De hypotheek even in de pauzestand

Het zijn zorgelijke en onzekere tijden. Dat vraagt om uitzonderlijke maatregelen. Door de coronacrisis verliezen mensen hun baan en (een deel van) hun inkomen. Wat als je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen? Geldverstrekkers bieden een betaalpauze aan. Wat betekent dat voor jou?

apr 14, 2020

Veel mensen hebben, onder meer vanwege de lage hypotheekrente, een eigen huis. Meestal met een rentevastperiode van tien, twintig of zelfs dertig jaar. De maandelijkse hypotheeklasten zijn vaak een van de grootste uitgaven.

Ingrijpende maatregelen

Door de ingrijpende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, verliezen veel mensen hun baan. Of ze komen in een deeltijd WW-situatie terecht. Ook kleine ondernemers, zzp’ers en freelancers zien hun inkomsten verdampen. Huizenbezitters komen in toenemende mate in financiële problemen en kunnen hun maandelijkse hypotheekbedrag niet of nauwelijks betalen.

Veel mensen ervaren hun huidige financiële situatie als zeer stressvol. Vanwege de crisis gaan geldverstrekkers coulanter om met betalingsachterstanden en bieden een zogeheten betaalpauze aan. Dat geeft huizenbezitters meer lucht om aan hun verplichtingen te voldoen.

Wat houdt een betaalpauze in?

De meeste geldverstrekkers bieden een tijdelijke betaalstop van drie maanden aan. In deze drie maanden betaal je geen rente en aflossing over jouw hypotheek. Daardoor loop je minder risico om in financiële problemen te komen. De bank vraagt geen extra kosten voor deze periode. Er is ook nog een mogelijkheid om je maandelijkse betaling tijdelijk te verlagen. Geldverstrekkers kunnen aan deze maatregelen wel voorwaarden verbinden.

Terugbetalen

Door de betaalpauze ontstaat wel een betaalachterstand van drie maanden. Deze achterstand moet je wel inhalen. Na de betaalpauze liggen je maandelijkse lasten iets hoger. Met je geldverstrekker maak je daar afspraken over die het beste passen bij jouw persoonlijke en financiële situatie.

Kom je in de knel bij het betalen van je maandelijkse hypotheeklasten, neem dan vroegtijdig contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?