De hypotheekrente stijgt; wat nu?

De afgelopen jaren daalde de hypotheekrente naar een historisch laag niveau. Dat was een van de oorzaken van een oververhitte huizenmarkt. Al een flink aantal maanden werd er gespeculeerd; wanneer zou de hypotheekrente weer gaan stijgen? Dat moment lijkt nu aangebroken. Afhankelijk van de looptijd van de hypotheek is de rente nu gemiddeld 1,5 procent hoger dan eind vorig jaar.

sep 12, 2022

Minder lenen

Wat betekent dit voor potentiële kopers? Als je op dit moment aan het zoeken bent naar een woning, dan kan de stijgende hypotheekrente een ongunstige ontwikkeling zijn. Als de rente stijgt, worden de maandlasten van je hypotheek hoger. Hierdoor kun je minder lenen. Het is belangrijk om altijd persoonlijk advies in te winnen op dit gebied.

Op de lange termijn kan de stijgende hypotheekrente ook een positiever gevolg hebben. De rentestijging kan er op den duur voor zorgen dat de huizenprijzen dalen. Maar dat is nog niet zeker. De krapte op de woningmarkt is namelijk nog niet voorbij.

Oversluiten?

Wat merken woningeigenaren van de veranderende hypotheekrente? Op zich weinig, zolang de rente op je hypotheek nog voor langere tijd vaststaat. Loopt je rentevaste periode binnenkort af, dan kan het nieuwe renteaanbod hoger uitvallen dan je in eerste instantie had verwacht.

Het kan in sommige situaties lonen om je hypotheek over te sluiten of om te kijken naar rentemiddeling. Bij rentemiddeling kun je overstappen naar een lagere rente terwijl de looptijd van je hypotheek nog niet voorbij is. De boete die je daarvoor krijgt, wordt dan verrekend in je nieuwe rentepercentage. Hierin is het heel belangrijk om te kijken naar jouw persoonlijke situatie. Je moet de voors en tegens altijd zorgvuldig afwegen.

Historisch perspectief

Ondanks de stijging van de hypotheekrente in de afgelopen maanden, is de rente nog steeds heel laag vergeleken met de afgelopen decennia. Het kan dus lonen om te kijken wat de mogelijkheden zijn wat betreft het afsluiten of oversluiten van een hypotheek.

Hulp nodig?
Een hypotheek is maatwerk. Heb je vragen over je (toekomstige) hypotheek? Neem dan gerust contact met ons op. We gaan graag vrijblijvend met je in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

 

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer
Nieuw systeem voor schadevrije jaren
Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?