Hier heeft een digitale crimineel niet van terug

Met de regelmaat van de klok komen berichten voorbij dat hackers computernetwerken platleggen om (jouw) gegevens te achterhalen. Maar al te vaak liggen wachtwoorden voor de hand en zijn simpel te hacken. Met een eenvoudige handeling is dit te voorkomen. Welke?

sep 9, 2020

Hoe sterk zijn de wachtwoorden waarmee je inlogt? Namen van je kinderen of partner? Of die namen in combinatie met hun geboortedag? Je naam gekoppeld aan je favoriete automerk? Of varianten daarop? Voor geroutineerde hackers is het dagelijkse, maar vooral eenvoudige kost om de wachtwoorden te achterhalen.

Extra stap

Het laatste wat je wilt is dat een digitale crimineel met je betaalgegevens, familiefoto’s, e-mails of persoonlijke documenten aan de haal gaat. Ontcijfert een digitale crimineel je wachtwoord dan staat de deur naar je persoonlijke gegevens wagenwijd open. Met een sterk wachtwoord zet je al een eerste goede stap, maar met een zogeheten tweestapsverificatie voorkom je sowieso veel ellende.

Veilig

Met tweestapsverificatie bevestig je daadwerkelijk de eigenaar van het account te zijn. Met deze dienst ontvang je na jouw inlog nog een code via app, sms of mail. Na het invullen van je gebruikersnaam en wachtwoord voer je de ontvangen code in en het veilig inloggen is voltooid. Een potentiële hacker beschikt niet over deze code.

Instellen

Steeds meer bedrijven en particulieren maken gebruik van deze veilige methode om in te loggen. Bij diensten zoals Facebook, Twitter of LinkedIn, Google of je Apple-account kun je de tweestapsverificatie instellen. Maar ook bij je Dropbox of Booking.com account is dit mogelijk.

De manier waarop je de tweestapsverificatie moet instellen, verschilt per dienst of app. Op de site van veiliginternetten.nl vind je alle informatie over veilig inloggen.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer
Nieuw systeem voor schadevrije jaren
Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?