Hypotheekrente in beweging: wat kun je doen?

De hypotheekrente is al jarenlang onderwerp van gesprek. De afgelopen jaren was de hypotheekrente extreem laag. Mede hierdoor ontstond een grote gekte op de woningmarkt. Veel huizenbezitters kozen ervoor om hun hypotheek over te sluiten. Zo betalen zij minder rente en hebben ook minder maandelijkse kosten.

mei 8, 2023

Omgekeerde rentestructuur

Op dit moment hebben we te maken met een inverse rentestructuur, ook wel een omgekeerde rentestructuur genoemd. Doorgaans wordt de rente op een hypotheek hoger bij een langere rentevastperiode. Op dit moment is het juist andersom. Met een korte rentevastperiode heb je soms een hogere rente dan bij een lange rentevastperiode. 


Onvoorspelbare ontwikkelingen

Hoe de rentes zich de komende tijd gaan ontwikkelen, is heel lastig te voorspellen. Economische en politieke ontwikkelingen – zoals inflatie en oorlog – kunnen grote gevolgen hebben voor de marktrentes en daarmee ook op de hypotheekrentes. Daarom is het belangrijk om persoonlijk advies in te winnen als je iets aan je hypotheek wil veranderen. Zo kun je een goede overweging maken.


De mogelijkheden op een rij

Wil jij sleutelen aan je hypotheek, bijvoorbeeld om een verbouwing te bekostigen of om je maandlasten te verlagen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Hieronder hebben we een aantal opties voor je op een rij gezet: 

  • Oversluiten
    Voor mensen die een variabele of een relatief hoge hypotheekrente hebben, kan het nog steeds interessant zijn om over te sluiten. Houd er wel rekening mee dat je boeterente en oversluitkosten moet betalen wanneer je oversluit tijdens de looptijd van je hypotheek. Ook kan de hypotheekrenteaftrek hierdoor lager uitvallen. 
  • Overstappen naar een andere geldverstrekker
    Ben je aan het einde van de rentevastperiode van je hypotheek? Dan kun je kosteloos overstappen naar een andere geldverstrekker als dat financieel interessant is. 
  • Kiezen voor een nieuwe hypotheekvorm
    Je kunt eventueel ook kiezen voor een andere hypotheekvorm als dat beter bij je huidige situatie past. Er zijn verschillende hypotheekvormen, zoals een annuïtaire hypotheek, een (deels) aflossingsvrije hypotheek of een (bank)spaarhypotheek. Alle vormen hebben voor- en nadelen. Daarom is het belangrijk om goed te kijken welke vorm bij jouw situatie past. 


Extra aflossen

In sommige gevallen kan het interessant zijn om extra af te lossen op je hypotheek. In de eerste plaats betekent een lagere hypotheekschuld vaak ook lagere maandlasten. Al is dat niet altijd zo. Dat komt omdat verschillende fiscale voordelen samenhangen met de hypotheek. 

Daarnaast is er nog een reden waarom extra aflossen interessant kan zijn. Dat komt omdat veel huizen de afgelopen jaren in waarde zijn gestegen. Een geldverstrekker geeft een hypotheek een bepaalde risicoklasse mee. Dit is gebaseerd op de waarde van je huis ten opzichte van de hoogte van je hypotheek. Als de waarde van je huis stijgt en je lost eventueel ook nog af op de hypotheek, dan kan het zijn dat je hypotheek in een lagere risicoklasse valt. Vaak heb je bij een lagere risicoklasse ook een lagere rente. 


Looptijd verkorten

Wanneer je extra aflost op de hypotheek, leidt dit vaak tot lagere maandelijkse lasten. Er is ook een mogelijkheid om de maandelijkse lasten gelijk te houden en in plaats daarvan de looptijd van de hypotheek te verkorten. Dit heet looptijdverkorting en kan een aantrekkelijke manier van aflossen zijn. 


Persoonlijk advies

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden als het gaat om je hypotheek. Een hypotheek moet perfect aansluiten op je persoonlijke situatie. Daarom is het voor iedereen anders. 

Heb jij vragen over je hypotheek of wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag met een persoonlijk advies.

 

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?