Extra aflossen op de hypotheek? 

De rentetarieven voor je spaargeld staan bijna op nul procent. Nog even en je moet betalen om te sparen. Voor veel huizenbezitters is dit het signaal om extra af te lossen op de hypotheek. De schuld en maandlasten dalen. Maar er zijn ook nadelen. Wil je weten welke?

mrt 12, 2020

Een extra aflossing(en) op je hypotheekschuld heeft verschillende voordelen. Zo dalen meteen de maandlasten omdat je minder rente en aflossing gaat betalen. In veel gevallen val je door die aflossing ook nog eens in een lagere risicoklasse, waardoor je minder renteopslag gaat betalen.

Extraatje

Door de aflossing wordt het risico van je hypotheek ook nog eens kleiner. Daalt de verhouding hypotheek en de waarde van je woning bijvoorbeeld onder de negentig procent, dan ga je mogelijk ook nog eens minder hypotheekrente betalen. Dat heeft een dubbel voordeel: een lagere hypotheekschuld én een lagere rente.  

Hou er rekening mee dat de renteopslag niet opgaat voor hypotheken met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). De voorwaarden en risicoklassen verschillen per geldverstrekker.

Aankoop nieuw huis

Koop je een nieuw huis en heb je overwaarde dan krijg je wel te maken met de bijleenregeling. Dat houdt in dat je de overwaarde moet gebruiken bij de aankoop of voor een verbetering van de nieuwe woning. Daarnaast is het verstandig om altijd geld achter de hand te houden om financiële tegenvallers, bijvoorbeeld aan je huis of auto, op te kunnen vangen.  

Minder hypotheekrenteaftrek

Het extra aflossen of het oversluiten naar een hypotheek met een lagere rente heeft ook een nadeel. De hypotheekrenteaftrek voor je belastbaar inkomen in box 1 is lager, waardoor je mogelijk meer belasting gaat betalen. Je extra aflossingen zijn mogelijk ook van invloed op de hoogte van je toeslagen of de voorlopige teruggave.

Ook bij een (bank)spaarhypotheek is het minder interessant om extra af te lossen. Bij deze hypotheekvorm kun je wel extra storten in de polis of op een bankrekening. Heb je een dergelijke hypotheek vraag ons altijd om advies omdat het een speciaal geval betreft.

Toekomst

Je hypotheek is maatwerk. Is extra aflossen in jouw situatie wel verstandig? Neem voor een advies op maat contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?