Dit is waarom een levenstestament belangrijk is

Steeds meer mensen sluiten een levenstestament af. Niet om de nalatenschap te verdelen, maar voor belangrijke beslissingen in het leven. Met name als je zelf of je partner niet meer in staat is om dat te doen, bijvoorbeeld door een ongeluk of dementie. Wie mag het huis verkopen? Het vermogen beheren? Of beslissen over gezondheid of leven? Dit is waarom!

feb 9, 2021

Bij een testament is in normale gevallen automatisch alles geregeld wat er na het overlijden gaat gebeuren met de nalatenschap. Een levenstestament beschrijft de antwoorden op belangrijke levensvragen als je nog in leven bent, maar zelf die beslissingen niet (meer) kunt nemen. De beslissingen kun je laten vastleggen bij een notaris.

Snel beslissingen nemen

Wat wordt vastgelegd in een levenstestament? Grofweg bepaal je drie belangrijke zaken waardoor je zelf of je partner/kinderen – als het noodzakelijk is – snel kunnen beslissen. Zonder bijvoorbeeld eerst naar de rechter te moeten. Wie krijgt bijvoorbeeld de volmacht om belangrijke beslissingen namens jou te nemen over de kinderen, verkoop van je huis en schenkingen? Maar ook over medische zaken als behandelingen, opnames en het stopzetten van een behandeling, kun je iets afspreken.

De voordelen van een levenstestament:

  • Het is duidelijk wie er in de veranderde situatie (ziekte, dementie) de beslissingen neemt.
  • Kun je zelf niet meer beslissen dan moet je partner naar de rechtbank om bewindsvoering en mentorschap aan te vragen. In die gevallen is toestemming van een rechter nodig bij uitgaven boven 1500 euro. Bij een volmacht is direct duidelijk wie de beslissing mag nemen.
  • In het levenstestament is vastgelegd wie er mag beslissen over je gezondheid. Bijvoorbeeld over medische behandelingen, opnames in bepaalde instellingen. Maar ook over euthanasie en reanimeren.
  • Je bepaalt zelf de inhoud van het levenstestament. Alleen financiële of medische zaken? Veel is mogelijk.
  • Ben je samen eigenaar van een huis en is langdurige opname in een zorginstelling noodzakelijk, dan volstaat bij verkoop van de woning één handtekening. Is er geen levenstestament dan moet je naar de rechter.
  • Volmachten zijn eenvoudig te wijzigen. Zo kunnen persoonlijke wensen wijzigen, maar het volmacht kan ook naar iemand anders gaan.
  • Bij opname in een zorginstelling is een – vermogensafhankelijke – eigen bijdrage verplicht. Een gevolmachtigde kan door schenkingen het eigen vermogen doen afnemen om de eigen bijdrage omlaag te brengen.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?