De hypotheekrente stijgt; wat nu?

De afgelopen jaren daalde de hypotheekrente naar een historisch laag niveau. Dat was een van de oorzaken van een oververhitte huizenmarkt. Al een flink aantal maanden werd er gespeculeerd; wanneer zou de hypotheekrente weer gaan stijgen? Dat moment lijkt nu aangebroken. Afhankelijk van de looptijd van de hypotheek is de rente nu gemiddeld 1,5 procent hoger dan eind vorig jaar.

sep 12, 2022

Minder lenen

Wat betekent dit voor potentiële kopers? Als je op dit moment aan het zoeken bent naar een woning, dan kan de stijgende hypotheekrente een ongunstige ontwikkeling zijn. Als de rente stijgt, worden de maandlasten van je hypotheek hoger. Hierdoor kun je minder lenen. Het is belangrijk om altijd persoonlijk advies in te winnen op dit gebied.

Op de lange termijn kan de stijgende hypotheekrente ook een positiever gevolg hebben. De rentestijging kan er op den duur voor zorgen dat de huizenprijzen dalen. Maar dat is nog niet zeker. De krapte op de woningmarkt is namelijk nog niet voorbij.

Oversluiten?

Wat merken woningeigenaren van de veranderende hypotheekrente? Op zich weinig, zolang de rente op je hypotheek nog voor langere tijd vaststaat. Loopt je rentevaste periode binnenkort af, dan kan het nieuwe renteaanbod hoger uitvallen dan je in eerste instantie had verwacht.

Het kan in sommige situaties lonen om je hypotheek over te sluiten of om te kijken naar rentemiddeling. Bij rentemiddeling kun je overstappen naar een lagere rente terwijl de looptijd van je hypotheek nog niet voorbij is. De boete die je daarvoor krijgt, wordt dan verrekend in je nieuwe rentepercentage. Hierin is het heel belangrijk om te kijken naar jouw persoonlijke situatie. Je moet de voors en tegens altijd zorgvuldig afwegen.

Historisch perspectief

Ondanks de stijging van de hypotheekrente in de afgelopen maanden, is de rente nog steeds heel laag vergeleken met de afgelopen decennia. Het kan dus lonen om te kijken wat de mogelijkheden zijn wat betreft het afsluiten of oversluiten van een hypotheek.

Hulp nodig?
Een hypotheek is maatwerk. Heb je vragen over je (toekomstige) hypotheek? Neem dan gerust contact met ons op. We gaan graag vrijblijvend met je in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

 

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?