Hier heeft een digitale crimineel niet van terug

Met de regelmaat van de klok komen berichten voorbij dat hackers computernetwerken platleggen om (jouw) gegevens te achterhalen. Maar al te vaak liggen wachtwoorden voor de hand en zijn simpel te hacken. Met een eenvoudige handeling is dit te voorkomen. Welke?

sep 9, 2020

Hoe sterk zijn de wachtwoorden waarmee je inlogt? Namen van je kinderen of partner? Of die namen in combinatie met hun geboortedag? Je naam gekoppeld aan je favoriete automerk? Of varianten daarop? Voor geroutineerde hackers is het dagelijkse, maar vooral eenvoudige kost om de wachtwoorden te achterhalen.

Extra stap

Het laatste wat je wilt is dat een digitale crimineel met je betaalgegevens, familiefoto’s, e-mails of persoonlijke documenten aan de haal gaat. Ontcijfert een digitale crimineel je wachtwoord dan staat de deur naar je persoonlijke gegevens wagenwijd open. Met een sterk wachtwoord zet je al een eerste goede stap, maar met een zogeheten tweestapsverificatie voorkom je sowieso veel ellende.

Veilig

Met tweestapsverificatie bevestig je daadwerkelijk de eigenaar van het account te zijn. Met deze dienst ontvang je na jouw inlog nog een code via app, sms of mail. Na het invullen van je gebruikersnaam en wachtwoord voer je de ontvangen code in en het veilig inloggen is voltooid. Een potentiële hacker beschikt niet over deze code.

Instellen

Steeds meer bedrijven en particulieren maken gebruik van deze veilige methode om in te loggen. Bij diensten zoals Facebook, Twitter of LinkedIn, Google of je Apple-account kun je de tweestapsverificatie instellen. Maar ook bij je Dropbox of Booking.com account is dit mogelijk.

De manier waarop je de tweestapsverificatie moet instellen, verschilt per dienst of app. Op de site van veiliginternetten.nl vind je alle informatie over veilig inloggen.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?