De belastingaangifte 2021

In de afgelopen periode heb je jouw aangifteformulier over 2021 ontvangen via DigiD of via de post. De aangifte moet uiterlijk 1 mei bij de Belastingdienst zijn. Let op: sommige kosten zijn (deels) aftrekbaar. Niet vergeten, anders loop je belastingvoordeel mis. Welke?

mrt 14, 2022

Zoals Mijn Papierwerk-abonnees weten verzorgen wij belastingaangiftes die met onze abonnee besproken worden. Wij hebben een afspraak (uitstelregeling) met de belastingdienst om aangiftes gefaseerd in te dienen. Het grote voordeel is dan ook dat het recht op eventuele toeslagen verlengd wordt tot 1-5-2023.

De Belastingdienst reageert de laatste jaren zeer snel op jouw aangifte. Is het ingevulde formulier voor 1 april binnen, dan krijg je zeker voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Wacht je tot na 1 april, dan krijg je later bericht. Al wil de Belastingdienst ook deze groep vóór 1 juli nog berichten. Ook dit jaar is al een flink deel van jouw gegevens ingevuld op het digitale aangifteformulier. Je doet er goed aan om alles nog eens goed te controleren.

Mislopen belastingvoordeel
Veel mensen vergeten dat bepaalde kosten (deels) aftrekbaar zijn. Vul je die gegevens niet in, dan loop je mogelijk een belastingvoordeel mis. Het gaat bijvoorbeeld om de kosten voor het afsluiten van een hypotheek. Ook alle kosten voor het oversluiten van je hypotheek zijn aftrekbaar. Het gaat dan om afsluit-, advies-, taxatie- en notariskosten.

Bijleenregeling

In het aangiftebiljet wordt hier een vraag over gesteld.  Hier moeten samenlevers en gehuwden met voorwaarden, en geregistreerd partnerschap met voorwaarden zeer waakzaam zijn.  Een verkeerd hokje aankruisen op de aangifte laat op enig moment zeer vervelende gevolgen zien, een verkeerd hokje aankruisen is niet meer te herstellen. 

Bereken vooraf jouw voordeel
Sluit je voor het aflopen van jouw rentevast periode over naar een hypotheek met een lager rentetarief, dan betaal je boeterente. Ook deze boeterente is aftrekbaar. Maak bij oversluiten altijd een berekening of de boeterente opweegt tegen de voordelen van de lagere hypotheekrente.

De betaalde hypotheekrente voor jouw eigen woning is altijd aftrekbaar. Hoe lager je rentepercentage des te lager wordt jouw hypotheekrenteaftrek. Iets om rekening mee te houden!

Aftrekbare verzekeringspremies
Behalve rente en kosten voor jouw hypotheek zijn ook de premies voor bepaalde verzekeringen (deels) aftrekbaar op je aangifteformulier. Je moet dan denken aan de premie voor een:

  • arbeidsongeschiktheidsverzekering;
  • woonlastenverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking;
  • lijfrenteverzekering of fiscaal aftrekbaar bankspaarproduct.

Jouw voordeel hangt af van de belastingschijf waarin je valt. Vergeet deze premies vooral niet in te vullen op het belastingformulier. Keert een van deze verzekeringen uit, dan moet je over het bedrag belasting betalen. De hoogte van dat bedrag is ook afhankelijk van jouw belastingschijf.

Spaartaks

Mogelijk heeft een groep spaarders te veel belasting betaald over hun vermogen. Deze belasting wordt ook wel de spaartaks genoemd en valt in box 3. Het zou gaan om de jaren 2017 tot en met 2021. Mogelijk worden deze spaarders gecompenseerd over de voorgaande jaren.

Voor 2021 gelden voorlopig nog de oude regels. Spaarders die over de jaren 2017 tot en met 2021 te veel belasting hebben betaald en is de aangifte nog niet definitief, kunnen nog steeds bezwaar indienen.

In afwachting van een oplossing worden belastingplichtigen gevraagd de voorlopige aanslagen over 2022 gewoon te betalen. Ook wordt deze spaarders gevraagd aangifte over 2021 te doen, ook over hun vermogen.

Een oplossing voor het probleem is nog niet voorhanden. De definitieve aanslagen voor 2021 worden bij deze mensen pas na 1 juli opgelegd.

Voorlopige aanslag

In een van de blauwe enveloppen in je brievenbus zat wellicht ook je voorlopige belastingaanslag voor 2022. Ook hier is het belangrijk om je gegevens en bedragen goed te controleren. Neem contact op met de Belastingdienst als er iets niet klopt of jouw situatie is veranderd.

 

 

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer
Nieuw systeem voor schadevrije jaren
Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?