Dit is waarom een senior nog steeds een hypotheek kan afsluiten

Kun je als 57-plusser nog een lening afsluiten, je bestaande hypotheek verhogen of een nieuwe hypotheek afsluiten? Het antwoord daarop is: ja! Doorgaans is het pensioeninkomen in die levensfase lager. Om die reden gaan geldverstrekkers zorgvuldiger te werk bij het verhogen of afsluiten van een hypotheek. Maar er zijn wel degelijk mogelijkheden. Weten waarom je als senior nog een hypotheek kunt afsluiten?

sep 13, 2021

Elke fase in een wooncarrière heeft zijn eigen wensen en eisen. Dat geldt voor jongeren maar ook voor ouderen. Waar jongeren nadenken over verbouwen of groter gaan wonen, spelen bij 57-plussers heel andere zaken een rol. Zoals aanpassingen om langer zelfstandig te blijven wonen. Of verhuizen naar een seniorenwoning en het verkopen van de huidige woning vanwege de overwaarde. Het leven begint immers pas op je 57e jaar!

Kijken naar de toekomst

Geldverstrekkers kijken bij 57-plussers naar het inkomen wat zij de komende jaren hebben. Dat is doorgaans lager, vergeleken met het huidige inkomen. Daardoor kun je minder lenen en moet je wellicht nieuwe leningen versneld aflossen. Je maandlasten gaan dus omhoog.

Geldverstrekkers zien ook dat de eisen en wensen op de hypotheekmarkt voor 57-plussers veranderen en denken met je mee. Kijken naar de toekomst, speelt daarbij een belangrijke rol. Onder meer bij NHG (Nationale Hypotheek Garantie), overwaarde en een Blijvers- of Verzilverlening.

Werkelijke lasten

Ben je een 57-plusser en wil je een huis kopen dan krijg je een aangepaste toets voor de NHG. Daarbij wordt gekeken naar de werkelijke lasten. Ook mag de koopwoning niet duurder zijn dan 325.000 euro (norm: 2021). Ben je een senior dan moet je een nieuwe hypotheek afsluiten met in principe een rentevaste periode van twintig jaar. De maandlasten moeten daarbij lager of gelijk zijn dan bij de oude hypotheek. De aangepaste NHG-toets gaat alleen op als je verhuist naar een andere woning.

Speciale leningen

Het hypotheekbeleid voor 57-plussers is sterk veranderd. Geldverstrekkers gaan soepeler om met een lening voor deze groep. Er zijn zelfs al speciale leningen voor ouderen op de markt. Daarin draait alles om de wensen en levenssituatie van senioren. Wil je meer weten over deze speciale hypotheek, neem dan zeker contact met ons op.

Aanvulling inkomen

Het is meer dan waarschijnlijk dat je koopwoning in de loop der jaren flink in waarde is gestegen. Bovendien is de hypotheek in veel gevallen grotendeels afgelost. Inmiddels is er een flinke overwaarde opgebouwd. Zeker als er tussentijds nog eens extra is afgelost. Met deze overwaarde kun je jouw pensioen aanvullen, je woning levensbestendig maken of misschien zelfs een gedroomd huisje aan zee kopen.

Blijven of verzilveren?

Sommige gemeenten en provincies bieden een Blijvers- en Verzilverlening aan. Een verbouwing financieren om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen, kan met een Blijverslening. Met de Verzilverlening neem je een deel op van de overwaarde om je pensioen aan te vullen. De maandlasten blijven gelijk en je hoeft niet af te lossen. De rente wordt bijgeschreven bij de hypotheekschuld. Bij verkoop van de woning wordt dit verrekend.

Op de website van SVN zie je of jouw gemeente of provincie meedoet aan de Blijvers- en Verzilverlening? Heeft jouw gemeente geen regelingen, dan zoeken we graag met je naar een andere oplossing.

Meer weten over de hypotheekmogelijkheden na je 57e jaar? We denken graag met je mee voor een advies op maat.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?