Het nieuwe regeerakkoord

Het credo voor de komende kabinetsperiode wordt: ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’. De leden van het nieuwe kabinet hebben een handtekening gezet onder een nieuw regeerakkoord. Daarin is onder meer plaats voor wonen, klimaat en zorg. Hieronder zetten we enkele plannen van het nieuwe kabinet op een rij.

feb 14, 2022

Nieuwe woningen

De verhuurderheffing wordt afgeschaft. Dit is een belasting die woningcorporaties met meer dan vijftig sociale huurwoningen sinds 2013 moesten afdragen over de waarde van hun woningbezit. Een doorn in het oog van de corporaties die dit geld niet konden gebruiken voor het bouwen van nieuwe woningen of het renoveren van woningen.

De nieuwe coalitie wil goede afspraken maken met corporaties over het bouwen van flexwoningen, betaalbare huurwoningen, renovatie, verduurzaming en meer leefbaarheid.

Jubelton

De zogenoemde ‘jubelton’ wordt in 2024 geschrapt. Bij de ‘jubelton’ mag je in 2022 een bedrag van 106.671 euro schenken zonder dat hierover belasting is verschuldigd. Het bedrag moet gebruikt worden voor de aankoop van een woning of het verbouwen ervan. De ontvanger van de ‘jubelton’ moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

Isoleren

Het nieuwe kabinet zet hoog in op klimaatmaatregelen. Met een Nationaal Isolatieprogramma moeten slecht geïsoleerde woningen versneld worden geïsoleerd. Woningcorporaties en burgers worden hiervoor actief benaderd om hiermee aan de slag te gaan. Voor huishoudens met een laag- en middeninkomen is er financiële hulp. Met subsidie wil de overheid tevens bereiken dat veel mensen hybride warmtepompen aanschaffen.

Zorg

De regering wil de totale uitgaven in de zorg gaan beperken. De groei wordt structureel met 4,5 miljard euro afgeremd.

Het eigen risico voor de zorgverzekering staat op 385 euro. Dit bedrag was de afgelopen jaren bevroren en zou eventueel weer gaan stijgen. De Tweede Kamer stak hier echter een stokje voor.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer
Nieuw systeem voor schadevrije jaren
Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?