Een snellere computer

Even snel wat bestanden bij elkaar zoeken voor een meeting, een oplossing voor een probleem Googlen of iets bestellen voor in huis, je doet het zonder erbij na te denken. Maar wat als je computer ineens heel traag opstart of het laden van programma’s uren lijkt te duren? Dat werkt ontzettend op je zenuwen. Er is een grote kans dat je computer vol staat met programma’s die je niet meer nodig hebt.

feb 16, 2023

In dit artikel vind je een stappenplan om je computer op te schonen. Als je dit regelmatig doet, dan voorkom je dat de computer overvol raakt en daardoor traag wordt. Ook als je merkt dat je computer meer tijd nodig heeft om op te starten, is het handig om even een schoonmaak uit te voeren. Zo voorkom je ergernissen.

Stap 1: verwijder overbodige programma’s

Kijk eens kritisch naar alle programma’s op je computer. Gebruik je ze allemaal nog? Programma’s die je niet meer gebruikt, kun je verwijderen. Heb je een Windows-computer? Dan worden er gedurende de jaren vaak ook programma’s geïnstalleerd door je computer. Veel van deze programma’s heb je niet nodig en kun je dus weer verwijderen. Zorg wel dat de Windows-programma’s die voor de besturing van je computer zorgen, blijven staan.

Tip: Geek Uninstaller is een gratis tool voor Windows die je een overzicht geeft van ongebruikte programma’s.

Stap 2: maak ruimte

Naast overbodige programma’s staan er vaak ook heel veel bestanden op je computer die je niet meer nodig hebt. Veel programma’s gebruiken bijvoorbeeld tijdelijke bestanden om bepaalde functies uit te kunnen voeren. Deze kun je na een tijdje weggooien. Dat geeft ruimte en daarmee wordt je computer ook weer een stuk sneller. Je kunt hiervoor de optie ‘schijfopruiming’ gebruiken bij Windows.

Daarnaast heb je ook vaak verschillende documenten en foto’s op je computer staan die je niet meer nodig hebt. Denk bijvoorbeeld ook documenten die je als kladblaadje hebt gebruikt tijdens een meeting. Inmiddels heb je ook een bestand met de uitgewerkte tekst. Het kladblaadje kan dan weg. Ook heb je vaak verschillende foto’s die niet scherp zijn of die je om een andere reden niet wil bewaren. Door hier af en toe naar te kijken en bestanden weg te gooien, houd je de schijf van je computer opgeruimd.

Stap 3: standaard opstarten of niet?

Vaak start een computer meteen allerlei programma’s op wanneer je het apparaat aanzet. Hierdoor duurt het opstarten een stuk langer. Kijk hier eens kritisch naar en laat alleen programma’s die je echt nodig hebt meteen opstarten als je de computer aanzet. Het is bijvoorbeeld slim om de virusscanner wel meteen te laten draaien. Voor de andere programma’s kun je uitschakelen dat ze meteen opstarten.

Ultieme tip: Een handig programma bij het opschonen van je computer is CCleaner (te downloaden voor Windows en Mac). Er is een gratis versie van dit programma en een betaalde uitbreiding. Met de gratis versie kun je je computer al goed opschonen. Zo kun je cookies en andere trackers verwijderen en overbodige bestanden en programma’s wissen.

 

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?