Het is weer tijd voor de voorjaarsklussen

Aangename temperaturen en planten in je tuin die al weer een frisse groene kleur op de wangen krijgen. Kortom: de lente is in aantocht. Maar ook in en om het huis overheersen de lentekriebels. Pak nu de voorjaarsklussen aan en geniet de rest van het jaar onbezorgd van je huis en de tuin!

apr 12, 2021

De voorjaarsklussen zijn misschien niet de leukste klussen. Maar je hoeft ook niet alles in één keer onder handen te nemen. Dit zijn in ieder geval onze suggesties, begin maar met afvinken:

Keuken

Maak de afzuigkap schoon en vervang het filter. Je voorkomt daarmee brand en het vergroot de capaciteit van je afzuigkap.

Reinig je afwasmachine en de filters. Tip: gooi een handje soda in de vaatwasser en draai leeg een programma op hoge temperatuur.

Maak je vriezer ijsvrij en maak tegelijkertijd de koelkast schoon.

Natte ruimtes

Haal het stof van de filter van je wasdroger. Het vermindert de kans op brand.

Maak de wasmachine schoon en vergeet de afvoer en de filter niet. Draai af en toe een was op negentig graden, dat houdt de wasmachine schoon en schimmelvrij.

Controleer de afvoer en kranen in de badkamer. Verwijder vuil uit de sifon en maak het afvoerputje schoon. Tip: er zijn handige schoonmaakmiddelen, bijvoorbeeld tegen schimmelvorming, te koop. Maak daar zeker gebruik van.

CV-ketel

Geef je ketel een onderhoudsbeurt (of vraag je verwarmingsmonteur): vul de ketel bij en ontlucht de leidingen. Controleer de leidingen ook op lekkages. Is je ketel op leeftijd, oriënteer je alvast op een nieuwe ketel. De huidige ketels zijn nóg energiezuiniger.

Dak

Controleer de dakpannen, zodat ze niet voor een lekkage kunnen zorgen. Vervang kapotte pannen.

Veeg het platte dak van je schuur, garage of uitbouw schoon.

Maak je dakgoten schoon zodat afvoeren niet verstopt raken, plaats eventueel bladvangers.

Buitenkant huis

Haal een doek over je kozijnen en controleer het houtwerk. Houd het schilderwerk goed in de gaten.

Loop het zonnescherm na en smeer de bewegende delen. Misschien kan het doek ook wel een sopje gebruiken. Lees vooraf wel de wasvoorschriften.

Reinig de luchtroosters, bijvoorbeeld van de kruipruimte.

Tuin

Check de bestrating en verwijder eventueel wortels van bamboe of bomen die de bestrating omhoogduwen.

Maak je terras in de tuin of op het balkon schoon. Tip: Verwijder groene aanslag met schoonmaakazijn, verdund met water.

Vul de voegen tussen de tegels eventueel aan met voegenzand, op die manier krijgt het onkruid geen kans meer.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer
Nieuw systeem voor schadevrije jaren
Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?