Het aantal autodiefstallen stijgt aanzienlijk

Niet alleen het aantal diefstallen van personenvoertuigen is toegenomen, ook motorfietsen, brom- en snorfietsen werden vaker weggehaald. Hierbij gaat het om een stijging van respectievelijk 39 en 38 procent.

okt 10, 2022

Keyless-entry

Een ander opvallend feit: dieven hebben hun zinnen voornamelijk gezet op auto’s van drie tot vijf jaar oud. Dit komt waarschijnlijk omdat auto’s ouder dan vier jaar vaak geen extra alarmsysteem hebben. Bij veel automerken is de keyless-entry vaak relatief makkelijk te kraken.

Hoe kun je de diefstal voorkomen? Je kunt kiezen voor een (extra) CCV goedgekeurd alarmsysteem voor je auto. Daarnaast kun je overwegen om de keyless-entry uit te zetten. Hiermee verklein je de kans op diefstal. Doe in ieder geval je sleutel in een speciale hoes of metalen blikje en test of dit werkt.

Dekking?

Wat als je auto toch gestolen wordt? Of als spullen of onderdelen van je auto verdwijnen? Afhankelijk van de gekozen dekking, wordt (een deel van) de schade vergoed door de verzekering. Er zijn drie soorten autoverzekeringen: WA, WA + beperkt casco en allriskverzekering.

Een WA-verzekering is verplicht. Deze verzekering dekt alleen de schade die je veroorzaakt aan andere weggebruikers. Als je alleen WA verzekerd bent, dan krijg je geen vergoeding bij diefstal. Bij een beperkte casco- en een allriskdekking krijg je over het algemeen wel een vergoeding.

Dag- of nieuwwaarde

In de meeste gevallen keert de verzekering de dagwaarde van de auto uit. Je kunt er ook voor kiezen om de nieuwwaarde van de auto te verzekeren, dan valt het uitgekeerde bedrag vaak hoger uit. Sommige verzekeraars stellen eisen aan de beveiliging van een auto voordat zij uitkeren bij diefstal. Dergelijke voorwaarden verschillen per verzekeraar.

Het is heel belangrijk dat je meteen aangifte doet als je auto is gestolen. Dit kan via het Aangifteloket Gestolen Voertuigen op 088-0087444. Zo zijn de politie en je verzekeraar meteen op de hoogte. Op die manier voorkom je dat jij aansprakelijk bent voor de eventuele schade die een dief met jouw auto veroorzaakt.

Aangifte doen is niet alleen belangrijk voor je verzekering, ook de politie kan daarmee aan de slag. Ongeveer 40 procent van de gestolen auto’s wordt namelijk teruggevonden. Toch fijn als jouw auto daar ook bij zit.

Meer weten?

Heb je vragen over je bestaande of een nieuwe autoverzekering? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag met een persoonlijk advies.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?