De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

feb 12, 2024

Privéterrein en eigendommen

Een deurbelcamera moet gericht zijn op je privéterrein. Je mag dus niet zomaar de openbare weg filmen. Bij veel videodeurbellen kun je instellen in welk gebied de camera bewegingen opneemt. Je kunt de camera dan bijvoorbeeld richten op je eigen oprit of tuin.

Daarnaast mag je ook een camera ophangen aan je huis om je eigendommen te beveiligen. Maar je moet altijd zorgen dat je zo min mogelijk inbreuk maakt op de privacy van anderen. Ook deze camera moet dus zo veel mogelijk gericht zijn op je eigen terrein en zo min mogelijk op het terrein van de buren of de openbare weg.

De camera moet duidelijk zichtbaar zijn. Als dit niet het geval is, moet je een bordje of een sticker ophangen met de tekst ‘hier is cameratoezicht’. Het kan handig zijn om je buren proactief te informeren over je deurbel of camera om ruzies te voorkomen. Zo kun je uitleggen wat je wel en niet filmt en laten zien wat er met de beelden gebeurt.

Zorgvuldigheid

Met de beelden die je met een videodeurbel of een camera maakt, moet je voorzichtig omgaan. Je mag de opnames maar voor een bepaalde tijd bewaren. Veel systemen verwijderen de beelden bijvoorbeeld automatisch na 24 uur.

Mensen die op de beelden te zien zijn, hebben het recht om het beeld- en geluidsmateriaal terug te kijken en te luisteren. Bovendien mag je de beelden ook niet zomaar delen met anderen.

Beelden delen met de politie

De beelden kun je wel delen met de politie bij een aangifte of een strafrechtelijk onderzoek. Bij zo’n onderzoek kan de politie de beelden ook vorderen.

Film je een stukje van de straat en wil je de beelden beschikbaar stellen aan de politie? Dan kun je je aanmelden bij het politieproject Camera in beeld. De politie kan hier bijvoorbeeld gebruik van maken als er een misdrijf is gepleegd in de buurt.

Heb je vragen over privacy rondom een videodeurbel of beveiligingscamera? Kijk dan even op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer
Heb jij zonnepanelen? Dit moet je weten!
Heb jij zonnepanelen? Dit moet je weten!

Zonnepanelen zijn erg populair. Veel mensen zochten de afgelopen tijd naar manieren om hun energierekening binnen de perken te houden. Je eigen duurzame energie opwekken is een goede manier om dit te doen. Bovendien levert het een bijdrage aan de energietransitie.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?