De belastingaangifte 2019

In de afgelopen periode heb je jouw aangifteformulier over 2019 ontvangen via DigiD of via de post. De aangifte moet uiterlijk 1 mei bij de Belastingdienst zijn. Let op: sommige kosten zijn (deels) aftrekbaar. Niet vergeten, anders loop je belastingvoordeel mis. Welke?

mrt 13, 2020

Zoals Mijn Papierwerk-abonnees weten verzorgen wij belastingaangiftes die met onze abonnee besproken worden. Wij hebben een afspraak (uitstelregeling) met de belastingdienst om aangiftes gefaseerd in te dienen. Het grote voordeel is dan ook dat het recht op eventuele toeslagen verlengd wordt tot 1-5-2021.

De Belastingdienst reageert de laatste jaren zeer snel op jouw aangifte. Is het ingevulde formulier voor 1 april binnen, dan krijg je zeker voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Wacht je tot na 1 april, dan krijg je later bericht. Al wil de Belastingdienst ook deze groep vóór 1 juli nog berichten. Ook dit jaar is al een flink deel van jouw gegevens ingevuld op het digitale aangifteformulier. Je doet er goed aan om alles nog eens goed te controleren.

Mislopen belastingvoordeel
Veel mensen vergeten dat bepaalde kosten (deels) aftrekbaar zijn. Vul je die gegevens niet in, dan loop je mogelijk een belastingvoordeel mis. Het gaat bijvoorbeeld om de kosten voor het afsluiten van een hypotheek. Ook alle kosten voor het oversluiten van je hypotheek zijn aftrekbaar. Het gaat dan om afsluit-, advies-, taxatie- en notariskosten.

Bijleenregeling

In het aangiftebiljet wordt hier een vraag over gesteld.  Hier moeten samenlevers en gehuwden met voorwaarden, en geregistreerd partnerschap met voorwaarden zeer waakzaam zijn.  Een verkeerd hokje aankruisen op de aangifte laat op enig moment zeer vervelende gevolgen zien, een verkeerd hokje aankruisen is niet meer te herstellen. 

Bereken vooraf jouw voordeel
Sluit je voor het aflopen van jouw rentevast periode over naar een hypotheek met een lager rentetarief, dan betaal je boeterente. Ook deze boeterente is aftrekbaar. Maak bij oversluiten altijd een berekening of de boeterente opweegt tegen de voordelen van de lagere hypotheekrente.

De betaalde hypotheekrente voor jouw eigen woning is altijd aftrekbaar. Hoe lager je rentepercentage des te lager word jouw hypotheekrenteaftrek. Iets om rekening mee te houden!

Aftrekbare verzekeringspremies
Behalve rente en kosten voor jouw hypotheek zijn ook de premies voor bepaalde verzekeringen (deels) aftrekbaar op je aangifteformulier. Je moet dan denken aan de premie voor een:

  • arbeidsongeschiktheidsverzekering;
  • woonlastenverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking;
  • lijfrenteverzekering of fiscaal aftrekbaar bankspaarproduct.

Jouw voordeel hangt af van de belastingschijf waarin je valt. Vergeet deze premies vooral niet in te vullen op het belastingformulier. Keert een van deze verzekeringen uit, dan moet je over het bedrag belasting betalen. De hoogte van dat bedrag is ook afhankelijk van jouw belastingschijf.

Voorlopige aanslag

In een van de blauwe enveloppen in je brievenbus zat wellicht ook je voorlopige belastingaanslag voor 2020. Ook hier is het belangrijk om je gegevens en bedragen goed te controleren. Neem contact op met de Belastingdienst als er iets niet klopt of jouw situatie is veranderd.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?