
Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?