Is extra aflossen op je hypotheek wel slim?

Door de lage rentetarieven op spaargeld lossen veel huizenbezitters extra af op hun hypotheek. Daardoor daalt de hypotheekschuld en dus ook jouw maandlasten. Extra aflossen op jouw hypotheek heeft voor-, maar ook nadelen. Wil je weten welke?

mrt 28, 2019

Extra aflossen op jouw hypotheekschuld merk je direct in je portemonnee. Jouw maandlasten dalen omdat je minder rente en aflossing gaat betalen. Maar er is ook een kans dat je door de extra aflossing van de hypotheek ook nog eens in een lagere risicoklasse terechtkomt. Veel geldverstrekkers berekenen namelijk een renteopslag. De hoogte ervan is afhankelijk van de risicoklasse waarin jouw hypotheek valt.

Risicodaling

Los je extra af dan daalt ook het risico van jouw hypotheek. Daalt de verhouding hypotheek en de waarde van je woning bijvoorbeeld onder de negentig procent, dan gaat je mogelijk zelfs minder hypotheekrente betalen. Dat heeft een dubbel financieel voordeel: een lagere hypotheekschuld én een lagere rente. 

De renteopslag geldt doorgaans niet voor hypotheken met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Ook kunnen de voorwaarden en risicoklassen bij de verschillende geldverstrekkers onderling afwijken.

Bijleenregeling

In de loop der jaren bouw je veel overwaarde op je eigen woning op. U lost (extra) af en jouw woning stijgt verder in waarde door een florerende woningmarkt. Koop je echter een nieuw huis dan krijg je te maken met de zogeheten bijleenregeling. Dat houdt in dat je de overwaarde moet gebruiken bij de aankoop of voor een verbetering van jouw nieuwe woning. Daarnaast is het verstandig om altijd geld achter de hand te houden om financiële tegenvallers, bijvoorbeeld aan je huis of auto, op te kunnen vangen.  

Keerzijde

Extra aflossen of oversluiten naar een hypotheek met een lagere rente heeft ook een keerzijde. Je hebt minder hypotheekrenteaftrek voor jouw belastbaar inkomen in box 1, mogelijk ga je zelfs meer belasting betalen. Jouw extra aflossingen kunnen ook van invloed zijn op de hoogte van je toeslagen of je voorlopige teruggave. 

Ook bij een (bank)spaarhypotheek is het minder interessant om extra af te lossen. Bij deze hypotheekvorm kun je wel extra storten in de polis of op een bankrekening.

Maatwerk

Je hypotheek is maatwerk. Is extra aflossen in jouw situatie wel verstandig? Neem voor advies op maat contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?