Heb jij zonnepanelen? Dit moet je weten!

Zonnepanelen zijn erg populair. Veel mensen zochten de afgelopen tijd naar manieren om hun energierekening binnen de perken te houden. Je eigen duurzame energie opwekken is een goede manier om dit te doen. Bovendien levert het een bijdrage aan de energietransitie.

feb 12, 2024

Geen btw

De overheid stimuleert dit. Je hoeft namelijk geen btw te betalen over de zonnepanelen die op of bij je woning worden geïnstalleerd. Deze regel geldt sinds januari 2023. De btw-vrijstelling geldt alleen voor zonnepanelen die op het dak liggen. Geïntegreerde zonnepanelen, die fungeren als dakbedekking, behoren niet tot deze regeling.

Er zijn nog verschillende andere regelingen om verduurzamende maatregelen te nemen, bijvoorbeeld de energiebespaarlening. Je kunt dan geld lenen voor verduurzamende investeringen tegen gunstige voorwaarden. Op de site van de Rijksoverheid vind je meer informatie.

Extreme weersomstandigheden

Wil je zonnepanelen laten installeren? Denk dan ook aan de verzekering! Zonnepanelen liggen gemiddeld 25 jaar op je dak. In die tijd kan er iets gebeuren. Schade aan zonnepanelen kan bijvoorbeeld ontstaan door extreme weersomstandigheden zoals hittegolven, hevige sneeuwbuien of stormen.

De definitie van noodweer, en daarmee ook de dekking van schade aan zonnepanelen door het weer, kan per verzekeraar verschillen. Het is belangrijk om hier van tevoren goed naar te kijken.

Brand en diefstal

Daarnaast is het ook belangrijk om goed verzekerd te zijn tegen brand of diefstal. Het is in ieder geval belangrijk om de zonnepanelen altijd te laten installeren door een erkend bedrijf en een monteur met de juiste certificaten.

Door de enorme personeelstekorten en de langere levertijden kan het langer duren voordat de zonnepanelen geïnstalleerd worden. Helaas loopt het aantal juridische geschillen over de kwaliteit en de levertijd van zonnepanelen op.

Ons advies is om ondanks de langere wachttijd alleen in zee te gaan met gecertificeerde monteurs. Zo is de kans op kortsluiting en brand het kleinst. Bovendien vergoed de verzekering schade aan de zonnepanelen alleen als deze voor een erkend bedrijf zijn geïnstalleerd. De exacte regels en de dekking kunnen per verzekeraar verschillen.

Opstal of inboedel?

Heb je een eigen huis? Dan zijn de zonnepanelen vaak gedekt op de opstalverzekering. Dit geldt echter alleen voor vastgeschroefde zonnepanelen. Als de zonnepanelen vastgeklikt zijn aan het dak, dan vallen ze niet altijd onder de opstalverzekering.

Je zonnepanelen kunnen ook gedekt zijn op de inboedelverzekering. Niet alle verzekeraars zien zonnepanelen namelijk als onroerend goed. Heb je een huurhuis? Dan is het handig om te kijken naar het verzekeren van de zonnepanelen op de inboedelverzekering.

Persoonlijk advies

Heb je zonnepanelen aangeschaft of ben je dat van plan? Geef het aan ons door. Wij adviseren je over de verzekering van je zonnepanelen en kijken of het verzekerd bedrag hoog genoeg is. Zo weet je zeker dat je altijd goed verzekerd bent.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?