Een geschil? Je staat zo voor de rechter

Verplicht opnemen van je vakantiedagen? Een dreigend ontslag? Geschil met je aannemer? Mogen reiskosten worden stopgezet bij thuiswerk? Een geschil is zo geboren en voor je het weet sta je voor de rechter. De advocaat- en proceskosten zijn niet gering. Hoe dek je deze kosten?

mrt 9, 2021

Bij meningsverschillen of conflicten proberen alle partijen er doorgaans eerst ‘samen uit te komen’. Lukt dat niet dan moet uiteindelijk een rechter het oordeel vellen. In dat geval is het raadzaam om iemand met verstand van zaken in te schakelen. Een rechtsbijstandverzekering zorgt voor juridische hulp.

Juridische hulp

Het woord rechtsbijstandverzekering zegt het al: bij conflicten kun je via je verzekering juridische hulp krijgen. Er wordt geen geld uitgekeerd, maar een jurist van de rechtsbijstandverzekering staat je bij. Ook de proceskosten en het inhuren van deskundigen of advocaten zijn hierbij gedekt.

Coronavraagstukken

Deskundigen van verzekeraars buigen zich tegenwoordig steeds meer over juridische vraagstukken die met corona te maken hebben. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over werk en inkomen, verplicht verlof op nemen, geannuleerde reizen en vouchers.

Wachttijd

Wil je hiervoor nog een rechtsbijstandsverzekering afsluiten, dan is dat vermoedelijk helaas niet mogelijk. Verzekeringsmaatschappijen verlenen geen juridische hulp bij ‘voorziene’ voorvallen. Heb je wel een verzekering lopen dan zal de verzekeraar je geval individueel bekijken, bijvoorbeeld als het gaat om een voor corona geboekte reis.

Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering hanteert de verzekeraar ook een wachttijd. Dat houdt in dat je een bepaalde tijd moet wachten voordat je een geschil kunt claimen.

Keuze maken

Een rechtsbijstandverzekering bestaat uit verschillende modules (bijv. inkomen of medisch) waaruit je een keuze kunt maken om juridisch bijgestaan te worden. Maar er zijn ook algemene gezinspolissen. Echtscheiding en ondernemersconflicten vallen niet onder de dekking van deze verzekering.

Eigen advocaat

Loopt een geschil uit op een rechtszaak dan ben je niet verplicht de advocaat van je verzekering te nemen. Je mag dan ook een eigen – vaak duurdere – advocaat nemen. Uiteraard met toestemming en in overleg met de verzekeraar. Regel dus in geen geval zelf een advocaat, maar ga altijd in overleg met ons of de verzekeraar. De juristen van verzekeraars zijn echter experts op verschillende rechtsgebieden en hebben vaak meer ervaring met bepaalde zaken.

Een eigen advocaat inschakelen is veel duurder dan een advocaat waarmee je verzekeraar een contract heeft afgesloten. Bovendien is er in bepaalde gevallen een maximale vergoeding voor een externe advocaat in de verzekering opgenomen. De rest moet je dan zelf bijbetalen.

Meer weten

Wil je weten welke rechtsbijstandsverzekering het beste past bij jouw (gezins)situatie? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?