Een botsing met je auto?

Het kan iedereen gebeuren. Een botsing met een andere auto. Gelukkig is het bij blikschade gebleven. Na de botsing moet je als WA-verzekerde zelf aan de slag. Een tijdrovende klus. Sinds 1 juli is dat een stuk eenvoudiger. Wil je weten wat er is veranderd?

sep 13, 2021

‘Gelukkig is het maar blikschade’. Het is een van de meest gehoorde opmerkingen na een botsing tussen een auto en een andere weggebruiker. Het heeft iets van opluchting, niet wetende dat er nog een flinke nasleep zou volgen. Na het ongeval moesten WA-verzekerden zelf aan de slag: bewijzen verzamelen en de tegenpartij aansprakelijk stellen en de schade zien te verhalen.

Dat is verleden tijd. Heb je een autoverzekering met een WA- of WA-beperkt cascodekking dan handelt de verzekeraar dit nu af met de tegenpartij. Bij all riskverzekerden was dit altijd al het geval.

De directe schade-afhandeling is in principe per 1 juli ingegaan. Als het goed is stappen vanaf 1 oktober alle verzekeraars over naar deze procedure voor autobezitters met een particuliere autoverzekering. Wel is het zo dat de betrokken voertuigen op een Nederlands kenteken moeten staan. Ook moet de verzekeraar deelnemer zijn van deze manier van schadeafhandeling. Daarnaast geldt deze werkwijze niet voor letselschades.

Wat moet je doen?

Na botsing tussen twee auto’s moet je de schade melden bij jouw verzekeraar. Is er een dekking en is de andere partij (deels)aansprakelijk dan neemt de verzekeraar de schade in behandeling. Die neemt ook de regie over en is je aanspreekpunt.

Nadat de schade aan je auto is vastgesteld, wordt het schadebedrag uitgekeerd. Daarna wordt de schade verhaald bij de aansprakelijke partij. Deze procedure was bij all riskverzekerden al bekend.

Voordelen directe schadeafhandeling

  • De schade tussen twee auto’s wordt eenvoudiger en sneller afgehandeld.
  • Je hoeft niet zelf te onderhandelen met de tegenpartij.
  • Je meldt de schade ook bij ons en wij helpen je verder.

Wil je meer weten over de directe schadeafhandeling en alle spelregels? Of welke partijen hier al aan meedoen? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?