De belastingaangifte 2023

Het voorjaar breekt aan en dat betekent dat het ook weer tijd is voor de aangifte inkomstenbelasting. Zoals Mijn Papierwerk-abonnees weten verzorgen wij belastingaangiftes die vervolgens eerst met onze abonnees besproken worden. Wij hebben een afspraak (uitstelregeling) met de belastingdienst om aangiftes gefaseerd in te dienen. Het grote voordeel is dan ook dat het recht op eventuele toeslagen verlengd wordt tot 1-5-2024

mrt 11, 2024

In dit artikel zetten we een aantal belangrijke aftrekposten voor je op een rij. Zo ben je goed voorbereid op je belastingaangifte.

Eigen woning

Heb je een eigen woning? Dan kun je gebruik maken van verschillende aftrekposten. Zo is de hypotheekrente meestal aftrekbaar. Ook de kosten rondom het afsluiten van een hypotheek en het aankopen van een huis – zoals advies- en notariskosten – zijn aftrekbaar. Daarnaast is de boeterente bij het oversluiten van een hypotheek op te voeren als aftrekpost.

Als huiseigenaar heb je verschillende belastingvoordelen, maar deze voordelen worden wel aangepast. Zo wordt de maximale hypotheekrenteaftrek steeds een beetje lager.

Verzekeringen

Niet alleen je hypotheek, maar ook verzekeringen kunnen een interessante aftrekpost zijn. Je kunt de premie van sommige verzekeringen geheel of gedeeltelijk aftrekken van je belastbaar inkomen. Zo is voor zelfstandig ondernemers de premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekbaar. Ook een woonlastenverzekering met arbeidsongeschiktheid, de lijfrenteverzekering of een bankspaarproduct kun je in veel gevallen opvoeren als aftrekpost. Hierdoor is het interessanter om zo’n verzekering af te sluiten.

Als een dergelijke verzekering uitkeert, dan moet je over dat bedrag wel belasting betalen. Hoeveel belasting je moet betalen, is afhankelijk van de belastingschijf waarin jouw inkomen valt.

Minder bekende aftrekposten

Naast deze veelbesproken aftrekposten zijn er ook een aantal minder bekende aftrekbare kosten. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde zorgkosten meenemen als aftrekpost. Daarnaast is het in sommige gevallen mogelijk om de reiskosten met het openbaar vervoer naar het werk op te voeren als aftrekpost.

Kijk voor een overzicht van alle aftrekposten en de bijbehorende voorwaarden op de site van de Belastingdienst.

De deadline voor het insturen van je belastingaangifte is 1 mei 2024. Vul je het belastingformulier al voor 1 april 2024 in, dan krijg je voor 1 juli al bericht. Anders wordt het pas later. Dit is voor niet-Mijn Papierwerk abonnees.

Voorlopige aanslag

Je hebt waarschijnlijk ook al een voorlopige aanslag voor 2024 in de bus gehad. Dit is het bedrag dat je alvast vooruit moet betalen, je kunt dit in één keer betalen, of je maakt er een maandelijks bedrag van. Controleer ook hier je gegevens en de bedragen. Een verandering in je persoonlijke situatie kan van invloed zijn op je voorlopige aanslag. Neem dan contact op met de Belastingdienst.

Interesse in een abonnement of meer informatie: klik op de button.

Ons laatste nieuws

Heb jij last van hooikoorts? Dit moet je weten!
Heb jij last van hooikoorts? Dit moet je weten!

Niesmarathons, voortdurend gesnotter en rode, jeukende ogen. Hooikoorts houdt veel mensen bezig in de lente. Als je hooikoorts hebt, dan reageert je immuunsysteem extra heftig op de pollen van grassen, planten en bomen. Vaak zorgt dit voor een verkouden gevoel en in sommige gevallen kan het zelfs leiden tot benauwdheid en extreme vermoeidheid.

Lees meer
Eigen laadpaal? Vergeet dit niet!
Eigen laadpaal? Vergeet dit niet!

Auto’s op benzine of diesel verdwijnen langzaam uit het straatbeeld. Steeds meer mensen stappen over op elektrische rijden. Een eigen oplaadmogelijkheid is daarbij voor veel mensen een must. Het is wel zo handig als je thuis je auto kan opladen voor de volgende dag.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?