Extra aflossen op de hypotheek; slim of juist niet?

Steeds meer mensen zijn op zoek naar manieren om meer rendement uit hun spaargeld te halen. De rentes op spaargeld bij de bank nemen weliswaar een beetje toe, maar het rendement is nog steeds niet zo hoog. Extra aflossen op je hypotheek kan dan een goede investering zijn. Je schuld daalt waardoor ook je maandlasten meteen naar beneden gaan.

apr 11, 2023

Positief effect op de rente

In sommige gevallen komt je hypotheek door de aflossing in een lagere risicoklasse waardoor ook de renteopslag daalt. De meeste geldverstrekkers rekenen een renteopslag wanneer je hypotheek verhoudingsgewijs hoger is dan de waarde van de woning. Hiervoor hanteren geldverstrekkers verschillende risicoklassen. Valt jouw hypotheek door de aflossing in een lagere risicoklasse, dan scheelt dat soms wel 0,5 procent rente.

De voorwaarden en risicoklassen verschillen vaak per geldverstrekker. Voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geldt de renteopslag niet.

Extra aflossen op je hypotheek zorgt dus in veel gevallen voor lagere maandlasten. Dat is voor veel mensen dan ook de belangrijkste reden om extra af te lossen op de hypotheek. Toch is het belangrijk om dit van tevoren goed te overwegen en advies in te winnen. Er zitten namelijk ook nadelen aan de extra aflossing.

Hypotheekrenteaftrek omlaag

Omdat je hypotheekschuld en eventueel de hypotheekrente lager is, is ook de hypotheekrenteaftrek voor het belastbaar inkomen in box 1 lager. Hierdoor ga je mogelijk meer belasting betalen. Het is goed om dergelijke gevolgen van de extra aflossing mee te nemen in je overweging. Het kan bijvoorbeeld ook invloed hebben op de hoogte van toeslagen of een voorlopige teruggave.

De regels omtrent de hypotheekrenteaftrek gaan de komende jaren stapsgewijs veranderen. Hierdoor kan ook het effect van je extra aflossing ook anders zijn. Mocht je hier vragen over hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Minder interessant met spaarhypotheek

De (bank)spaarhypotheek is een hypotheekvorm waarbij het minder interessant is om extra af te lossen. Je kunt dan eventueel wel extra geld storten in de polis of op de bankrekening.

Meer weten?

Overweeg jij om extra af te lossen op je hypotheek? Kijk dan goed naar de voors en tegens voordat je een beslissing neemt. Heb je vragen of wil je graag advies inwinnen over jouw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op.

 

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?