Belangrijke wijzigingen per 1 juli 2023

1 juli is – samen met 1 januari – een belangrijke datum als het aankomt op (wets)wijzigingen. Komende maand wordt er weer een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd. Deze wijzigingen kunnen invloed hebben op je financiën, zowel positief als negatief. Daarom is het belangrijk om hier goed naar te kijken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

jun 14, 2023

Accijns op brandstof

De overheid heft accijns over verschillende producten waaronder brandstof. De accijns wordt normaal gesproken ieder jaar op 1 januari verhoogd met de inflatiecorrectie. Dit jaar ziet dit er echter iets anders uit.

In april vorig jaar heeft de overheid de accijns op brandstof namelijk tijdelijk verlaagd om de hoge brandstofprijzen te compenseren. Deze verlaging geldt tot 1 juli 2023. Na 1 juli wordt de inflatiecorrectie alsnog doorgevoerd. Daarnaast worden de accijnsverlagingen met de helft teruggeschroefd. De hoge brandstofprijzen worden dus nog steeds gecompenseerd, maar in mindere mate.

Over de brandstofprijs, inclusief accijns, heft de overheid ook btw. Die is voor brandstof 21%. Omdat het een percentage is, beweegt het btw-bedrag mee met de brandstofprijs.

Deze ontwikkelingen hebben invloed op de prijs aan de pomp. Wat de prijs van benzine, diesel en LPG precies wordt, hangt van verschillende factoren af.

Minimumloon

Per 1 juli 2023 gaat het wettelijk brutominimumloon omhoog. Het gaat om een stijging van 3,13 procent. Het minimumloon voor een werknemer van 21 jaar of ouder is bij een volledig dienstverband dan € 1.995 per maand, € 460,40 per week en € 92,08 per dag.

Opzegboete bij vast energiecontract

De energiemarkt stond de afgelopen tijd op zijn kop. De prijzen van stroom en gas gingen door het dak. Vanwege die extreem hoge energieprijzen hebben veel leveranciers lange tijd geen vaste contracten aangeboden. Inmiddels zijn de eerste contracten voor 1, 2 of 3 jaar weer beschikbaar.

Vanaf 1 juni is er een belangrijke nieuwe regel ingegaan. Leveranciers berekenen de opzegboete – wanneer je als klant vroegtijdig het contract beëindigd – nu op een andere manier. Naast de looptijd van het contract wordt in de berekening onder andere je verwachtte verbruik en de prijs van de energie meegenomen. Dat betekent dat de opzegboete aardig in de papieren kan lopen.

Dit doen leveranciers omdat zij energie voor jou inkopen op het moment dat je een contract aangaat. Wanneer je het contract vroegtijdig opzegt, gebruik je een deel van de ingekochte energie niet meer.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?