Het nieuwe regeerakkoord

Het credo voor de komende kabinetsperiode wordt: ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’. De leden van het nieuwe kabinet hebben een handtekening gezet onder een nieuw regeerakkoord. Daarin is onder meer plaats voor wonen, klimaat en zorg. Hieronder zetten we enkele plannen van het nieuwe kabinet op een rij.

feb 14, 2022

Nieuwe woningen

De verhuurderheffing wordt afgeschaft. Dit is een belasting die woningcorporaties met meer dan vijftig sociale huurwoningen sinds 2013 moesten afdragen over de waarde van hun woningbezit. Een doorn in het oog van de corporaties die dit geld niet konden gebruiken voor het bouwen van nieuwe woningen of het renoveren van woningen.

De nieuwe coalitie wil goede afspraken maken met corporaties over het bouwen van flexwoningen, betaalbare huurwoningen, renovatie, verduurzaming en meer leefbaarheid.

Jubelton

De zogenoemde ‘jubelton’ wordt in 2024 geschrapt. Bij de ‘jubelton’ mag je in 2022 een bedrag van 106.671 euro schenken zonder dat hierover belasting is verschuldigd. Het bedrag moet gebruikt worden voor de aankoop van een woning of het verbouwen ervan. De ontvanger van de ‘jubelton’ moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

Isoleren

Het nieuwe kabinet zet hoog in op klimaatmaatregelen. Met een Nationaal Isolatieprogramma moeten slecht geïsoleerde woningen versneld worden geïsoleerd. Woningcorporaties en burgers worden hiervoor actief benaderd om hiermee aan de slag te gaan. Voor huishoudens met een laag- en middeninkomen is er financiële hulp. Met subsidie wil de overheid tevens bereiken dat veel mensen hybride warmtepompen aanschaffen.

Zorg

De regering wil de totale uitgaven in de zorg gaan beperken. De groei wordt structureel met 4,5 miljard euro afgeremd.

Het eigen risico voor de zorgverzekering staat op 385 euro. Dit bedrag was de afgelopen jaren bevroren en zou eventueel weer gaan stijgen. De Tweede Kamer stak hier echter een stokje voor.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?