Deze waterschades vergoedt de verzekering

Door een verstopping onder het aanrecht stroomt het water de kamer in, een lekkage aan de wasmachine of door losliggende dakpannen stroomt het regenwater naar binnen. Een inboedel- of opstalverzekering dekt doorgaans de gevolgen van de waterschade. Maar niet alle schades worden vergoed. Welke waterschade dekt je verzekering wel en welke niet?

feb 9, 2021

In de top drie van schades in huis staat de waterschade zonder twijfel op één. Over het algemeen duurt het enige tijd voordat een lekkage wordt ontdekt. Als de houten vloer bol gaat staan of het water van de eerste verdieping naar beneden stroomt, is het vaak al te laat. Daardoor zijn de gevolgen vaak groter dan gedacht.

Verzekeringspakket

Veel mensen hebben al een inboedel- en/of een opstalverzekering in hun pakket zitten. Met deze verzekeringen zijn doorgaans de gevolgen van waterschade gedekt. Voor mensen met een eigen huis is het raadzaam om beide verzekeringen in hun verzekeringspakket op te nemen. De opstalverzekering dekt namelijk ook de schade aan je huis. Voor een huurder is een inboedelverzekering voldoende.

Wat vergoeden verzekeraars?

Vaak vergoeden de verzekeraars:

  • Schade door regenwater dat via het dak naar binnen is gekomen;
  • Schade door een kapot aquarium of een lekkend waterbed;
  • Schade door een gesprongen waterleiding.

Er zijn wel bepaalde spelregels. Is er sprake van waterschade door een leidingbreuk dan wordt het opsporen van de breuk wel vergoed. Het herstel van de leiding is vaak voor eigen rekening.

Inboedel- en opstalverzekeringen zijn er in verschillende soorten en maten. Neem voor een goed advies of een overzicht van welke waterschades wel of niet zijn gedekt, contact met ons op.

Extreme weersomstandigheden

Ons klimaat is in rap tempo aan verandering onderhevig. Hete en droge zomers worden afgewisseld met perioden van hevige regenval. Het rioleringssysteem slaagt er dan niet altijd meer in om het vele regenwater af te voeren. Daardoor ontstaat steeds vaker waterschade. Deze schade is echter alleen gedekt bij een uitgebreide verzekering. Sommige verzekeraars hebben bovendien een eigen risico in hun voorwaarden opgenomen.

Gevolgschade

Bij het bepalen van de schade beoordeelt een verzekeraar of de schade onvoorzien is en bekijkt of het om een gevolgschade gaat. Was de dakgoot wel goed onderhouden? Ontbraken er dakpannen? Of stonden de deuren en ramen wagenwijd open? In die gevallen wordt de schade niet vergoed. Ook waterschade door dijkdoorbraken of overstromingen van rivieren valt bij de meeste inboedel- en opstalverzekeringen niet onder de dekking.

Zo voorkom je waterschade:

  • Laat de waterleidinginstallatie elk jaar controleren door een vakman.
  • Check het huis en dak regelmatig op beginnende lekkages of kapotte dakpannen.
  • Pak bij voorspelde vorst de waterleidingen en buitenkranen in met isolatiemateriaal en sluit buitenkranen af.

Er is een breed scala aan inboedel- en opstalverzekeringen. Wil je een goed advies of weten welke waterschades wel of niet zijn gedekt, neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?