Bezwaar maken tegen te hoge of te lage WOZ-waarde?

Kijk maar om je heen. Huizen die te koop staan zijn in een mum van de tijd verkocht. Een deel van de huizenmarkt is volop in beweging. Dat is te merken aan de almaar stijgende gemiddelde huizenprijzen. De WOZ-waarde is ongetwijfeld ook gestegen. De gemeente taxeert aan de hand van een ijkwoning de waarde van je woning.

feb 14, 2022

Gemeentelijke belastingen

Stijgt de WOZ-waarde van je woning, dan gaan ook de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen omhoog. Je moet dan denken aan het eigenwoningforfait, de erfbelasting en de waterschapsbelasting. Hoe hoger de WOZ-waarde van je woning, des te meer belasting je gaat betalen. Bij een hoge WOZ-waarde merk je dat gelijk in je portemonnee. 

Bezwaar maken

Voor veel mensen is een hoge WOZ-waarde en de extra belastingen reden om bezwaar te maken. Wil je bezwaar maken dan moet dat binnen zes weken nadat je de WOZ-beschikking hebt ontvangen. Bezwaar maken kan ook als je de WOZ-waarde te laag vindt, bijvoorbeeld als je jouw woning wilt verkopen. Een hogere WOZ-waarde is beter voor de verkoop. 

Ook huurders kunnen bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde. De waarde van je huurwoning is een van de facetten waarop de maximale huurprijs van je woning wordt bepaald. Dat gaat in combinatie met een puntenstelsel. Je verhuurder of huurcommissie kan je daar alles over vertellen.

Vierkante meters

Vanaf 2022 wordt bij de bepaling van de WOZ-waarde gekeken naar de oppervlakte in plaats van de inhoud van een woning. Het gaat onder meer om het aantal vierkante meters dat gebruikt kan worden om te wonen. Ook makelaars, taxateurs, woningcorporaties en bouwmaatschappijen werken volgens deze methode. 

Bezwaar maken is gratis

Wil je de actuele WOZ-waarde van je woning weten dan kun je gratis terecht bij het WOZ-waardeloket. Ook kun je bij de gemeente een taxatieverslag opvragen van de woning of bedrijfspand. Door het te vergelijken met de koopsominformatie van het Kadaster kun je controleren of de WOZ-waarde klopt.

Bezwaar maken tegen een hoge WOZ-waarde is gratis. Bureaus die dit afhandelen brengen pas kosten in rekening als het bezwaar is toegekend. De kosten komen voor rekening van de gemeente. Wil je gratis bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van je woning? Er zijn verschillende bureaus die je daarbij kunnen helpen. Kijk daarvoor bijvoorbeeld op de site van bezwaarmaker.nl.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?