Een botsing met je auto?

Het kan iedereen gebeuren. Een botsing met een andere auto. Gelukkig is het bij blikschade gebleven. Na de botsing moet je als WA-verzekerde zelf aan de slag. Een tijdrovende klus. Sinds 1 juli is dat een stuk eenvoudiger. Wil je weten wat er is veranderd?

sep 13, 2021

‘Gelukkig is het maar blikschade’. Het is een van de meest gehoorde opmerkingen na een botsing tussen een auto en een andere weggebruiker. Het heeft iets van opluchting, niet wetende dat er nog een flinke nasleep zou volgen. Na het ongeval moesten WA-verzekerden zelf aan de slag: bewijzen verzamelen en de tegenpartij aansprakelijk stellen en de schade zien te verhalen.

Dat is verleden tijd. Heb je een autoverzekering met een WA- of WA-beperkt cascodekking dan handelt de verzekeraar dit nu af met de tegenpartij. Bij all riskverzekerden was dit altijd al het geval.

De directe schade-afhandeling is in principe per 1 juli ingegaan. Als het goed is stappen vanaf 1 oktober alle verzekeraars over naar deze procedure voor autobezitters met een particuliere autoverzekering. Wel is het zo dat de betrokken voertuigen op een Nederlands kenteken moeten staan. Ook moet de verzekeraar deelnemer zijn van deze manier van schadeafhandeling. Daarnaast geldt deze werkwijze niet voor letselschades.

Wat moet je doen?

Na botsing tussen twee auto’s moet je de schade melden bij jouw verzekeraar. Is er een dekking en is de andere partij (deels)aansprakelijk dan neemt de verzekeraar de schade in behandeling. Die neemt ook de regie over en is je aanspreekpunt.

Nadat de schade aan je auto is vastgesteld, wordt het schadebedrag uitgekeerd. Daarna wordt de schade verhaald bij de aansprakelijke partij. Deze procedure was bij all riskverzekerden al bekend.

Voordelen directe schadeafhandeling

  • De schade tussen twee auto’s wordt eenvoudiger en sneller afgehandeld.
  • Je hoeft niet zelf te onderhandelen met de tegenpartij.
  • Je meldt de schade ook bij ons en wij helpen je verder.

Wil je meer weten over de directe schadeafhandeling en alle spelregels? Of welke partijen hier al aan meedoen? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!
Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!

Tegels eruit, groen erin. Dat is de nieuwe trend. We worden immers altijd vrolijk van een groene tuin met kleurrijke bloemen. Maar dat is niet het enige argument. Een groene tuin zorgt er ook voor dat we de gevolgen van klimaatverandering beter kunnen doorstaan.

Lees meer
Houd je leningen tegen het licht
Houd je leningen tegen het licht

Iedereen merkt de stijgende prijzen in de portemonnee. Bijna alles is immers duurder geworden, van stroom en gas tot eten en kleding. Door je financiën eens onder de loep te nemen, kun je misschien wat besparen. Zo houd je meer over voor de leuke dingen in het leven.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?