Een goed onderhouden huis is meer waard en verkoopt beter.

De krokussen steken de kop weer op en temperaturen zijn aangenaam, kortom: het is lente. In deze periode wachten ook weer de typische voorjaarsklussen. Per slot van rekening, een goed onderhouden huis is meer waard en verkoopt beter.

apr 14, 2020

We zetten een aantal klussen op een rij.

Toegegeven: het zijn niet altijd de leukste klussen die op je wachten. Maak van de nood een deugd en zet je tanden in deze voorjaarsklussen, ook die in de tuin of op het balkon. Iemand moet het doen! Is de klus eenmaal achter de rug, dan kun je er in je luie tuinstoel extra van genieten.

Dit zijn onze suggesties:

Keuken

Maak de afzuigkap schoon en vervang het filter. Je voorkomt daarmee brandgevaar en vergroot de capaciteit van de afzuigkap. Reinig de afwasmachine en de filters. Tip: gooi een handje soda in de vaatwasser en draai leeg een programma op hoge temperatuur. Maak de vriezer ijsvrij en haal tegelijkertijd een doekje door de koelkast.

Natte ruimtes

Zorg dat de wasdroger schoon en stofvrij is. Het vermindert de kans op brand. Maak de wasmachine schoon, maar vergeet de afvoer en de filter niet. Draai een was op negentig graden, dat houdt de wasmachine schoon en schimmelvrij. Controleer afvoeren en kranen in de badkamer. Verwijder het vuil uit de sifon en maak het afvoerputje schoon. Tip: er zijn handige schoonmaakmiddelen voor de badkamer te koop. Maak daar gebruik van.

CV-ketel

Geef de ketel een onderhoudsbeurt (of vraag je verwarmingsmonteur): vul de cv-ketel bij en ontlucht de leidingen. Controleer de leidingen ook op lekkages. Is de ketel op leeftijd, oriënteer je alvast op een nieuwe ketel. De huidige ketels zijn bovendien nog energiezuiniger.

Dak

Controleer de dakpannen, zodat ze niet voor een lekkage kunnen zorgen. Vervang de kapotte pannen. Veeg het platte dak van de schuur, garage of uitbouw schoon. Leeg de dakgoten zodat de afvoeren niet verstopt kunnen raken, plaats eventueel bladvangers.

Buitenkant huis

Maak de kozijnen schoon en controleer het houtwerk. Houd het schilderwerk goed in de gaten. En als je toch op de ladder staat: hoe is de staat van het metsel- en voegwerk? Loop het zonnescherm na en smeer de bewegende delen. Misschien kan het doek ook wel een sopje gebruiken. Reinig de luchtroosters van bijvoorbeeld de kruipruimte, het scheelt aan stank in je woning.

Tuin

Check de bestrating en verwijder eventueel wortels van bamboe of bomen die de bestrating omhoogduwen. Maak je terras in de tuin of op het balkon schoon. Tip: Verwijder groene aanslag met schoonmaakazijn, verdund met water.

Vul de voegen tussen de tegels eventueel aan met voegenzand, op die manier krijgt het onkruid geen kans meer.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?