Privéterrein en eigendommen
Een deurbelcamera moet gericht zijn op je privéterrein. Je mag dus niet zomaar de openbare weg filmen. Bij veel videodeurbellen kun je instellen in welk gebied de camera bewegingen opneemt. Je kunt de camera dan bijvoorbeeld richten op je eigen oprit of tuin.
Daarnaast mag je ook een camera ophangen aan je huis om je eigendommen te beveiligen. Maar je moet altijd zorgen dat je zo min mogelijk inbreuk maakt op de privacy van anderen. Ook deze camera moet dus zo veel mogelijk gericht zijn op je eigen terrein en zo min mogelijk op het terrein van de buren of de openbare weg.
De camera moet duidelijk zichtbaar zijn. Als dit niet het geval is, moet je een bordje of een sticker ophangen met de tekst ‘hier is cameratoezicht’. Het kan handig zijn om je buren proactief te informeren over je deurbel of camera om ruzies te voorkomen. Zo kun je uitleggen wat je wel en niet filmt en laten zien wat er met de beelden gebeurt.
Zorgvuldigheid
Met de beelden die je met een videodeurbel of een camera maakt, moet je voorzichtig omgaan. Je mag de opnames maar voor een bepaalde tijd bewaren. Veel systemen verwijderen de beelden bijvoorbeeld automatisch na 24 uur.
Mensen die op de beelden te zien zijn, hebben het recht om het beeld- en geluidsmateriaal terug te kijken en te luisteren. Bovendien mag je de beelden ook niet zomaar delen met anderen.
Beelden delen met de politie
De beelden kun je wel delen met de politie bij een aangifte of een strafrechtelijk onderzoek. Bij zo’n onderzoek kan de politie de beelden ook vorderen.
Film je een stukje van de straat en wil je de beelden beschikbaar stellen aan de politie? Dan kun je je aanmelden bij het politieproject Camera in beeld. De politie kan hier bijvoorbeeld gebruik van maken als er een misdrijf is gepleegd in de buurt.
Heb je vragen over privacy rondom een videodeurbel of beveiligingscamera? Kijk dan even op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.