Belangrijke wijzigingen per 1 juli

Al fietsend een appje versturen of bellen dat je iets later bent? Met je smartphone in de hand al navigerend op zoek naar je bestemming? Vanaf 1 juli is het verboden! Vanaf die datum zijn er overigens nog meer belangrijke wijzigingen. Wil je weten welke?

mei 13, 2019

Een boete van 95 euro (exclusief 9 euro administratiekosten). Dat is de hoogte van de boete als je tijdens het fietsen je mobiele telefoon in de hand houdt. Het appen, navigeren of het uitzoeken van muziek op de fiets mag dus na 1 juli niet meer. Dit verbod geldt voor alle mobiele elektronische apparaten voor communicatie- en informatieverwerking. Dus ook voor muziekspelers. Sta je stil dan mag je jouw telefoon of ander mobiel apparaat gewoon vasthouden en bedienen.

Alle voertuigen

Per 1 juli is het sowieso verboden om tijdens het besturen van alle voertuigen een mobiel elektronisch apparaat vast te houden. De term ‘mobiel elektronisch apparaat’ is ruimer dan de huidige term ‘mobiele telefoon’. Deze omschrijving is al gekozen om alvast rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen.  

Minimumloon

Ook op het gebied van minimumloon wijzigt het een en ander per 1 juli. Zo hebben werknemers vanaf 21 jaar (dit was: 22 jaar) recht op het volledige wettelijk minimumloon. Voor werknemers van 20, 19 en 18 jaar gaat het minimumjeugdloon omhoog. Vanaf 1 juli hebben 20-jarigen recht op 80 procent van het wettelijk minimumloon (was in 2018: 70 procent), 19-jarigen krijgen 60 procent (dit was: 55 procent) en 18-jarigen 50 procent (dit was: 47,5 procent).  

Huurverhoging

Op 1 juli verhogen de meeste verhuurders de maandelijkse huur. De huur van een huis mag dit jaar maximaal 4,1 procent tot 5,6 procent stijgen. De hoogte hangt af van het inkomen in 2017 en geldt alleen voor sociale huurwoningen. Huur je in de vrije sector? Dan is er géén maximum huurverhoging.

Ons laatste nieuws

Prinsjesdag 2024
Prinsjesdag 2024

Tijdens Prinsjesdag zijn alle ogen gericht op het nieuwe kabinet, dat net voor de zomer is beëdigd. Zij presenteren hun plannen en de begroting voor het komende jaar. Wij zetten de belangrijkste wijzigingen – met name op het gebied van hypotheken en verzekeringen – voor je op een rij.

Lees meer
Waterschade? Wat vergoedt de verzekering?
Waterschade? Wat vergoedt de verzekering?

Vorig jaar was het natste jaar sinds het begin van de metingen en ook dit jaar is er al veel regen gevallen. Dat zorgt voor overlast, denk aan ondergelopen straten en kelders. Daarnaast zorgt het ook voor schade aan gebouwen. Meer mensen hadden te maken met lekkende daken of ramen. Waterschade is ontzettend vervelend, water kruipt immers overal naartoe.

Lees meer
Wat kun je doen met de overwaarde?
Wat kun je doen met de overwaarde?

Na een rustigere periode stijgen de huizenprijzen inmiddels naar nieuwe records. De woningmarkt blijft oververhit. Mensen die al een langere tijd een woning bezitten, hebben daarom inmiddels vaak een flinke overwaarde. De overwaarde is het verschil tussen de actuele verkoopwaarde van een woning en de hypotheek die ervoor is afgesloten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?