Een geschil? Je staat zo voor de rechter

Verplicht opnemen van je vakantiedagen? Een dreigend ontslag? Geschil met je aannemer? Mogen reiskosten worden stopgezet bij thuiswerk? Een geschil is zo geboren en voor je het weet sta je voor de rechter. De advocaat- en proceskosten zijn niet gering. Hoe dek je deze kosten?

mrt 9, 2021

Bij meningsverschillen of conflicten proberen alle partijen er doorgaans eerst ‘samen uit te komen’. Lukt dat niet dan moet uiteindelijk een rechter het oordeel vellen. In dat geval is het raadzaam om iemand met verstand van zaken in te schakelen. Een rechtsbijstandverzekering zorgt voor juridische hulp.

Juridische hulp

Het woord rechtsbijstandverzekering zegt het al: bij conflicten kun je via je verzekering juridische hulp krijgen. Er wordt geen geld uitgekeerd, maar een jurist van de rechtsbijstandverzekering staat je bij. Ook de proceskosten en het inhuren van deskundigen of advocaten zijn hierbij gedekt.

Coronavraagstukken

Deskundigen van verzekeraars buigen zich tegenwoordig steeds meer over juridische vraagstukken die met corona te maken hebben. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over werk en inkomen, verplicht verlof op nemen, geannuleerde reizen en vouchers.

Wachttijd

Wil je hiervoor nog een rechtsbijstandsverzekering afsluiten, dan is dat vermoedelijk helaas niet mogelijk. Verzekeringsmaatschappijen verlenen geen juridische hulp bij ‘voorziene’ voorvallen. Heb je wel een verzekering lopen dan zal de verzekeraar je geval individueel bekijken, bijvoorbeeld als het gaat om een voor corona geboekte reis.

Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering hanteert de verzekeraar ook een wachttijd. Dat houdt in dat je een bepaalde tijd moet wachten voordat je een geschil kunt claimen.

Keuze maken

Een rechtsbijstandverzekering bestaat uit verschillende modules (bijv. inkomen of medisch) waaruit je een keuze kunt maken om juridisch bijgestaan te worden. Maar er zijn ook algemene gezinspolissen. Echtscheiding en ondernemersconflicten vallen niet onder de dekking van deze verzekering.

Eigen advocaat

Loopt een geschil uit op een rechtszaak dan ben je niet verplicht de advocaat van je verzekering te nemen. Je mag dan ook een eigen – vaak duurdere – advocaat nemen. Uiteraard met toestemming en in overleg met de verzekeraar. Regel dus in geen geval zelf een advocaat, maar ga altijd in overleg met ons of de verzekeraar. De juristen van verzekeraars zijn echter experts op verschillende rechtsgebieden en hebben vaak meer ervaring met bepaalde zaken.

Een eigen advocaat inschakelen is veel duurder dan een advocaat waarmee je verzekeraar een contract heeft afgesloten. Bovendien is er in bepaalde gevallen een maximale vergoeding voor een externe advocaat in de verzekering opgenomen. De rest moet je dan zelf bijbetalen.

Meer weten

Wil je weten welke rechtsbijstandsverzekering het beste past bij jouw (gezins)situatie? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Nieuwe hypotheekregels in 2025
Nieuwe hypotheekregels in 2025

Op 1 januari proosten we op het nieuwe jaar. Daarnaast is het vaak een moment waarop wijzigingen worden doorgevoerd in de hypotheekregels. Ben jij van plan om in 2025 een huis te kopen of een verandering door te voeren in je huidige hypotheek, dan is het belangrijk om stil te staan bij de aankomende wijzigingen.

Lees meer
Hoe veilig is jouw kerstverlichting?
Hoe veilig is jouw kerstverlichting?

Een kerstboom, kaarsjes en kerstverlichting. Veel mensen houden ervan om hun huis leuk aan te kleden rondom de feestdagen. Hoewel het ontzettend gezellig is, kan kerstverlichting ook gevaarlijk zijn. Om ervoor te zorgen dat jouw feestdagen niet alleen sfeervol, maar ook veilig verlopen, hebben we de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij gezet.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?