Corona en betaalpauze hypotheek met behoud van renteaftrek

Een aanzienlijk aantal klanten heeft vanwege de coronacrisis met zijn geldverstrekker afgesproken voorlopig niet af te lossen op de hypotheek. Maar deze aflossingen moeten normaal gesproken uiterlijk het volgende jaar worden ingehaald. Zo niet, dan dreigt verlies van het recht op hypotheekrentaftrek. Deze klanten krijgen hiervoor nu langer de tijd van staatssecretaris Vijlbrief van Financiën.

mei 11, 2020

Voor hypotheken die vanaf 2013 zijn afgesloten, geldt dat de betaalde rente alleen aftrekbaar is als de hypotheek in maximaal 360 maanden wordt afgelost volgens een ten minste annuïtair schema. Als de klant op enig moment achterloopt op dit schema, is in de wet vastgelegd dat die achterstand uiterlijk in het jaar na het ontstaan van die achterstand moet worden ingehaald. Als dat niet gebeurt, loopt de klant het risico het recht op hypotheekrenteaftrek te verliezen.

Goedkeuringen

In deze coronacrisis vindt de staatssecretaris het wenselijk dat dit risico wordt teruggebracht. Daarom neemt hij in een beleidsbesluit twee goedkeuringen op:

◾ Bij een aflossingspauze van maximaal zes maanden mag de opgelopen aflossingsachterstand gedurende de gehele resterende maximale looptijd van 360 maanden worden ingehaald. En dus niet uiterlijk in het volgende jaar.

◾ In plaats daarvan mag de resterende lening ook worden gesplitst, waarbij de aflossingsachterstand in een aparte lening binnen een zelf gekozen termijn wordt afgelost.
In de wet staat nu dat voor de gehele lening een nieuw aflossingsschema moeten worden gemaakt.

Ook rente inhalen

Naast de gemiste aflossingen moet ook de uitgestelde rente nog aan de geldverstrekker worden betaald. De uitgestelde rente is aftrekbaar volgens de reguliere fiscale regels, mits ze uiteindelijk ook wordt betaald.

Op welk moment de rente aftrekbaar is, hangt af van de overeenkomst tussen de klant en de geldverstrekker ten aanzien van het inhalen van de uitgestelde rentebetalingen. Dit kan op het moment van rentedragend schuldig worden (2020) zijn of op het moment van de daadwerkelijke betaling (2021, maar misschien ook deels in 2020 of latere jaren).

Geldigheid goedkeuringen

Het beleidsbesluit geldt voor klanten die zich tussen 12 maart en 30 juni 2020 melden of hebben gemeld bij hun geldverstrekker en een betaalpauze zijn overeenkomen van maximaal zes maanden. Deze betaalpauze moet uiterlijk op 1 juli 2020 ingaan.

Uitstel is geen afstel

Deze goedkeuringen zorgen voor behoud van renteaftrek voor klanten met een betaalpauze voor de hypotheek. Maar de staatssecretaris benadrukt dat een uitstel van betaling van de hypotheeklasten, geen afstel is. Gemiste betalingen moeten worden ingehaald en dat heeft gevolgen voor de toekomstige maandlasten gedurende een langere tijd.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?