Belangrijke wijzigingen per 1 juli

Al fietsend een appje versturen of bellen dat je iets later bent? Met je smartphone in de hand al navigerend op zoek naar je bestemming? Vanaf 1 juli is het verboden! Vanaf die datum zijn er overigens nog meer belangrijke wijzigingen. Wil je weten welke?

mei 13, 2019

Een boete van 95 euro (exclusief 9 euro administratiekosten). Dat is de hoogte van de boete als je tijdens het fietsen je mobiele telefoon in de hand houdt. Het appen, navigeren of het uitzoeken van muziek op de fiets mag dus na 1 juli niet meer. Dit verbod geldt voor alle mobiele elektronische apparaten voor communicatie- en informatieverwerking. Dus ook voor muziekspelers. Sta je stil dan mag je jouw telefoon of ander mobiel apparaat gewoon vasthouden en bedienen.

Alle voertuigen

Per 1 juli is het sowieso verboden om tijdens het besturen van alle voertuigen een mobiel elektronisch apparaat vast te houden. De term ‘mobiel elektronisch apparaat’ is ruimer dan de huidige term ‘mobiele telefoon’. Deze omschrijving is al gekozen om alvast rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen.  

Minimumloon

Ook op het gebied van minimumloon wijzigt het een en ander per 1 juli. Zo hebben werknemers vanaf 21 jaar (dit was: 22 jaar) recht op het volledige wettelijk minimumloon. Voor werknemers van 20, 19 en 18 jaar gaat het minimumjeugdloon omhoog. Vanaf 1 juli hebben 20-jarigen recht op 80 procent van het wettelijk minimumloon (was in 2018: 70 procent), 19-jarigen krijgen 60 procent (dit was: 55 procent) en 18-jarigen 50 procent (dit was: 47,5 procent).  

Huurverhoging

Op 1 juli verhogen de meeste verhuurders de maandelijkse huur. De huur van een huis mag dit jaar maximaal 4,1 procent tot 5,6 procent stijgen. De hoogte hangt af van het inkomen in 2017 en geldt alleen voor sociale huurwoningen. Huur je in de vrije sector? Dan is er géén maximum huurverhoging.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer
Nieuw systeem voor schadevrije jaren
Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?