Een herfststorm? Is schade aan zonnepanelen verzekerd?

Op een duurzame manier je eigen energie opwekken. Op steeds meer huizen liggen zonnepanelen. Zo laat je een schonere wereld achter voor de volgende generatie. Maar wat als door een herfststorm de panelen losraken van het dak? Of hagelstenen een flinke schade aan de panelen veroorzaken? Is dat voor eigen rekening? Hoe zit het met de verzekering?

okt 13, 2020

Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat zonne- en windenergie een flinke bijdrage leveren aan een schoner milieu. In bijna elke straat zie je huizen met zonnepanelen op het dak. De subsidie voor zonnepanelen is inmiddels afgeschaft, daar staat tegenover dat je de btw (21 procent) kunt terugvragen. Je moet dan wel aan bepaalde regels voldoen.

Niets is zo veranderlijk als het weer. Door de klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met grote verschillen in het weer: extreem hoge of lage temperaturen, sneeuw, ijs, hagel en onverwachte herfststormen. De kans op schade aan je zonnepanelen ligt op de loer.

Vastgeschroefd of vastgeklikt

Er zijn twee manieren om de zonnepanelen te bevestigen op je dak: vastgeschroefd of vastgeklikt. Daarnaast is de kwaliteit van de panelen en omvormers de laatste jaren aanmerkelijk verbeterd. Een provisorische installatie of een slechte afvoer van warmte kan immers leiden tot schade of zelfs brand.

Onderdeel onroerend goed?

Dekt je verzekering in die gevallen dan de schade? Als huiseigenaar is de schade aan vastgeschroefde panelen meestal gedekt binnen de opstalverzekering. Dat ligt anders bij vastgeklikte panelen. Niet elke verzekeraar dekt deze schade. Een aantal verzekeraars beoordeelt deze zonnepanelen dan niet als onderdeel van het onroerend goed. Er zijn nog meer verschillen. Zo is diefstal van de panelen niet altijd bij elke verzekeraar gedekt. Noodweer of niet? Ook die vraag wordt door verzekeraars verschillend beoordeeld. Neem bij twijfel over het wel of niet vergoeden van schades contact met ons op.

Onderverzekerd

Het plaatsen van zonnepanelen is ook van invloed op je verzekering. Mogelijk moet het verzekerde bedrag worden aangepast met het oog op onderverzekering. Laat het ons weten en wij adviseren je daarbij. Ben je huurder en heb je zonnepanelen op je huis liggen, dan kun je deze panelen mogelijk ook verzekeren via de inboedelverzekering. Een huurder heeft namelijk een belang bij deze vastgemaakte panelen. In sommige gevallen moet je een extra verzekering afsluiten.

Advies

Een goed advies over het verzekeren van je zonnepanelen is belangrijk. Bel ons en wij helpen je graag.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?