Is alle stormschade verzekerd?

We kunnen er niet omheen: ons klimaat is aan het veranderen. Verschillende weertypen volgen elkaar soms in extreme vorm op. Zo kan – net als deze zomer - een hitteperiode plotseling omslaan in een zomerstorm. Met alle schadegevolgen van dien. Is dan alle stormschade verzekerd?

sep 8, 2020

De tijd dat we ons alleen in de herfst schrap moesten zetten voor een storm ligt inmiddels achter ons. Ook in andere jaargetijden kan het tegenwoordig flink spoken. Een storm gaat gepaard met harde wind en overvloedige regenval. Zo kunnen ook zomers bomen omwaaien, vallen er pannen van het dak en krijgen veel mensen te maken met waterschade. Hoe zit het met de dekking van stormschade?

Windkracht 9

Wanneer is er sprake van stormschade? Meteorologen en verzekeraars spreken van een storm bij windkracht negen. Bij een storm is vaak sprake van rukwinden, in de praktijk vergoeden verzekeraars al bij windkracht zeven de opgelopen schade. Denk hierbij aan afgewaaide dakpannen, omgevallen bomen (op een huis of auto) of beschadigde schuttingen.

Eigen huis en stormschade

Veel huizenbezitters hebben een inboedel- en opstalverzekering afgesloten. In die gevallen is stormschade doorgaans gedekt. Huurders hebben voldoende aan een inboedelverzekering. Wel is het verstandig om verbeteringen aan je huurwoning, bijvoorbeeld een nieuwe schutting, mee te verzekeren.

Schade en je buren

Valt jouw boom op de schuur van je buren en hebben zij hierdoor schade? Dan dienen zij dit te melden bij hun eigen verzekeraar. Bij storm is er sprake van overmacht en ben je hiervoor niet aansprakelijk.

Berg alle losse spullen in je tuin van te voren veilig op. Schade aan inboedel buiten de woning, zoals tuinmeubelen, partytent, zwembad zijn niet of beperkt verzekerd. Je kunt dit nakijken in de polisvoorwaarden.

Eigen risico

De hoogte van de dekking voor een bepaalde schade verschilt per verzekeraar. Ook wijken de vergoedingen bij een inboedel- en opstalverzekering soms onderling van elkaar af.

Sommige verzekeraars hanteren bij stormschade ook een eigen risico, variërend van 200 tot 550 euro. Om niet voor verrassingen te staan, is het belangrijk om je vooraf goed te laten adviseren. Neem daarom eerst contact met ons op voor je een verzekering afsluit of als je wilt weten hoe je nu verzekerd bent.

Schade aan auto

Schade aan je auto door afgebroken boomtakken of rondvliegende dakpannen vallen onder je allrisk-verzekering of een WA-beperkt cascoverzekering. Houd hierbij ook rekening met een eventueel eigen risico. Ben je alleen WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekerd dan kun je geen stormschade claimen.

Meer weten?

Wil je een inboedel- of opstalverzekering afsluiten of meer informatie over de dekking? Neem dan contact met ons op. We adviseren je graag.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?