Aanvullende verzekering verschilt
Naast je basisverzekering zijn er verschillende mogelijkheden om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Daar betaal je maandelijks extra premie voor. De premies en de precieze dekking verschillen per verzekeraar. Daarom loont het om de aanvullende verzekeringen van verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Let bij het vergelijken van verschillende dekkingen ook goed op de voorwaarden die verzekeraars stellen, ook deze kunnen verschillen.
Extra tip: maak voordat je naar de verschillende verzekeringen gaat kijken eerst een overzicht van de zorg die je verwacht nodig te hebben. Zo kun je gericht zoeken naar de best passende dekking.
Eigen risico
Het eigen risico blijft in 2024 gelijk aan het bedrag in 2023, namelijk € 385. Bij sommige verzekeraars kun je ervoor kiezen om dit bedrag maandelijks te betalen boven op je premie. Zo heb je geen onverwachte kosten mocht je het eigen risico nodig hebben. Als je het eigen risico aan het einde van het jaar niet helemaal hebt gebruikt, dan krijg je het resterende bedrag terug.
Belangrijke wijzigingen
Hieronder zetten we een aantal belangrijke wijzigingen in de zorgverzekering in 2024 voor je op een rij.
Aanpak overgewicht en obesitas bij kinderen
De overheid heeft een strategie uitgewerkt om overgewicht en obesitas bij kinderen te voorkomen en te behandelen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) programma. Dit is nu opgenomen in de basisverzekering.
Valpreventie
Ouderen kunnen een speciaal trainingsprogramma volgen om valongelukken te voorkomen. Zij moeten hiervoor wel voldoen aan een aantal voorwaarden.
Kraamzorg voor langere periode
Op dit moment krijgt iemand minimaal 24 en maximaal 80 uur kraamzorg vergoed uit de basisverzekering. Nu kunnen die uren verdeeld worden over de eerste tien dagen na de bevalling. Die periode wordt verlengd tot maximaal zes weken vanaf de dag van de bevalling. Dit zorgt ervoor dat kraamzorguren flexibeler ingezet kunnen worden.
Paramedische herstelzorg Long Covid
De vergoeding van de paramedische herstelzorg voor Long Covid-patiënten wordt verlengd tot 1 januari 2025. De herstelzorg kan bestaan uit fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie.
Zorgtoeslag daalt
De zorgtoeslag gaat komend jaar omlaag. De exacte bedragen worden eind van het jaar bekend gemaakt. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van verschillende factoren zoals het inkomen, de samenstelling van het huishouden en het vermogen. Wil je weten of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag? Kijk dan op de site van de Belastingdienst. Hier vind je alle informatie over de inkomensgrens en andere voorwaarden voor het ontvangen van zorgtoeslag.
Advies:
Reeds enkele jaren geleden hebben wij besloten om in deze verzekering geen advies meer uit te brengen. Er zijn goede tools beschikbaar op internet om een vergelijk op premie en inhoud te maken op basis van jouw eigen zorgbehoeften. Iedere ziektekostenverzekeraar is voor de basisverzekering verplicht jouw aanvraag te accepteren. Dat geldt niet voor aanvullende verzekeringen. Daarbij worden extra voorwaarden gesteld.