De tijd dat we ons alleen in de herfst schrap moesten zetten voor een storm ligt inmiddels achter ons. Ook in andere jaargetijden kan het tegenwoordig flink spoken. Een storm gaat gepaard met harde wind en overvloedige regenval. Zo kunnen ook zomers bomen omwaaien, vallen er pannen van het dak en krijgen veel mensen te maken met waterschade. Hoe zit het met de dekking van stormschade?
Windkracht 9
Wanneer is er sprake van stormschade? Meteorologen en verzekeraars spreken van een storm bij windkracht negen. Bij een storm is vaak sprake van rukwinden, in de praktijk vergoeden verzekeraars al bij windkracht zeven de opgelopen schade. Denk hierbij aan afgewaaide dakpannen, omgevallen bomen (op een huis of auto) of beschadigde schuttingen.
Eigen huis en stormschade
Veel huizenbezitters hebben een inboedel- en opstalverzekering afgesloten. In die gevallen is stormschade doorgaans gedekt. Huurders hebben voldoende aan een inboedelverzekering. Wel is het verstandig om verbeteringen aan je huurwoning, bijvoorbeeld een nieuwe schutting, mee te verzekeren.
Schade en je buren
Valt jouw boom op de schuur van je buren en hebben zij hierdoor schade? Dan dienen zij dit te melden bij hun eigen verzekeraar. Bij storm is er sprake van overmacht en ben je hiervoor niet aansprakelijk.
Berg alle losse spullen in je tuin van te voren veilig op. Schade aan inboedel buiten de woning, zoals tuinmeubelen, partytent, zwembad zijn niet of beperkt verzekerd. Je kunt dit nakijken in de polisvoorwaarden.
Eigen risico
De hoogte van de dekking voor een bepaalde schade verschilt per verzekeraar. Ook wijken de vergoedingen bij een inboedel- en opstalverzekering soms onderling van elkaar af.
Sommige verzekeraars hanteren bij stormschade ook een eigen risico, variërend van 200 tot 550 euro. Om niet voor verrassingen te staan, is het belangrijk om je vooraf goed te laten adviseren. Neem daarom eerst contact met ons op voor je een verzekering afsluit of als je wilt weten hoe je nu verzekerd bent.
Schade aan auto
Schade aan je auto door afgebroken boomtakken of rondvliegende dakpannen vallen onder je allrisk-verzekering of een WA-beperkt cascoverzekering. Houd hierbij ook rekening met een eventueel eigen risico. Ben je alleen WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekerd dan kun je geen stormschade claimen.
Meer weten?
Wil je een inboedel- of opstalverzekering afsluiten of meer informatie over de dekking? Neem dan contact met ons op. We adviseren je graag.