Een herfststorm? Is schade aan zonnepanelen verzekerd?

Op een duurzame manier je eigen energie opwekken. Op steeds meer huizen liggen zonnepanelen. Zo laat je een schonere wereld achter voor de volgende generatie. Maar wat als door een herfststorm de panelen losraken van het dak? Of hagelstenen een flinke schade aan de panelen veroorzaken? Is dat voor eigen rekening? Hoe zit het met de verzekering?

okt 13, 2020

Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat zonne- en windenergie een flinke bijdrage leveren aan een schoner milieu. In bijna elke straat zie je huizen met zonnepanelen op het dak. De subsidie voor zonnepanelen is inmiddels afgeschaft, daar staat tegenover dat je de btw (21 procent) kunt terugvragen. Je moet dan wel aan bepaalde regels voldoen.

Niets is zo veranderlijk als het weer. Door de klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met grote verschillen in het weer: extreem hoge of lage temperaturen, sneeuw, ijs, hagel en onverwachte herfststormen. De kans op schade aan je zonnepanelen ligt op de loer.

Vastgeschroefd of vastgeklikt

Er zijn twee manieren om de zonnepanelen te bevestigen op je dak: vastgeschroefd of vastgeklikt. Daarnaast is de kwaliteit van de panelen en omvormers de laatste jaren aanmerkelijk verbeterd. Een provisorische installatie of een slechte afvoer van warmte kan immers leiden tot schade of zelfs brand.

Onderdeel onroerend goed?

Dekt je verzekering in die gevallen dan de schade? Als huiseigenaar is de schade aan vastgeschroefde panelen meestal gedekt binnen de opstalverzekering. Dat ligt anders bij vastgeklikte panelen. Niet elke verzekeraar dekt deze schade. Een aantal verzekeraars beoordeelt deze zonnepanelen dan niet als onderdeel van het onroerend goed. Er zijn nog meer verschillen. Zo is diefstal van de panelen niet altijd bij elke verzekeraar gedekt. Noodweer of niet? Ook die vraag wordt door verzekeraars verschillend beoordeeld. Neem bij twijfel over het wel of niet vergoeden van schades contact met ons op.

Onderverzekerd

Het plaatsen van zonnepanelen is ook van invloed op je verzekering. Mogelijk moet het verzekerde bedrag worden aangepast met het oog op onderverzekering. Laat het ons weten en wij adviseren je daarbij. Ben je huurder en heb je zonnepanelen op je huis liggen, dan kun je deze panelen mogelijk ook verzekeren via de inboedelverzekering. Een huurder heeft namelijk een belang bij deze vastgemaakte panelen. In sommige gevallen moet je een extra verzekering afsluiten.

Advies

Een goed advies over het verzekeren van je zonnepanelen is belangrijk. Bel ons en wij helpen je graag.

Ons laatste nieuws

Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!
Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!

Tegels eruit, groen erin. Dat is de nieuwe trend. We worden immers altijd vrolijk van een groene tuin met kleurrijke bloemen. Maar dat is niet het enige argument. Een groene tuin zorgt er ook voor dat we de gevolgen van klimaatverandering beter kunnen doorstaan.

Lees meer
Houd je leningen tegen het licht
Houd je leningen tegen het licht

Iedereen merkt de stijgende prijzen in de portemonnee. Bijna alles is immers duurder geworden, van stroom en gas tot eten en kleding. Door je financiën eens onder de loep te nemen, kun je misschien wat besparen. Zo houd je meer over voor de leuke dingen in het leven.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?