Het aantal autodiefstallen stijgt aanzienlijk

Niet alleen het aantal diefstallen van personenvoertuigen is toegenomen, ook motorfietsen, brom- en snorfietsen werden vaker weggehaald. Hierbij gaat het om een stijging van respectievelijk 39 en 38 procent.

okt 10, 2022

Keyless-entry

Een ander opvallend feit: dieven hebben hun zinnen voornamelijk gezet op auto’s van drie tot vijf jaar oud. Dit komt waarschijnlijk omdat auto’s ouder dan vier jaar vaak geen extra alarmsysteem hebben. Bij veel automerken is de keyless-entry vaak relatief makkelijk te kraken.

Hoe kun je de diefstal voorkomen? Je kunt kiezen voor een (extra) CCV goedgekeurd alarmsysteem voor je auto. Daarnaast kun je overwegen om de keyless-entry uit te zetten. Hiermee verklein je de kans op diefstal. Doe in ieder geval je sleutel in een speciale hoes of metalen blikje en test of dit werkt.

Dekking?

Wat als je auto toch gestolen wordt? Of als spullen of onderdelen van je auto verdwijnen? Afhankelijk van de gekozen dekking, wordt (een deel van) de schade vergoed door de verzekering. Er zijn drie soorten autoverzekeringen: WA, WA + beperkt casco en allriskverzekering.

Een WA-verzekering is verplicht. Deze verzekering dekt alleen de schade die je veroorzaakt aan andere weggebruikers. Als je alleen WA verzekerd bent, dan krijg je geen vergoeding bij diefstal. Bij een beperkte casco- en een allriskdekking krijg je over het algemeen wel een vergoeding.

Dag- of nieuwwaarde

In de meeste gevallen keert de verzekering de dagwaarde van de auto uit. Je kunt er ook voor kiezen om de nieuwwaarde van de auto te verzekeren, dan valt het uitgekeerde bedrag vaak hoger uit. Sommige verzekeraars stellen eisen aan de beveiliging van een auto voordat zij uitkeren bij diefstal. Dergelijke voorwaarden verschillen per verzekeraar.

Het is heel belangrijk dat je meteen aangifte doet als je auto is gestolen. Dit kan via het Aangifteloket Gestolen Voertuigen op 088-0087444. Zo zijn de politie en je verzekeraar meteen op de hoogte. Op die manier voorkom je dat jij aansprakelijk bent voor de eventuele schade die een dief met jouw auto veroorzaakt.

Aangifte doen is niet alleen belangrijk voor je verzekering, ook de politie kan daarmee aan de slag. Ongeveer 40 procent van de gestolen auto’s wordt namelijk teruggevonden. Toch fijn als jouw auto daar ook bij zit.

Meer weten?

Heb je vragen over je bestaande of een nieuwe autoverzekering? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag met een persoonlijk advies.

Ons laatste nieuws

Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!
Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!

Tegels eruit, groen erin. Dat is de nieuwe trend. We worden immers altijd vrolijk van een groene tuin met kleurrijke bloemen. Maar dat is niet het enige argument. Een groene tuin zorgt er ook voor dat we de gevolgen van klimaatverandering beter kunnen doorstaan.

Lees meer
Houd je leningen tegen het licht
Houd je leningen tegen het licht

Iedereen merkt de stijgende prijzen in de portemonnee. Bijna alles is immers duurder geworden, van stroom en gas tot eten en kleding. Door je financiën eens onder de loep te nemen, kun je misschien wat besparen. Zo houd je meer over voor de leuke dingen in het leven.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?