Dit moet je weten over de lijfrente

Voor veel mensen die destijds een lijfrenteverzekering afsloten, komt het pensioen nu dichterbij. Dat betekent dat de lijfrenteverzekering binnenkort gaat uitkeren. Voorheen moest je altijd een lijfrente aankopen met het geld dat je had opgebouwd met de verzekering. Tegenwoordig zijn er ook andere, aantrekkelijkere opties.

apr 11, 2023

Uitkering

Na de einddatum wordt de lijfrente uitgekeerd in een vast bedrag per maand. De lijfrenteverzekeraar geeft twee opties: een tijdelijke of een levenslange lijfrente-uitkering. Bij een tijdelijke uitkering ontvang je bijvoorbeeld tien of vijftien jaar een uitkering. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de huidige rentestand. Dat is helaas op dit moment niet zo gunstig; hoe lager de rente, des te lager de uitkering.

Belasting

De premie voor een lijfrenteverzekering is fiscaal gezien interessant omdat je het (deels) kunt opvoeren als aftrekpost voor de belasting. Wanneer de verzekering gaat uitkeren, moet je over dat bedrag wel belasting betalen. Je valt mogelijk wel in een lager belastingtarief als je met pensioen bent.

Andere vorm

Is de einddatum van je lijfrenteverzekering bereikt, maar wil je nog geen gebruik maken van de uitkering? Dan kun je de lopende verzekering verlengen. Je kunt eventueel ook van verzekeraar wisselen of een andere vorm kiezen. Zo kun je ervoor zorgen dat je aanvullend pensioen zo goed mogelijk past bij je huidige situatie.

Veel mensen stappen over van een lijfrenteverzekering naar banksparen. Banksparen werkt iets anders dan een lijfrenteverzekering. Bij banksparen ontvang je vanaf je AOW-leeftijd maximaal twintig jaar een uitkering. Als jij komt te overlijden, dan stopt de uitkering. Het tegoed gaat dan naar je nabestaanden.

Meer rendement

Over het algemeen levert banksparen meer rendement op dan een uitkering van een lijfrenteverzekering. Daarnaast worden bij deze spaarvorm minder kosten in rekening gebracht waardoor je uitkering hoger uitvalt.

Oude regelingen

Voor lijfrenteverzekeringen die voor 1992 zijn afgesloten en voor premiebetalende lijfrenteverzekeringen die voor 16 oktober 1990 zijn ingegaan, gelden andere regels. Je hoeft dan vaak geen lijfrente aan te kopen. Bovendien mag je het gespaarde bedrag dan (onder voorwaarden) ook aan iemand schenken.

Vragen?

Gaat je lijfrenteverzekering binnenkort uitkeren of wil je meer weten over de lijfrenteverzekering of banksparen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag met een persoonlijk advies.

 

 

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?