De voor- en nadelen van extra aflossen op de hypotheek

Nog net niet te hoeven betalen voor je spaargeld bij de bank. Dat is de huidige situatie van het spaargeld bij meerdere banken. Veel huizenbezitters zoeken alternatieven voor meer rendement op het spaargeld, bijvoorbeeld door extra af te lossen op de hypotheek. De schuld en maandlasten dalen daardoor. Maar er zijn ook nadelen. Wil je weten welke?

apr 12, 2021

Gebruik je een deel van het spaargeld als extra aflossing op je hypotheekschuld dan heeft dat verschillende voordelen. De maandlasten dalen per direct omdat je minder rente en aflossing gaat betalen. Sommige hypotheken vallen door de aflossing zelfs in een lagere risicoklasse, waardoor je minder renteopslag gaat betalen.

Lagere rente

Door de aflossing daalt het risico van je hypotheek. Zakt de verhouding hypotheek en de waarde van je woning bijvoorbeeld onder de negentig procent, dan ga je mogelijk ook nog eens minder hypotheekrente betalen. Daardoor krijg je een lagere hypotheekschuld én een lagere rente.

De renteopslag geldt echter niet voor hypotheken met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). De voorwaarden en risicoklassen van deze renteopslag verschillen overigens per geldverstrekker.

Bijleenregeling

Heb je het oog laten vallen op een ander huis en heb je overwaarde op je huidige woning, dan krijg je te maken met de bijleenregeling. De overwaarde moet je gebruiken bij de aankoop of voor een verbetering van de nieuwe woning. Het is verstandig om met een gedeelte van de overwaarde een buffer op te bouwen. Daarmee vang je financiële tegenvallers op.

Lagere hypotheekrenteaftrek

Voordat je extra gaat aflossen of oversluit naar een hypotheek met een lagere rente: er zijn ook nadelen. De hypotheekrenteaftrek voor het belastbaar inkomen in box 1 is lager, waardoor je mogelijk meer belasting gaat betalen. De extra aflossingen kunnen ook van invloed zijn op de hoogte van je toeslagen of voorlopige teruggave.

Minder interessant

Bij een (bank)spaarhypotheek is het minder interessant om extra af te lossen. Bij deze hypotheekvorm kun je wel extra storten in de polis of op een bankrekening. Heb je een (bank)spaarhypotheek vraag ons altijd om advies. Het is een uitzonderlijke situatie die we graag toelichten.

Verstandig?

Een hypotheek is maatwerk. Is extra aflossen in jouw situatie wel verstandig? Neem bij twijfel of voor een goed advies contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?