Corona en betaalpauze hypotheek met behoud van renteaftrek

Een aanzienlijk aantal klanten heeft vanwege de coronacrisis met zijn geldverstrekker afgesproken voorlopig niet af te lossen op de hypotheek. Maar deze aflossingen moeten normaal gesproken uiterlijk het volgende jaar worden ingehaald. Zo niet, dan dreigt verlies van het recht op hypotheekrentaftrek. Deze klanten krijgen hiervoor nu langer de tijd van staatssecretaris Vijlbrief van Financiën.

mei 11, 2020

Voor hypotheken die vanaf 2013 zijn afgesloten, geldt dat de betaalde rente alleen aftrekbaar is als de hypotheek in maximaal 360 maanden wordt afgelost volgens een ten minste annuïtair schema. Als de klant op enig moment achterloopt op dit schema, is in de wet vastgelegd dat die achterstand uiterlijk in het jaar na het ontstaan van die achterstand moet worden ingehaald. Als dat niet gebeurt, loopt de klant het risico het recht op hypotheekrenteaftrek te verliezen.

Goedkeuringen

In deze coronacrisis vindt de staatssecretaris het wenselijk dat dit risico wordt teruggebracht. Daarom neemt hij in een beleidsbesluit twee goedkeuringen op:

◾ Bij een aflossingspauze van maximaal zes maanden mag de opgelopen aflossingsachterstand gedurende de gehele resterende maximale looptijd van 360 maanden worden ingehaald. En dus niet uiterlijk in het volgende jaar.

◾ In plaats daarvan mag de resterende lening ook worden gesplitst, waarbij de aflossingsachterstand in een aparte lening binnen een zelf gekozen termijn wordt afgelost.
In de wet staat nu dat voor de gehele lening een nieuw aflossingsschema moeten worden gemaakt.

Ook rente inhalen

Naast de gemiste aflossingen moet ook de uitgestelde rente nog aan de geldverstrekker worden betaald. De uitgestelde rente is aftrekbaar volgens de reguliere fiscale regels, mits ze uiteindelijk ook wordt betaald.

Op welk moment de rente aftrekbaar is, hangt af van de overeenkomst tussen de klant en de geldverstrekker ten aanzien van het inhalen van de uitgestelde rentebetalingen. Dit kan op het moment van rentedragend schuldig worden (2020) zijn of op het moment van de daadwerkelijke betaling (2021, maar misschien ook deels in 2020 of latere jaren).

Geldigheid goedkeuringen

Het beleidsbesluit geldt voor klanten die zich tussen 12 maart en 30 juni 2020 melden of hebben gemeld bij hun geldverstrekker en een betaalpauze zijn overeenkomen van maximaal zes maanden. Deze betaalpauze moet uiterlijk op 1 juli 2020 ingaan.

Uitstel is geen afstel

Deze goedkeuringen zorgen voor behoud van renteaftrek voor klanten met een betaalpauze voor de hypotheek. Maar de staatssecretaris benadrukt dat een uitstel van betaling van de hypotheeklasten, geen afstel is. Gemiste betalingen moeten worden ingehaald en dat heeft gevolgen voor de toekomstige maandlasten gedurende een langere tijd.

Ons laatste nieuws

Prinsjesdag 2024
Prinsjesdag 2024

Tijdens Prinsjesdag zijn alle ogen gericht op het nieuwe kabinet, dat net voor de zomer is beëdigd. Zij presenteren hun plannen en de begroting voor het komende jaar. Wij zetten de belangrijkste wijzigingen – met name op het gebied van hypotheken en verzekeringen – voor je op een rij.

Lees meer
Waterschade? Wat vergoedt de verzekering?
Waterschade? Wat vergoedt de verzekering?

Vorig jaar was het natste jaar sinds het begin van de metingen en ook dit jaar is er al veel regen gevallen. Dat zorgt voor overlast, denk aan ondergelopen straten en kelders. Daarnaast zorgt het ook voor schade aan gebouwen. Meer mensen hadden te maken met lekkende daken of ramen. Waterschade is ontzettend vervelend, water kruipt immers overal naartoe.

Lees meer
Wat kun je doen met de overwaarde?
Wat kun je doen met de overwaarde?

Na een rustigere periode stijgen de huizenprijzen inmiddels naar nieuwe records. De woningmarkt blijft oververhit. Mensen die al een langere tijd een woning bezitten, hebben daarom inmiddels vaak een flinke overwaarde. De overwaarde is het verschil tussen de actuele verkoopwaarde van een woning en de hypotheek die ervoor is afgesloten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?