Energiebespaarlening met 0% rente

Verduurzamende maatregelen zijn broodnodig, maar helaas voor veel mensen lastig te bekostigen. Het gaat immers vaak om een grote investering. Om mensen te helpen bij het verduurzamen van hun koophuis is het Nationaal Warmtefonds in het leven geroepen. Huishoudens met een verzamelinkomen tot 45.014 euro per jaar kunnen hier een energiebespaarlening afsluiten tegen 0 procent rente. Deze regel is op 1 november 2022 ingegaan.

dec 6, 2022

Verduurzaming stimuleren

Verschillende geldverstrekkers, waaronder banken, nemen deel in de financiering van het Nationaal Warmtefonds. Het belangrijkste doel is om duurzaamheid te stimuleren. Het te lenen bedrag is tussen de 1.000 en 25.000 euro. Wil je je huis zeer energiezuinig of zelfs energieneutraal (nul-op-de-meter) maken? Dan kun je meer lenen, tot maximaal € 65.000. De looptijd van de lening is afhankelijk van het geleende bedrag. De afgelopen jaren zijn veel huiseigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE) geholpen met een lening uit het fonds.

Vanaf nu zijn de voorwaarden voor mensen met een verzamelinkomen onder de 45.014 euro nog interessanter geworden omdat zij kunnen lenen tegen 0 procent rente. Dit geldt in ieder geval de komende twee jaar. Daarna wordt opnieuw overwogen welke maatregelen en voorwaarden nodig zijn.

Voor andere huiseigenaren, met een inkomen boven de aangegeven grens, gelden de normale mogelijkheden voor fiscale aftrek van de inkomstenbelasting.

Verschillende regelingen

Naast de energiebespaarlening heeft de overheid nog andere regelingen om verduurzamende maatregelen te financieren. Zo kun je via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor verschillende energiebesparende maatregelen een subsidie aanvragen voor ongeveer dertig procent van de kosten. Je betaalt dan zelf het complete bedrag en dient daarna een subsidieaanvraag in bij de RVO.

Meer informatie over de verschillende subsidies vind je op de site van de RVO.

Ook krijgen gemeenten vanuit het Nationale Isolatieprogramma geld om inwoners zo goed mogelijk te helpen bij energiebesparende oplossingen. Zo worden bijvoorbeeld informatiebijeenkomsten georganiseerd. Daarnaast kun je bij sommige gemeenten een bedrag aanvragen voor bijvoorbeeld de aanschaf van radiatorfolie en tochtstrips. De hoogte van het bedrag kan per gemeente verschillen.

Wil je hier meer over weten, kijk dan eens op de website van je gemeente

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?