Heb jij last van hooikoorts? Dit moet je weten!

Niesmarathons, voortdurend gesnotter en rode, jeukende ogen. Hooikoorts houdt veel mensen bezig in de lente. Als je hooikoorts hebt, dan reageert je immuunsysteem extra heftig op de pollen van grassen, planten en bomen. Vaak zorgt dit voor een verkouden gevoel en in sommige gevallen kan het zelfs leiden tot benauwdheid en extreme vermoeidheid.

apr 8, 2024

Ongeveer twee tot vijf procent van de Nederlandse bevolking heeft te maken met hooikoorts. De pollenallergie kan op elke leeftijd ontstaan, maar bij de meeste mensen beginnen de klachten tussen hun 15de en 25ste levensjaar.

Heb jij last van hooikoorts? Dan kan de huisarts medicijnen voorschrijven. Er zijn verschillende tabletjes, neussprays en oogdruppels die de klachten verminderen. Daarnaast kun je met deze tips de pollen buiten de deur houden.

Schone slaapkamer

Door openstaande deuren, ramen en ventilatieroosters vliegen elke dag pollen naar binnen. Deze blijven hangen in je meubels en vloerkleden. Daarom is het handig om in de lente wat vaker te stofzuigen en je bed te verschonen, zo beperk je het aantal pollen in huis en daarmee verminder je ook de klachten.

Douchen voor het slapengaan

Een schoon bed helpt tegen de pollen, maar dan moet je zelf natuurlijk ook schoon zijn. Gedurende de dag blijven pollen hangen in je kleren en haren. Door even te douchen voordat je gaat slapen – of wanneer de klachten heel hevig zijn – was je de pollen van je af. Dat geeft de nodige verlichting van de klachten.

Geef ook je hond of kat wat vaker een bad om de pollen uit de vacht te wassen.

Wasgoed niet buiten

Schone was buiten laten drogen is natuurlijk heerlijk. Maar voor mensen met hooikoorts is het niet zo handig. De was vangt buiten rondvliegende pollen op. Die pollen draag je bij je als je de kleren daarna aantrekt.

Naar zee

Ben je even helemaal klaar met hooikoorts? Ga dan een dagje naar zee. Aan de kust zweven beduidend minder pollen in de lucht dan in het binnenland. Daar zijn de klachten dan ook aanzienlijk minder. Een heerlijke – tijdelijke – remedie dus.

Een zonnebril en vaseline rond je neus

Zijn de klachten onhoudbaar en heb je geen tijd om naar zee te gaan? Dan is deze tip een laatste redmiddel: smeer een beetje vaseline rond je neus. Het is niet zo charmant, maar het werkt wel. De pollen blijven hangen in de vaseline en bereiken daardoor je neus minder snel. Een zonnebril kan helpen om je ogen tegen de pollen te beschermen.

Ons laatste nieuws

Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!
Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!

Tegels eruit, groen erin. Dat is de nieuwe trend. We worden immers altijd vrolijk van een groene tuin met kleurrijke bloemen. Maar dat is niet het enige argument. Een groene tuin zorgt er ook voor dat we de gevolgen van klimaatverandering beter kunnen doorstaan.

Lees meer
Houd je leningen tegen het licht
Houd je leningen tegen het licht

Iedereen merkt de stijgende prijzen in de portemonnee. Bijna alles is immers duurder geworden, van stroom en gas tot eten en kleding. Door je financiën eens onder de loep te nemen, kun je misschien wat besparen. Zo houd je meer over voor de leuke dingen in het leven.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?