Hypotheekleven na je 57e jaar?

57-plussers hebben het niet gemakkelijk op de hypotheekmarkt. Geldverstrekkers zijn niet scheutig als het gaat om het verhogen of afsluiten van hypotheken. Ze houden alvast rekening met je (lager) pensioeninkomen en stellen strenge eisen. Zijn er nog mogelijkheden? Wel degelijk!

sep 10, 2019

Dat een 57-plusser een ander eisen- en wensenpakket heeft dan een starter op de woningmarkt is wel duidelijk. Een senior denkt aan aanpassingen zodat hij langer in zijn huidige woning kan blijven wonen. Of soms is er al een seniorenwoning in beeld of wordt er met een schuin oog naar de opgebouwde overwaarde op de huidige woning gekeken. Dat kan immers een mooie aanvulling op je pensioen zijn?

Versneld aflossen

Ben je ouder dan 57 jaar dan houdt een geldverstrekker rekening met je toekomstig pensioeninkomen. Daardoor kun je doorgaans minder lenen. Ook kan de bank vragen om je nieuwe lening versneld af te lossen. Je maandlasten stijgen daardoor. Toch rekken geldverstrekkers de grenzen ook wat op, dat gebeurt bij de NHG (Nationale Hypotheek Garantie), overwaarde en een zogeheten Blijvers- of Verzilverlening. We lopen even langs de mogelijkheden.

Aangepaste toets

Zo krijgen senioren een aangepaste toets voor de NHG waarbij meer naar de werkelijke lasten wordt gekeken. Ook is er een limiet aan de prijs van de nieuwe koopwoning. Die mag in 2019 niet hoger zijn dan 290.000 euro. Daarnaast moet je jouw hypotheek afsluiten voor een periode van twintig jaar. Voorwaarde is bovendien dat je nieuwe maandlasten lager moet zijn dan de oude. Deze aangepaste toetsing geldt alleen als je verhuist naar een andere woning.

Speciale hypotheken voor senioren

Veel geldverstrekkers hanteren al een soepeler beleid voor 57-plussers. Bovendien hebben verschillende geldverstrekkers al speciale hypotheken ontwikkeld voor senioren. Deze hypotheken sluiten naadloos aan bij de wensen en de levenssituatie van senioren. Er zijn er al verschillende op de markt. Mocht je interesse hebben in een dergelijke hypotheek, dan kijken we graag met je mee.

Flinke overwaarde

Door de jaren heen hebben veel woningbezitters een flinke overwaarde opgebouwd op hun huis. Dat is niet alleen te danken aan de gestaag stijgende prijzen voor woningen. Door de lage rente op spaarrekeningen hebben veel woningbezitters ook tussentijds extra afgelost. De overwaarde mag je gebruiken als aanvulling op je pensioen of om je woning levensbestendig te maken.

Aanvulling pensioen

Grote kans dat je nog niet eerder van de mogelijkheid van een Blijvers- en Verzilverlening hebt gehoord. Sommige gemeenten en provincies bieden die aan. Wil je jouw woning verbouwen om er langer te kunnen blijven wonen, dan kun je dit met een Blijverslening financieren.

Zoals de naam al zegt verzilver je bij de andere lening (een deel van) de overwaarde, bijvoorbeeld als aanvulling op je pensioen. De maandlasten blijven gelijk en je hoeft niet af te lossen. De rente wordt bijgeschreven bij je hypotheekschuld. Bij verkoop van de woning wordt dit verrekend.

Meer weten

Doet jouw gemeente of provincie mee aan de Blijvers- en Verzilverlening? Check dat op de website van SVN (https://svn.nl). Heeft jouw gemeente geen regelingen dan zoeken we graag met je naar een oplossing.
Wil je meer weten over de nieuwe hypotheekmogelijkheden na je 57e  jaar? Neem dan contact met ons op.

 

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?