Is je huis in waarde gestegen?

Veel geldverstrekkers brengen een risico-opslag in rekening boven op de basis-hypotheekrente. Maar wat als je ondertussen extra aflost of als je huis flink in waarde is gestegen? Er zijn mogelijkheden minder rente te betalen. Daarmee bespaar je duizenden euro’s. Hoe je dat doet?

mrt 9, 2021

Je krijgt met deze opslag te maken als de hypotheek die je afsluit relatief hoog is ten opzichte van de woningwaarde. Daarmee dekt je geldverstrekker het risico af als je onverhoopt de hypotheeklasten niet meer kunt betalen en het huis gedwongen wordt verkocht.

Geldverstrekkers lopen bij de ene hypothecaire lening meer risico dan bij de andere. De geldverstrekkers bepalen zelf welke en hoeveel risicoklassen zij hanteren. Geldverstrekkers gaan hier heel verschillend mee om.

Onnodig veel rente?

Heb je een risico-opslag bij je hypotheek, dan betaal je misschien wel te veel rente. De hoogte van de opslag wordt bepaald door het verschil van de waarde van je woning en de hypotheekschuld. Hoe kleiner het verschil, des te hoger de risico-opslag.

Zoals wellicht bekend zijn huizen de laatste jaren flink in waarde gestegen. Misschien heb je met spaargeld ook nog eens extra afgelost? Het verschil tussen de waarde van je woning en hypotheekschuld is alleen maar groter geworden. Hierdoor kom je mogelijk voor rentekorting in aanmerking. Overigens geldt de rentekorting niet voor hypotheken met NHG (Nationale Hypotheek Garantie).

Aanpassing risico-opslag

Geldverstrekkers gaan verschillend om met de risico-opslag. Soms blijven banken de hoge opslag doorberekenen, terwijl andere banken de rente automatisch verlagen. En sommige geldverstrekkers passen de risico-opslag pas aan als je er zelf om vraagt. Daarnaast zijn er geldverstrekkers waarbij de aanpassing niet mogelijk is tijdens een rentevastperiode.

Overigens is het tussentijds verlagen van de rente-opslag niet altijd gunstig. Bijvoorbeeld bij een (bank)spaarhypotheek. Daar bouw je vermogen op door een rentevergoeding op je spaarverzekering of spaarrekening. Die rekening is gekoppeld aan de hypotheekrente.

Deskundig advies

Voor het omgaan met de risico-opslagen verschilt het beleid per geldverstrekker. Neem daarom contact met ons op voor een deskundig advies.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?