De voor- en nadelen van extra aflossen op de hypotheek

Nog net niet te hoeven betalen voor je spaargeld bij de bank. Dat is de huidige situatie van het spaargeld bij meerdere banken. Veel huizenbezitters zoeken alternatieven voor meer rendement op het spaargeld, bijvoorbeeld door extra af te lossen op de hypotheek. De schuld en maandlasten dalen daardoor. Maar er zijn ook nadelen. Wil je weten welke?

apr 12, 2021

Gebruik je een deel van het spaargeld als extra aflossing op je hypotheekschuld dan heeft dat verschillende voordelen. De maandlasten dalen per direct omdat je minder rente en aflossing gaat betalen. Sommige hypotheken vallen door de aflossing zelfs in een lagere risicoklasse, waardoor je minder renteopslag gaat betalen.

Lagere rente

Door de aflossing daalt het risico van je hypotheek. Zakt de verhouding hypotheek en de waarde van je woning bijvoorbeeld onder de negentig procent, dan ga je mogelijk ook nog eens minder hypotheekrente betalen. Daardoor krijg je een lagere hypotheekschuld én een lagere rente.

De renteopslag geldt echter niet voor hypotheken met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). De voorwaarden en risicoklassen van deze renteopslag verschillen overigens per geldverstrekker.

Bijleenregeling

Heb je het oog laten vallen op een ander huis en heb je overwaarde op je huidige woning, dan krijg je te maken met de bijleenregeling. De overwaarde moet je gebruiken bij de aankoop of voor een verbetering van de nieuwe woning. Het is verstandig om met een gedeelte van de overwaarde een buffer op te bouwen. Daarmee vang je financiële tegenvallers op.

Lagere hypotheekrenteaftrek

Voordat je extra gaat aflossen of oversluit naar een hypotheek met een lagere rente: er zijn ook nadelen. De hypotheekrenteaftrek voor het belastbaar inkomen in box 1 is lager, waardoor je mogelijk meer belasting gaat betalen. De extra aflossingen kunnen ook van invloed zijn op de hoogte van je toeslagen of voorlopige teruggave.

Minder interessant

Bij een (bank)spaarhypotheek is het minder interessant om extra af te lossen. Bij deze hypotheekvorm kun je wel extra storten in de polis of op een bankrekening. Heb je een (bank)spaarhypotheek vraag ons altijd om advies. Het is een uitzonderlijke situatie die we graag toelichten.

Verstandig?

Een hypotheek is maatwerk. Is extra aflossen in jouw situatie wel verstandig? Neem bij twijfel of voor een goed advies contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer
Nieuw systeem voor schadevrije jaren
Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?