Dit is waarom een levenstestament belangrijk is

Steeds meer mensen sluiten een levenstestament af. Niet om de nalatenschap te verdelen, maar voor belangrijke beslissingen in het leven. Met name als je zelf of je partner niet meer in staat is om dat te doen, bijvoorbeeld door een ongeluk of dementie. Wie mag het huis verkopen? Het vermogen beheren? Of beslissen over gezondheid of leven? Dit is waarom!

feb 9, 2021

Bij een testament is in normale gevallen automatisch alles geregeld wat er na het overlijden gaat gebeuren met de nalatenschap. Een levenstestament beschrijft de antwoorden op belangrijke levensvragen als je nog in leven bent, maar zelf die beslissingen niet (meer) kunt nemen. De beslissingen kun je laten vastleggen bij een notaris.

Snel beslissingen nemen

Wat wordt vastgelegd in een levenstestament? Grofweg bepaal je drie belangrijke zaken waardoor je zelf of je partner/kinderen – als het noodzakelijk is – snel kunnen beslissen. Zonder bijvoorbeeld eerst naar de rechter te moeten. Wie krijgt bijvoorbeeld de volmacht om belangrijke beslissingen namens jou te nemen over de kinderen, verkoop van je huis en schenkingen? Maar ook over medische zaken als behandelingen, opnames en het stopzetten van een behandeling, kun je iets afspreken.

De voordelen van een levenstestament:

  • Het is duidelijk wie er in de veranderde situatie (ziekte, dementie) de beslissingen neemt.
  • Kun je zelf niet meer beslissen dan moet je partner naar de rechtbank om bewindsvoering en mentorschap aan te vragen. In die gevallen is toestemming van een rechter nodig bij uitgaven boven 1500 euro. Bij een volmacht is direct duidelijk wie de beslissing mag nemen.
  • In het levenstestament is vastgelegd wie er mag beslissen over je gezondheid. Bijvoorbeeld over medische behandelingen, opnames in bepaalde instellingen. Maar ook over euthanasie en reanimeren.
  • Je bepaalt zelf de inhoud van het levenstestament. Alleen financiële of medische zaken? Veel is mogelijk.
  • Ben je samen eigenaar van een huis en is langdurige opname in een zorginstelling noodzakelijk, dan volstaat bij verkoop van de woning één handtekening. Is er geen levenstestament dan moet je naar de rechter.
  • Volmachten zijn eenvoudig te wijzigen. Zo kunnen persoonlijke wensen wijzigen, maar het volmacht kan ook naar iemand anders gaan.
  • Bij opname in een zorginstelling is een – vermogensafhankelijke – eigen bijdrage verplicht. Een gevolmachtigde kan door schenkingen het eigen vermogen doen afnemen om de eigen bijdrage omlaag te brengen.

Ons laatste nieuws

Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!
Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!

Tegels eruit, groen erin. Dat is de nieuwe trend. We worden immers altijd vrolijk van een groene tuin met kleurrijke bloemen. Maar dat is niet het enige argument. Een groene tuin zorgt er ook voor dat we de gevolgen van klimaatverandering beter kunnen doorstaan.

Lees meer
Houd je leningen tegen het licht
Houd je leningen tegen het licht

Iedereen merkt de stijgende prijzen in de portemonnee. Bijna alles is immers duurder geworden, van stroom en gas tot eten en kleding. Door je financiën eens onder de loep te nemen, kun je misschien wat besparen. Zo houd je meer over voor de leuke dingen in het leven.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?